Ana Rucner i Matej Meštrović povodom Hrvatskog tjedna borbe protiv raka koncertom razveselili onkološke bolesnike

Povodom Hrvatskog tjedna borbe protiv raka, Svjetskog dana borbe protiv raka i Svjetskog dana bolesnika, Hrvatska liga protiv raka održala je prigodno druženje s onkološkim bolesnicima u prostorima Klinike za tumore KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu. Upravo su tom prigodom najpoznatija hrvatska violončelistica Ana Rucner i pijanist Matej Meštrović onkološke bolesnike iznenadili zanimljivim izvedbama klasičnih skladbi te time i u praksi demonstrirali višestruku vrijednost muzikoterapije u onkološkoj skrbi.

„Klasična glazba je hrana duše, svojevrsna molitva i obostrano darivanje. Glazba je vrsta lijeka jer nosi sa sobom dubinsku i istinsku radost.” – zaključila je Ana Rucner, violončelistica te dodala: “Veseli me što mi glazbenici svojim radom možemo pomoći drugima i sretna sam što smo ovim koncertom danas učinili mnoge radosnijima.“

Hrvatska liga protiv raka već nekoliko desetljeća mijenja horizonte onkologije, ostavljajući trajni trag u znanstvenom, stručnom, društvenom, humanom i zdravstveno političkom naslijeđu.

Hrvatska liga protiv raka stavlja desetljećima veliki naglasak na zdravstveno prosvjećivanje, fokusiranost na pacijente i koncept preživljenja raka te je i u praksi kroz niz konkretnih projekata uz partnere demonstrirala važnost integriranog pristupa u onkološkoj skrbi. Uz virtualna psihološka savjetovališta, te projekt HEROIC koji je jedinstven po svom konceptu spajanja karatea i integrirane onkološke skrbi, muzikoterapija svakako ima doprinos u poboljšanju fizičkog, socijalnog, emotivnog, spoznajnog i duhovnog zdravlja onkoloških bolesnika. Danas smo to željeli primijeniti i u praksi. Stručnjaci smatraju da muzikoterapija može pomoći kod povećanja opuštenosti, smirenosti i zadovoljstva, ublažavanja straha i tjeskobe, unaprjeđenja kreativnosti kroz samoizražavanje, smanjenja percepcije boli, te ublažavanja osjećaja izolacije i usamljenosti.“ – istaknuo je prof. dr. sc. Damir Eljuga, predsjednik Hrvatske lige protiv raka te podsjetio i na važnost što odlučnije primjene ciljeva iz Strateškog okvira protiv raka: Krajem pretprošle godine, Hrvatska je napravila povijesni iskorak te je unatoč pandemijskim izazovima uz politički konsenzus usvojila Nacionalni strateški okvir protiv raka koji je jedan od najmodernijih na svijetu po usmjerenosti na nove integrirane pristupe, važnost podataka i orijentaciju prema digitalnoj transformaciji onkološke skrbi. Onkologija je također uvrštena u Nacionalni plan oporavka i otpornosti 2021.-2026., čime se predviđa povećati primjerice stopa preživljavanja raka s 46 na 51% i spašavanje 5.000 života.“

Hrvatski se tjedan borbe protiv raka obilježava od 4. veljače – kada je Svjetski dan borbe protiv raka i rođendan predsjednika Hrvatske lige protiv raka, sve do 11. veljače – kada je Svjetski dan bolesnika i rođendan prvog predsjednika Hrvatske lige protiv raka akademika Ive Padovana. Oba intelektualca uz svoj tim suradnika ostavili su neizbrisivi trag u zdravstvenoj diplomaciji i borbi protiv raka. Podršku mnogim onkološkim bolesnicima dala je i dr. sc. Mirela Šentija Knežević, prof. log. zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

„Već punih 17 godina posjećujem ovakva druženja. Bolovala sam od karcinoma dojke te sam dva puta operirana. Klub žena operiranih od karcinoma dojke je od 1982. osnovan pri Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka. Ovim putem ženama možemo pomoći, ne kao stručno medicinsko osoblje, već kao žene koje su bile u bolnici i prolazile jednake procedure. Zaista puno znači kada možeš porazgovarati s nekime tko se uspješno izborio s bolešću, a i oboljele žene na našem primjeru mogu vidjeti da će i one biti zdrave. Drago nam je što svojim primjerom možemo širiti pozitivnu energiju.“ – istaknula je Ljerka Jazbec.

Oglas

Komentiraj

komentari