Čist i svježi zrak donosi zdravlje

Utvrđeno je da zrakom u kući cirkulira 900 različitih čestica i biološkog materijala s potencijalnim negativnim učinkom za zdravlje, uključujući spore pljesni, peludi, ugljičnog monoksida i peruti. Čak i plin radon, plin bez boje i mirisa, kojega se naziva tihim ubojicom, možemo naći u nekim stanovima s neispravnim instalacijama.
Redovnim provjetravanjem kuće ili stana rizike od bolesti možete smanjiti za gotovo 40 posto. Pritom je najveća opasnost vreba od plina i spojeva kojih nismo ni svjesni. Vrlo je opasan ugljični monoksid, koji je čest uzrok slučajnih smrti u domovima, koji se može razviti u nizu situacija: zbog neispravnog štednjaka, neispravnog grijanja u stanovima koji se griju na plin, zbog začepljenih dimnjaka ili ako zapalimo tamjan ili svijeću, a ima ga i u dimu cigarete.
Provjetravanje doma četiri puta na dan, od tri do sedam minuta, može smanjiti rizik od raznih vrsta bolesti koje će se često manifestirati jednostavnim simptomima, kao što su kašalj, glavobolja, osip, suzenje očiju, kihanje, vrtoglavica, osjećaj umora, krvarenje iz nosa.
Treba provjetravati nekoliko puta na dan, a najbolje ujutru, nakon ustajanja, pogotovo ako je riječ o stanovima u kojima je ugrađena PVC stolarija koja se ugrađuje tako da hermetički zatvori prostor radi uštede energije. Tijekom dana u svakoj prostoriji povremeno otvorite prozor kako biste osigurali svjež zrak te povremeno otvorite vrata od kupaone, ako nemate ugrađenu ventilaciju. I prije spavanja korisno je nakratko napraviti ”propuh”, od tri do pet minuta, radi zamjene zrak u prostorijama, ako ne volite spavati kod otvorenog prozora.
Posebno pazite na znakove plijesni u kući, jer je njena prisutnost odraz slabe ventilacije i povećane vlažnosti, a to bitno povećava rizik od respiratornih problema (alergije, astme i drugih problema s dišnim putevima) i reakcija na koži. I ventilacija u kupaoni mora biti kvalitetna, kako se ni tamo ne bi zadržavala vlaga i stvarala plijesan. Kod mokrih čvorova, kuhinje i kupaone uvijek treba paziti na vlagu. Ne ostavljajte vlažne ručnike i kuhinjske krpe zgužvane. Ako su vlažni, a mislite da još nisu za pranje, raširite ih da se osuše kako ne bi skupljali vlagu, plijesan i gljivice. U dnevnim boravcima izbacite tepihe, ako je to moguće. Drvene podove ne trebate prekrivati tepisima jer skupljaju prašinu, grinje, dlake i gljivice. Ako to nije moguće, treba ih redovito čistiti, pa čak i istresti ili odnijeti na čišćenje. Dok pospremate kuću ili stan poželjno je imati otvorene prozore kako bi podignuta prašina tijekom pospremanja napustila vaš stambeni prostor.
U pospremljenom i provjetrenom stanu osjećat ćete ugodnije, zdravije i sigurni da ste prevenirali veliki dio mogućih zdravstvenih problema koje uzrokuje ustajali zrak prepun štetnih čestica.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari