#BudiNARCISa i naruči se već danas na besplatni mamografski pregled

Obilježavanje Dana narcisa, Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, započelo besplatnim mamografskim pregledima na jarunskoj tržnici

Zagreb, 22. ožujka 2019. – U organizaciji Grada Zagreba i u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ danas je na jarunskoj tržnici započelo obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke besplatnim mamografskim pregledima i prigodnom podjelom narcisa građanima. Cilj kampanje #BudiNARCISa jest potaknuti što više žena da se prijave na besplatne mamografske preglede u sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba.

Više od 90 % pacijentica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza postavi u početnom stadiju i ispravno liječi, stoga i ove godine apeliramo na žene svih uzrasta da redovito odlaze na kontrole. U 2017. godini čak 853 žene umrle su od raka dojke, što je i dalje poražavajuća činjenica protiv koje se moramo boriti. Odabir jarunske tržnice za početak kampanje #BudiNARCISa nije slučajan, ovdje radi mnogo žena koje su u rizičnoj skupini i drago nam je da su se odazvale u velikom broju te pokazale svima nama da je zdravlje, bez obzira na brojne svakodnevne obaveze, uvijek na prvom mjestu“, istaknula je Ivana Portolan Pajić, dr. med., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Program preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba namijenjen je ženama u dobi od 40 do 49 godina te ženama starijim od 69 godina, točnije svima ženama koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke. Za pregled nije potrebna liječnička uputnica i pregledi su potpuno besplatni. Sve Zagrepčanke koje su u spomenutoj dobnoj skupini svoj mamografski pregled mogu rezervirati već danas pozivom na brojeve telefona 01/4696 309 ili 01/4696 347 svakim radnim danom od 9 do 14 sati.

„U sklopu Programa preventivne mobilne mamografije Grada Zagreba od 2004. godine, zaključno s 2018. godinom, pregledano je ukupno 46859 žena, a od toga je čak 41 % tu pretragu obavilo prvi put. U 2018. godini pregledano je oko 2000 žena,od kojih je 80 % imalo uredan nalaz, 20 % nalaza zahtijevalo je daljnju dijagnostičku obradu, a od toga je 1 % nalaza bilo visoko suspektno. S Programom, naravno, nastavljamo i u 2019. godini te pozivamo žene da nam se jave u što većem broju“, izjavila je doc. dr. sc. Vanja Tešić, dr. med., spec. epidem., voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“.

U sklopu kampanje #BudiNARCISa sljedeća dva tjedna u zagrebačkim tramvajima bit će postavljeni plakati s pozivom i brojem telefona za besplatne mamografske preglede, a ove subote u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka održat će se tradicionalna prodaja narcisa na Trgu bana Jelačića od 10 do 14 sati, kada će građani moći svojim doprinosom pomoći radu Hrvatske lige protiv raka u istovjetnoj borbi.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar