Bajka je poučna i inspirativna, a nikako uspavanka

Čitajte svojim najmlađima i naučite ih da žive u bajci! Pored uživanja koje pružaju, bajke uče djecu da bezizlazna situacija ne postoji i da se isplati biti dobar. Od najranijeg djetinjstva vrlo je važno da dijete zna koje su granice njegovih mogućnosti, kao i što je po njega dobro, a što mu škodi.
Lekcija koju tad nauči, treba važiti za čitav život. Što je bolje od bajke da mu se ukaže na opasnost koja vreba i kako se treba čuvati?
Bajke nam se ponekad učine nepravedne. Dobar trpi, dok negativci iskorištavaju. Ali, tako je samo na početku. Bajka ne bi bila bajka kad se ne bi završavala sretno.
“Pepeljuga” je bila ponižavana i ugnjetavana, ali se na kraju ipak udala za princa. Ili “Ivica i Marica” – prošli su kroz opasnost koja ih je mogla koštati života, ali su se na kraju spasili i ponovo bili sa svojim ocem. Najpoučnija bajka u ovom smislu je ipak “Koza i sedam kozlića”. Situacija je vrlo bliska uobičajenim situacijama u svakoj porodici: majka odlazi nakratko svojim poslom, a djeca trebaju poslušati njena uputstva kako im se ništa loše ne bi dogodilo. Sve bajke daju praktične savjete kako bi se djeca trebala ponašati.
Čitanje bajki nije sredstvo za uspavljivanje već o njima treba s djetetom razgovarati i iz njih izvući lekcije za pravilan odgoj.
Dobar primjer za prvu lekciju je „Crvenkapica”. Ova djevojčica krenula je kod bolesne bake koja živi u šumi. Mama joj je spakirala korpu s hranom i rekla joj da se ne osvrće i da ide putem kojim je nebrojeno puta do tada išla s njom. Ali, Crvenkapica je, zanesena počela brati cvijeće. Skrenula je s puta kojim je trebala ići i neminovan je bio susret s vukom.
Svako ima svoju teritoriju po kojoj se kreće. Malo dijete ima krevetić, ogradicu i mamine ruke. Malo veće je u sobi, dvorištu. Kada djetetu pročitate bajku, obavezno provjerite da li je izvuklo pouku.
Komentirajte s djetetom dok mu pričate bajku. Ne skrivajte svoje emocije, dajte glumačkom umijeću na volju. Uhvatite se za glavu od straha pred vukom, razrogačite oči kada ga Crvenkapica ugleda, pokažite da niste zadovoljni njenim ponašanjem tako što ćete se namrštiti. Postavljajte djetetu pitanja i pomozite mu  odgovoriti, ali tako kao da je ono samo donijelo zaključak.
I najvažnije za kraj. Bajka, kao priča i kao komentar, treba imati, osim poučnog i veseli kraj, kako bi vaši klinci u takvom ozračju usnuli s lijepim mislima.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari