Borba za besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju

Borba za besplatan trajektni prijevoz za otočku djecu s teškoćama u razvoju koja je diljem Hrvatske prošle godine odjeknula pod sloganom Nešto zbilja važno, u završnici je izbora za nagradu Grand PRix Hrvatske udruge za odnose s javnošću u kategoriji odnosa s javnošću u ustanovama, udrugama i nevladinim organizacijama. Izvrsnu komunikaciju projekta potpisuju Udruga Brački pupoljci i agencija CTA komunikacije.

Borba Bračkih pupoljaka da otočka djeca s teškoćama u razvoju i njihovi roditelji imaju besplatan prijevoz do kopna, tj. ustanova kada idu na terapiju, trajala je 10 godina. Mnogobrojne inicijative i molbeudruge odbijane su na svim razinama – od lokalne do državne.

Nakon još jednog odbijanja od strane vladajućih u saborskom Odboru za pomorstvo, promet i infrastrukturu u ožujku 2019., članovi Udruge preuzeli su stvar u svoje ruke te pokrenuli snažnu kampanju koja je ujedinila čitavu Hrvatsku. Koristeći oznaku #nestozbiljavazno mnogobrojni su korisnici društvenih mreža te osobe iz hrvatskog javnoga života podržali inicijativu kroz objavu videa i fotografija potpore na svojim profilima.  Simbolično za 10 godina, tj. 120 mjeseci oglušivanja države na njihove molbe, u srpnju prošle godine Brački su pupoljci s građanima na 120 sekundi zaustavili iskrcaj vozila i putnikaiz trajekta u luci u Supetru na Braču. Dvjestotinjak prosvjednika vlasti je poslalo snažnu poruku o ustrajnosti u svojoj borbi.

Prošle godine u ovo doba Mate Mladina iz Udruge ispričao mi je sve o borbi Bračkih pupoljaka te mi se, kao i većini ljudi s kojima smo kasnijepričali, činilo nevjerojatnim da se odlasci na prijeko potrebne terapije otočke djece s teškoćama u razvoju na ovaj način dovodi u pitanje. Zahvaljujući dobro promišljenom komunikacijskom pristupustvorili smo pritisak javnosti na vladajuće te nakon pola godine uspjeli doći do ostvarivanja nečega što bi trebalo biti temeljno ljudsko pravo. Roditeljima i članovima Udruge Bračkih pupoljaka treba skinuti kapu jer su pokazali iznimnu hrabrost i spremnost da ovu stvar konačno istjeraju do kraja. Pritom su izvojevali pobjedu za sve hrvatske otoke. Zahvaljujem im ovim putem, kao i Mati Gini Victoriji Damjanović koji su bili pokretačka snaga cijeloga projekta, izjavio je partner u agenciji CTA komunikacije Gordan Turković.

Zahvaljujući komunikacijskoj potpori agencije CTA komunikacije i sve jačem glasu građana o odgovornosti države za građane ranjivih skupina koji žive na otocima, Brački su se pupoljci počeli probijati kroz birokratske barijere.

Po hitnom su postupku u novi Zakon o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu krajem studenoga 2019. konačno uvedene cjelovite izmjene kojima je, nakon desetogodišnje borbe, konačno omogućen besplatan trajektni prijevoz za djecu sa teškoćama u razvoju sa svih hrvatskih otoka.

Hoće li projekt Nešto zbilja važno dobiti Grand PRix HUOJ-a,bit će poznato u ponedjeljak 16. ožujka.

Foto: Ante Mandić

Oglas

Komentiraj

komentari