Debljaju li se djeca autoritativnih roditelja

Znanstvenici iz Kanade povezuju gojaznosti kod djece sa strogošću i zahtjevnošću roditelja. Prema podacima prikupljenim od oko 37.000 djece mlađe od 11 godina, takav roditeljski stil je moguće povezati s većim rizikom gojaznosti u djece. Utvrđeno je da je ta pojava bila izraženija kod djece koja su bila na pragu puberteta. Istraživači vjeruju da je to moguće objasniti negativnom reakcijom djece na nefleksibilan pristup roditelja.
Strogost roditelja je, također, bila povezana s većim rizikom za takozvano zdravstveno rizično ponašanje djece. Ako se prema djetetu ponašate balansirano, s ljubavlju ali i jasnim granicama, vaše dijete će teško biti gojazno.
Roditelji koji su strogo postavljali granice bez mnogo dijaloga označeni su kao autoritarni i imali najveće šanse za gojaznu djecu. Došlo se do zaključka da je siromaštvo povezano s dječjom gojaznošću ali stil roditeljstva je imao najviše utjecaja.
Djecu treba učiti i ohrabrivati od malena da jedu zdravu hranu ali nikako ne treba koristiti tzv. “diktatorski pristup”. Ispostavilo se, u ovom slučaju, da genetika nije najvažnija već sredina u kojoj odrastamo.
Iako ova otkrića djeluju iznenađujuće, lekcija, koju učimo ovdje, je da dozvolimo djeci da budu dio procesa koji dovodi do odluke kada je u pitanju hrana. Drugim riječima, osim što moramo djeci biti primjer kakvu hranu valja jesti, trebali bi o hrani govoriti poticajno u zdravom smislu, te se maksimalno potruditi da hrana koju pripremamo bude ukusna, ali i oku lijepa dok je serviramo na zajednički stol. Tada su šanse za gojaznost vašeg klinca svedene na minimum.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari