Ana Zibar savjetuje kako bezbrižno uživati na suncu!

Proljeće nam se lagano bliži kraju, a ljeto nam već kuca na vrata što znači da je sunce sve jače. Ali to ne znači da sunce morate izbjegavati već da kožu adekvatno zaštitite kako bi mogli bezbrižno uživati u suncu.

Krema za sunčanje je uvijek najbolja zaštita kože od sunca, a za odabir kreme je najbolje potražiti savjet stručnjaka kao što su dermatolozi i farmaceuti.

Proizvod za zaštitu se bira prema tipu kože i tek kada se to odredi slijedi odabir zaštitnog faktora koji se pak bira prema jačini sunca.

Odabir zaštitnog faktora

Za jako sunce zaštitni faktor ne smije biti manji od 30, a kada su jake vrućine savjetuje se koristiti zaštitni faktor 50.

Zaštitna krema svakako treba sadržavati i zaštitu od UVA zraka, a prilikom nanošenja kreme treba obratiti pažnju na djelove tijela koji su najizloženiji suncu.

Nije dovoljna samo krema kako bi kožu zaštitili od sunca već je potrebno nositi i prozračnu odjeću koja će prekriti najizloženije dijelove tijela kao što su ramaena, ruke i leđa, a oči i glavu je potrebno zaštititi sunčanim naočalama i šeširom.

Pravilno nanošenje kreme

Zaštitnu kremu nije potrebno na tijelo nanositi u više slojeva, nego je dovoljno nanijeti je ravnomjerno po svim dijelovima tijela.

Nije potrebno kožu pripremati u solariju, ali ju je potrebno pripremiti za sunce kratkim izlaganjima zdravom suncu barem mjesec dana prije odlaska na odmor.

Osobe sa tamnijim tenom kože teško izgore na suncu i lako pocrne, ali svejedno se trebaju zaštititi od štetnih sunčevih zraka. Optimalna zaštita za osobe s tamnijim tenom je ona nižeg faktora u odnosu na osobe s osjetljivom i svjetlijom kožom.

Zaštita od UV zraka

Prirodno tamija boja kože isto tako treba zaštitu od UV zraka i potreban joj je dobar zaštitni faktor.

Što je veći zaštitni faktor ne znači da se može i dulje boraviti na suncu jer SPF određuje postotak UVB zraka koje sprečava doprijeti u kožu.

UVB zrake uzrokuju opekotine i crvenilo od sunca, a SPF ih filtrira i sprečava. SPF 15 sprečava 93%, SPF 30 sprečava 97%, a SPF 50 sprečava 98%.

Preporuka stručnjaka

Dermatolozi i farmaceuti preporučaju korisštenje zaštite s najvišim zaštitnim faktorom.

Kreme koje se koriste za zaštitu tijela od sunca se ne preporučaju nanositi na lice jer su bogatije teksture, a nikako se ne preporučaju nanositi na lice osobama koje imaju masnu i mješovitu kožu. Osobe koje imaju suhu kožu lica moraju izbjegavati nanošenje krema za tijelo na lice jer takve kreme na njihovoj koži izazivaju bubuljice.

Definitivno najbolji preparat za zaštitu kože lica je onaj koji odgovara potrebama kože, a lice se mora štititi svakog dana jer je ipak najizloženije suncu.

Tonirana krema

Tonirana ili hidratantna krema koja ima zaštitni faktor 20 – 25 nije dovoljna zaštita za kožu lica! Takve kreme štite prilikom kraćeg izlaganja suncu, ali ne i za duže izlaganje suncu.

Osobe koje se duže izlažu suncu trebaju koristiti preparat koji je namjenjen posebno za zaštitu od sunca, a tek onda na lice nanijeti puder.

Oštećenje kože i opekotine od sunca se mogu dobiti i za vrijeme oblačnog dana, zbog čega je i tada potrebno koristiti zaštitu.

Oblačno vrijeme

80% UVA zraka prodire kroz oblake, a prolaze i kroz staklo i zato se adekvatna zaštita mora nanijeti na kožu i onda kada se dugo sjedi pored prozora ili boravi u automobilu.

Nakon kupanja se vodootporni preparati moraju ponovo nanijeti jer njihova zaštita traje samo 45 minuta nakon doticaja vode s kožom.

Šteta koja se koži može dogoditi ako nije adekvatno zaštićena je veća od koristi stvaranja vitamina D. Zato se savjetuje kožu uvijek štititi jer bez obzira na zaštitu koža će stvoriti dovoljno vitamina D.

U nastavku pogledajte videu sa top 10 krema za sunčanje koje su preporučili stručnjaci.

 

Ana Zibar

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar