CROATIA osiguranje pokrenulo važnu kampanju za zdravlje: naučimo zajedno samopregled dojki, kože i testisa 

Zagreb, 21. listopada 2021. – Pandemija i epidemiološke mjere u 2020. godini uzrokovali su pad preventivnih pregleda i zahvata u hrvatskim bolnicama od čak 20%, pokazuju javno dostupni podatci CEZIH-a, središnjeg zdravstveno-informacijskog portala. Stručnjaci upozoravaju da ovako veliki pad otvara alarmantno pitanje zdravstvenih posljedica za pacijente koji nisu na vrijeme obavili pregled, dobili dijagnozu te primili odgovarajuću terapiju ili medicinski savjet.

Samopregledi i redovite preventivne kontrole ključni su za ranu detekciju raznih malignih bolesti što značajno povećava vjerojatnost potpunog izlječenja i ubrzava oporavak, ističe Svjetska zdravstvena organizacija. Kako bi ojačalo svijest o važnosti redovitih kontrola CROATIA osiguranje pokrenulo je veliku kampanju za očuvanje zdravlja „Jedan trenutak za sebe, jedna briga manje“ u kojoj će organizirati niz aktivnosti kako bi se pojačala svijest o važnosti prevencije.

Jedna od aktivnosti kampanje CROATIA osiguranja su edukativni videi u kojima će se demonstrirati samopregledi koje svatko može učiniti kako bi se na vrijeme detektirali rak dojke, kože ili testisa. Protagonisti videa o samopregledima su glumice Sanja Vejnović i Tihana Lazović te voditelj Zoran Šprajc. Videi o samopregledima bit će dostupni na web stranici CROATIA osiguranja, a prvi video o samopregledu testisa moguće je pogledati na: https://www.youtube.com/watch?v=cXacLVssaZs.

Rak testisa najčešći je tumor mlađih muškaraca u Hrvatskoj, a većinom pogađa muškarce u dobi od 20 do 40 godina, pokazuju podaci HZJZ-a. Od raka testisa mogu oboljeti i stariji muškarci, ali pravovremena dijagnoza povećava šanse za preživljavanje na 95%, a Zoran Šprajc ističe: “Mnogo toga možemo učiniti za svoje zdravlje, ali ništa nije tako jednostavno i lako kao samopregled testisa. Maligna kvržica može se lako otkriti, ali i odstraniti. Šteta bi bila da ne koristimo mogućnost koju pruža samopregled i spriječimo teže komplikacije pogotovo kod mlađih muškaraca jer oni su i najviše ugroženi. Pregled je jednostavan i svi bismo ga trebali raditi kako bismo mogli reagirati na vrijeme i sačuvati zdravlje.’’

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo otkrivaju da je rak dojke najčešća i najsmrtonosnija vrsta raka koja pogađa žene u našoj zemlji. Međutim, preko 90% oboljelih žena može se izliječiti ako se dijagnoza postavi rano i ako se kvalitetno liječi, a ispravan pregled dojki demonstrira Sanja Vejnović.

‘’Samopregled dojki ne zamjenjuje liječnički pregled, ali važan je korak u prevenciji težih oblika raka. Svi redovito brinemo o svojem automobilu, zašto ne bismo i o svojem tijelu? Pozivam sve žene da redovito pregledavaju svoje dojke, a naročito djevojke koje vjeruju kako će ih bolest zaobići jer su premlade. Nažalost, rak ne bira, obolijeva sve više i mladih žena te pozivam sve da izdvoje samo jedan trenutak mjesečno za sebe i samopregled.’’ – objašnjava Sanja.

Prema posljednjim dostupnim podatcima Registra za rak, zloćudni rak kože melanom u porastu je u Hrvatskoj te ima izrazito visoku stopu smrtnosti. Srećom, rak kože može se na vrijeme uočiti samopregledima madeža te time izliječiti kada je bolest u začetku, a kako pregledati svoju kožu pokazala je Tihana Lazović.

‘’Svi se volimo sunčati i potamniti, ali ne smijemo zaboraviti da time svoju kožu izlažemo rizicima. Redovito sama pregledavam svoju kožu i madeže, a pozivam sve da to čine što češće jer ovaj tip raka pogađa i muškarce i žene svih dobnih uzrasta. Pregled je brz, bezbolan, potrebno je samo malo ogledalo, a može ga svatko obaviti dok se tušira. Obratite pažnju na promjene na svojoj koži, pogotovo nove madeže, jer svaki detalj može biti presudan.’’ – poručuje Tihana.

CROATIA osiguranje, tržišni i digitalni lider na području osiguranja koji posluje u sastavu Adris grupe, kampanjom Jedan trenutak za sebe, jedna briga manjenastavlja pozivati sve građane na odgovornu brigu o vlastitom zdravlju. Ovom kampanjom posebno se ističe važnost samopregleda u svrhu prevencije bolesti, a CROATIA svim korisnicima koji do 31. listopada ugovore policu dopunskog zdravstvenog osiguranja poklanja jedan od pregleda s ciljem ranog otkrivanja bolesti. Pregledi u sklopu Dopunsko Detekt paketa mogu prevenirati srčani i moždani udar, melanom i razne vrste raka.

 

Oglas

Komentiraj

komentari