Da li je batina izašla iz raja?

Batina nije izašla iz raja, a udarci po guzi često imaju kontra efekt. Američki pedijatri, naime, ističu da je udaranje djece po stražnjici potpuno besmisleno, jer nikada ne daje željene rezultate, odnosno djetetovo ponašanje se ne promijeni. Uočeno je čak da su djeca koja dobivaju batine puno agresivnija od ostale djece.
Umjesto udaraca, pedijatri za kažnjavanje djece preporučuju metode poput udaljavanje djeteta u sobu. Kažu da tako roditelji šalju djeci poruku da su prevršila mjeru te da sada nasamo o svemu tome razmisle.
Međutim, istraživanje je pokazalo, da mnogi roditelji nemaju dovoljno strpljenja za takvo reagiranje te jednostavno “puknu” nakon što dijete napravi nekakvu nepodopštinu pa ih onda istuku po stražnjici.
Prema podacima istraživanja koje je obuhvatilo 2.500 djece, ona koju su roditelji često udarali po stražnjici u dobi od tri godine, bila su tri puta agresivnija od ostale djece u kasnijoj dobi, odnosno u dobi od pet do osam godina.
Premda se kaže da je batina izišla iz raja, najnovija istraživanja pokazuju da to ipak nije tako te da se roditelji, ako žele zdravo i stabilno dijete, moraju koristiti drugim odgojnim metodama.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari