Backo Mini Express postaje peta najveća maketa željeznice u Europi

Backo Mini Express, donedavno najveća maketa željeznice jugoistočne Europe postavljena u Gundulićevoj ulici br. 4 u glavnom hrvatskom gradu, u povodu ovogodišnjeg početka Adventa u Zagrebu 01. prosinca 2017. otvara svoja vrata ne samo kao jedan od najprepoznatljivijih turističkih sadržaja ovog dijela Starog kontinenta, nego i kao peta najveća europska maketa željeznice.

I to svega u dvije godine od kada je počela s radom, kao rezultat čistog volonterizma i zaljubljenosti u vlakove, koja danas predstavlja iznimno popularan i rado posjećeni sadržaj najboljeg Adventskog sajma u Europi. Backo Mini Express nastajao je pet godina kao plod marljivog i napornog rada da bi umanjeni svijet željeznice, cesta, vozila, ljudi, Zagreba i ostalih gradova kroz koje putuju vlakovi postali hrvatska maketarsko – turistička stvatnost.

Od 01. prosinca ove godine kao peta najveća maketa Europe s posebnim turističkim raritetima; zagrebačkom maketom od ovog Adventa po prvi puta će se kretati i mini automobili, autobusi i kamioni na indukcijsku struju što imaju samo još dvije makete u Europi. Cijeli sadržaj makete ukomponiran je vizualno i zvukovno i u meteorološke pojave, pa je Backo Mini Express jedina maketa u Europi u čijem prostoru se efekt kiše ali i grmljavine prezentira 3 D simulacijom radi što vjernijeg doživljaja sadržaja makete.

Dječački snovi vrhunskog maketara Antuna Urbića Backa, te naganjanje malih vlakova u početku na tavanu obiteljske kuće, prerasli su i dječaka i snove, te postali danas zaštitnim turističkim znakom i sadržajem ovog dijela Europe.

Backo Mini Express odmah po otvaranju zaradio je epitet najveće makete te vrste u jugoistočnoj Europi, a stalni porast turističkog posjeta, razlozi su za njezino proširenje i postavljanje na tron jedne od najvećih u Europi. Planovi koje je o proširenju imao Antun Urbić Backo – sada su postala ne samo poslovno – turistička, nego i Adventska zbilja glavnog grada Hrvatske.

Backo Mini Express je 85 posto hrvatski proizvod. Po petoj najvećoj maketi željeznice Europe, u Gundulićevoj ulici br. 4, u Zagrebu, na gotovo 300 četvornih metar prometuje više od 100 vlakova, s brojnim sadržajima i atrakcijama – kazao je Antun Urbić Backo, idejni začetnik i vlasnik projekta, u povodu proširenja koji će Zagrebu donijeti titulu grada s jednom od najvećih maketa u Europi.

Uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba, Backo Mini Express ovog prosinca treću godinu za redom sudjeluje u projektu Advent u Zagrebu, sa svojim blagdanskim sadržajem i programom.

I iz godine u godinu bilježi izniman uspjeh kod domaćih posjetitelja doslovce od Konavla do Iloka, te rekordan posjet i interes kod stranih turista, koji se očekuju i ovog prosinca i blagdanskog vremena u Zagrebu. Najviše dolazaka Backo Mini Express od svog otvaranja do danas bilježi među gostima iz nama susjednih država, među kojima prednjače Slovenci, ali je bilo i posjetitelja iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

Nakon turista iz regije, najviše smo evidentirali posjeta Nijemaca, te Austrijanaca, bilo je i Talijana, te Nizozemaca. Od prekooceanskih posjeta imali smo goste iz Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Čilea, te Južne Koreje, Indije, Kine i Australije –  ukratko gotovo iz svih država svijeta imali smo posjetitelje najveće makete željeznice jugoistočne Europe.  Razlozi popularnosti naših sadržaja na maketi su višestruki, a prije svega u obilju noviteta svake godine donosimo našim posjetiteljima – ocijenio je idejni začetnik projekta Backo Mini Expressa najavljujući puno premijernih detalja na maketi i ovog Adventa u Zagrebu.

Najpopularniji sadržaj na maketi je Sljemenska skijaška staza, sa snijegom, skijašima, borderima, pratećim službama koje rade na održavanju staze, ali i ono što Sljemenu već dugo nedostaje – žičarom. Njoj su se divili čak i posjetitelji te natjecatelji utrke Snow Queen Trophy-a koji svoj sportski posjet hrvatskoj metropoli koriste i za obilazak makete u Gundulićevoj ulici br. 4.

Uz veliko skijalište, na maketi je postavljena je replika srca Zagreba točnije Tomislav trg na kojemu za vrijeme Adventa imamo i klizalište, kao preslik stvarnosti u našem umanjenom maketarskom svijetu. Naši mali i veliki posjetitelji mogu i sami voziti vlakove i njima upravljati na posebnoj maketi što je posebni dodatni sadržaj svim „vlakoljupcima“, a s proširenjem na dodatnih 250 četvornih metara patentirat ćemo popriličan broj dodatnih sadržaja, među kojima i prvi puta u ovom dijelu Europe dizalo za vlakove kojim ćemo ih prenositi s prizemnog kata makete u podrumski dio izložbenog prostora makete.

Oglas

Komentiraj

komentari