Crvenim mesom protiv umora

Jeste li znali da konzumacijom crvenog mesa možemo pobijediti osjećaj iscrpljenosti, bezvoljnost, letargičnost…?

Osjećaj pojačanog umora zna se javiti tijekom toplijih mjeseci, a moguće ga se riješiti uz pravilnu prehranu bogatu vitaminima i mineralima.

Upravo zato, kako bismo nadoknadili nedostatak ključnih vitamina i minerala u organizmu, poput vitamina B i C, ovi dani idealna su prilika za balansiranu i uravnoteženu prehranu koja uključuje dovoljno svježeg voća i povrća te kvalitetnih obroka s crvenim mesom. Ovakva prehrana pridonijet će smanjenju umora, a pritom i ojačati imunološki sustav. Naime, glavni uzročnik umora je anemija, a crveno meso bogato je željezom koje će spriječiti anemiju te podići raspoloženje. Između ostalog manjak vitamina C, B1, B2, niacina, pantotenske kiseline ili kolina dovodi do nedostatka željeza, čime je opet bogato crveno meso.

Prednost crvenog mesa nad biljnom hranom koja je također izvor željeza je u tome što se željezo iz crvenog mesa lako apsorbira u tijelu jer je u hem obliku, odnosno biološki je mnogo više dostupno iz mesa nego iz povrća. Crveno meso stoga je neizostavan dio balansirane prehrane jer je bogato visokovrijednim bjelančevinama koje su bitne za dobro zdravlje i vitalnost te izgradnju mišića.

Također, crveno meso iznimno je važna hrana za sportaše jer je odličan izvor kreatina, važnog nutrijenta u mišićima koji pomaže opskrbu energijom. Pravilna prehrana uz vježbanje odlična je kombinacija jer fizička aktivnost pridonosi optimalnoj regulaciji hrane i kisika, koja pozitivno utječe na organizam.

Topliji dani više su nego idealni da se uz konzumaciju crvenog mesa dva do tri puta tjedno trajno riješimo umora i iscrpljenosti. Osim toga, jednostavna priprema crvenog mesa na grillu idealan je izbor za dane kad se baš nikome ne da puno vremena provoditi u kuhinji. Kad uz to dodate bogatu sezonsku salatu, zdrav i hranjiv obrok je spreman za tren, a umor će brzo pasti u zaborav.

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari