Devet koraka do učinkovitijeg roditeljstva

Podizanje djece je jedan od najtežih i najzahtjevnijih poslova na svijetu. Evo devet savjeta za odgoj djece koji vam mogu pomoći da se bolje osjećate kao roditelj.

1. Potičite samopoštovanje kod djeteta

Djeca počinju razvijati osjećaj sebe kao bebe kad vide sebe kroz oči svojih roditelja. Vaš glas, jezik tijela i svaki vaš izraz apsorbiraju vaša djeca. Vaše riječi i djela kao roditelj utječu na njihovo samopoštovanje više nego bilo što drugo. Postignuća hvale, koliko god bila mala, učinit će ih ponosnima; dopustiti djeci da samostalno rade stvari učinit će da se osjećaju sposobnima i jakim. Nasuprot tome, omalovažavanje komentara ili nepovoljno uspoređivanje djeteta s drugom djecom razvija osjećaj bezvrijednosti kod djeteta. Pažljivo birajte svoje riječi i budite suosjećajni. Neka vaša djeca znaju da svatko čini pogreške i da ih i dalje volite, čak i kada ne volite njihovo ponašanje.

2. Potrudite se da primjetite situacije kada zavrijeđuju pohvalu

Jeste li ikada razmišljali o tome koliko puta reagirate negativno na svoju djecu u toku dana? Puno češće se događa kritiziranje nego hvaljenje. Kako biste se osjećali da vam šef po cijeli dan govori kako ništa ne valja što radite iako je možda i u pravu.   Učinkovitiji pristup je primjetiti da djeca rade nešto dobro: ‘Napravio si svoj krevet, a da te to nisam tražila – pa to je sjajno!’ ili ‘Gledao sam kako se igraš sa svojom sestrom i bio si jako strpljiv, baš sam ponosan na tebe.’ Ovakve izjave će potaknuti dobro ponašanje za razliku od prigovaranja. Budite velikodušni sa nagradama – vaša ljubav, zagrljaji i komplimenti mogu činiti čuda i često su dovoljna nagrada.

3. Postavite granice i budite dosljedni

Disciplina je potrebna u svakom kućanstvu, obitelji. Cilj discipline je pomoći djeci da odaberu prihvatljivo ponašanje i nauče se samokontroli. Oni mogu testirati granice koje ste postavili, ali su im potrebne da odrastu u odgovorne odrasle osobe. Uspostavljanje kućnih pravila pomaže djeci razumjeti vaša očekivanja i razviti samokontrolu. Neka pravila mogu uključivati: nema televizije sve dok se domaća zadaća ne završi, zabraniti uvredljivo zadirkivanje, proste riječi… Uobičajena pogreška koju roditelji čine je nedostatak dosljednosti. Ne možete disciplinirati djecu tako da danas ukidate privilegije zbog ružnog ponašanja, a sutra isto takvo ponašanje ignorirate.

4. Pronađite vremena za svoju djecu

Roditeljima i djeci je često teško okupiti se na obiteljskom obroku, a kamoli provesti kvalitetno vrijeme zajedno. Ali vjerojatno ne postoji ništa što bi djeca više voljela. Ustajte 10 minuta ranije ujutro tako da možete doručkovati s djetetom ili ostaviti posuđe u sudoperu i prošetati nakon večere. Djeca koja ne dobivaju pažnju koju žele od svojih roditelja često djeluju ili se loše ponašaju jer su sigurni da će na taj način biti primijećeni. Mnogi roditelji smatraju da je korisno rasporediti vrijeme zajedno s djecom. Stvorite ‘posebnu noć’ svaki tjedan kako biste bili zajedno i pustite svoju djecu da odluče kako provesti vrijeme. Potražite druge načine povezivanja – stavite poruku ili nešto posebno u kutiju za ručak. Čini se da adolescentima treba manje roditeljske pažnje nego mlađoj djeci. Budući da roditelji i tinejdžeri imaju manje mogućnosti za okupljanje, roditelji bi trebali dati sve od sebe kako bi bili dostupni kada njihov tinejdžer izrazi želju za razgovor ili sudjelovanje u obiteljskim aktivnostima. Sudjelovanje na koncertima, igrama i drugim događajima s vašim tinejdžerima omogućuje vam da saznate više o svom djetetu i njegovim prijateljima.

5. Budite primjer svojoj djeci

Mala djeca uče puno o tome kako djelovati promatrajući svoje roditelje. Što su mlađi, to više upijaju od vas. Prije nego napravite nešto pred svojim djetetom, razmislite dvaput. Želite li da se dijete tako ponaša kad je ljuto? Budite svjesni da vas djeca stalno prate. Istraživanja su pokazala da djeca koja udaraju obično imaju uzor za agresiju kod kuće. Potičite osobine koje želite vidjeti u svojoj djeci: poštovanje, prijateljstvo, poštenje, ljubaznost, toleranciju. Pokažite nesebično ponašanje. Radite stvari za druge ljude bez očekivanja nagrade. Izrazite zahvalnost i ponudite pohvale. Iznad svega, ponašajte se prema svojoj djeci onako kako očekujete da će se drugi ponašati prema vama.

6. Uspostavite komunikaciju kao prioritet

Ne možete očekivati ​​da djeca rade sve jednostavno zato što vi, kao roditelj, to kažete. Oni žele i zaslužuju objašnjenja koliko i odrasli. Ako ne uzmemo vremena da im objasnimo, djeca će se početi pitati o našim vrijednostima i motivima i imaju li ikakvu osnovu. Roditelji koji razmišljaju sa svojom djecom dopuštaju im da razumiju i uče na nepristran način. Neka vaša očekivanja budu jasna. Ako postoji problem, opišite ga, izrazite svoje osjećaje i pozovite dijete da radi s vama na rješenju. Svakako uključite posljedice. Dajte prijedloge i ponudite izbor. Budite otvoreni i za prijedloge vašeg djeteta. Djeca koja sudjeluju u odlukama su više motivirana za njihovo provođenje.

7. Budite fleksibilni i spremni prilagoditi svoj stil roditeljstva

Ako se često osjećate ‘razočarano’ ponašanjem vašeg djeteta, možda imate nerealna očekivanja. Roditelji koji razmišljaju u kontekstu ‘već je odavno trebao’ (na primjer, ‘Moj klinac bi do sada trebao to već znati’) možda bi bilo korisno malo se educirati, popričati sa drugim roditeljima o tome ili stručnjacima za razvoj djeteta. Dječja okruženja utječu na njihovo ponašanje, tako da možete promijeniti to ponašanje promjenom okruženja. Ako uhvatite sebe neprestano izgovarajući ‘ne’ svom dvogodišnjaku, potražite načine da promijenite svoju okolinu kako bi manje stvari bilo ograničeno. To će uzrokovati manje frustracije za vas oboje. Kako se dijete mijenja, postupno ćete morati promijeniti stil roditeljstva. Vjerojatno je da ono ‘pali’ sada neće vrijediti za godinu ili dvije. Tinejdžeri imaju tendenciju da manje gledaju na svoje roditelje i više na svoje vršnjake kao uzore. Ali nastavite pružati smjernice, ohrabrenje i odgovarajuću disciplinu, dopuštajući vašem tinejdžeru da dobije više neovisnosti. I iskoristite svaki trenutak da uspostavite vezu!

8. Pokažite da je vaša ljubav bezuvjetna

Kao roditelj, vi ste odgovorni za ispravljanje i vođenje vaše djece. Ali način na koji izražavate svoje korektivne smjernice čini razliku u tome kako dijete to prima. Kada se morate suočiti s djetetom, izbjegavajte okrivljavanje, kritiziranje ili pronalaženje grešaka, koje potkopavaju samopoštovanje i mogu dovesti do ljutnje. Umjesto toga, nastojte njegovati i poticati, čak i kad disciplinirate svoju djecu. Pobrinite se da znaju da, iako želite i očekujete bolje odnjih sljedeći put, vaša ljubav je tu bez obzira na sve.

9. Upoznajte vlastite potrebe i ograničenja kao roditelja

Suočite se – nema savršenog roditelja i u redu je biti nesavršen. Posjedujete i snagu i slabost kao i svaki vođa. Prepoznajte svoje sposobnosti – ‘ljubav i posvećenost.’. Obećajte da ćete raditi na vašim slabostima – ‘Moram biti dosljedniji s disciplinom.’ Pokušajte ostvariti realna očekivanja za sebe, svog supružnika i djecu. Ne morate imati sve odgovore – oprostite sebi. I pokušajte učiniti roditeljstvo prihvatljivim poslom. Usredotočite se na područja koja trebaju najviše pažnje, umjesto da pokušavate sve riješiti odjednom. Odvojite vrijeme od roditeljstva da biste radili stvari koje će vas učiniti sretnima kao osobu (ili kao par). Fokusiranje na vaše potrebe ne čini vas sebičnim. To jednostavno znači da brinete o vlastitoj dobrobiti, što je još jedna važna vrijednost koju trebate prenijeti i na svoju djecu.

Izvor: kidshealth.org

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar