Čudesna zvučna slika kanjona Kamačnik

Uz Panovu stazu u Kamačniku postavljeni su gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona:)

01. srpnja 2018. – U Značajnom krajobrazu Kamačnik kraj Vrbovskog uređena je Panova staza. Uz stazu su postavljeni gong, potočne orgulje, medina marimba, jelenov rog i puhova zvona. Tonovi tih posebnih glazbala isprepliću se sa zvukovima prirode što prostoru daje jedinstvenu zvučnu sliku.

Panova staza, nazvana po bogu iz grčke mitologije koji se smatra zaštitnikom prirode, zajednički je projekt Javne ustanove Priroda, Grada Vrbovskog i Turističke zajednice grada Vrbovskog.

„Primorsko-goranska županija u sklopu koje djeluje i Javna ustanova Priroda, sustavno i uspješno surađuje s lokalnim zajednicama na unaprjeđenju turističkog potencijala njihovih mjesta. Panova staza samo je dio onoga što se razvija u Kamačniku. U tom području iznimne krajobrazne vrijednosti upravo smo krenuli s provedbom novoga europskog projekta kojim će se uspostaviti i urediti poučne staze, vidikovci i prateća infrastruktura“, kazao je Petar Mamula, zamjenik župana Primorsko-goranske županije.

Vrbovsko i njegova okolica zauzimaju sve važnije mjesto na turističkim kartama zaljubljenika u prirodu. Uz bogatu biološku raznolikost sada će u Kamačnik domaće i strane goste privlačiti i akustična atrakcija kreirana da šetače poziva na interakciju. Ona ujedno izletnike, pogotovo najmlađe, potiče da stazom dođu do Kamačnikova vrela. Isprobavajući glazbala zanimljivija im je i šetnja pri povratku.

„Panova staza prva je glazbena staza ugrađena u neko zaštićeno područje u Hrvatskoj. Iako sličnih projekata ima u svijetu, pri stvaranju Panove staze vodili smo se autentičnom kreativnoću, vlastitom tradicijom i prirodnim materijalima s ovih područja. Zato na većini glazbala dominiraju elementi izrađeni od masivne hrastovine“, kazala je Sonja Šišić, ravnateljica Javne ustanove Priroda.

Glazbala je izradio Zoran Gojmerac, vlasnik tradicijskog obrta Glazbala Gojmerac. Glazbala za Panovu stazu predstavljala su mu poseban izazov. Iako je iza njega veliko znanje i iskustvo u glazbalarstvu zahvaljujući čemu surađuje s mnogobrojnim folklornim društvima diljem zemlje, posljednji je zadatak imao osobitosti – glazbala su trebala biti velika i čvrsta, a glazba u suglasju s prirodom. Ponosan je, kaže, što je u tome uspio.

Na Panovoj stazi radilo se tri godine, a projekt je vrijedan gotovo sto sedamdeset i četiri tisuće kuna.

„Zaštićeni krajobraz Kamačnik okosnica je turizma Grada Vrbovskog. Mnogobrojni projekti i ulaganja osiguravaju dolazak velikog broja turista, a daljnjim trudom i zalaganjem Grada Vrbovskog ostvarit ćemo niz  vrijednih projekata. Jedan od najvažnijih je Centar za posjetitelje za koji je gotova projektna dokumentacija čija vrijednost doseže deset milijuna i petsto tisuća kuna”, najavio je Dražen Mufić, gradonačelnik Vrbovskog.

Na predstavljanju Panove stazeŠime Strikoman snimio je milenijsku fotografiju u povodu dvadeset godina portala Fotozine. Događaj su glazbom začinili veterani Folklornog ansambla Zagreb – Markovac, a fotografi su se natjecali u kuhanju kotlića.

Oni koji su Kamačnik posjetili prvi put, oduševili su se, među ostalim, njegovim smještajem. Kanjon se nalazi u blizini Vrbovskog koji je udaljen pedesetak minuta vožnje od Zagreba i Rijeke.

Kamačnik je idealno izletište kako obiteljima s djecom, tako i skupinama umirovljenika. Ljeti ih tamo očekuju ugodna temperatura te šetnica uz potok relativno blagog uspona.

Na ušću Kamačnika u Dobru nalazi se bistro Kamačnik koji je otvoren svakodnevno od 9 do 22 sata.

Oglas

Komentiraj

komentari