Djeca i mladi važna su karika u očuvanju bjeloglavih supova na Kvarneru

Tijekom ljeta u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom primljeno je deset mladih supova

Beli (Cres), 6. rujna 2021. – Još šezdesetih godina prošlog stoljeća bjeloglavi su supovi svijali gnijezda diljem hrvatske obale Jadrana, a danas posljednja populacija bjeloglavih supova u Hrvatskoj obitava na Kvarneru.

Istaknuto je to u Centru za posjetitelje i oporavilištu za bjeloglave supove u Belom na Cresu gdje je tijekom vikenda edukativnim programom obilježen Međunarodni dan ptica strvinara.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Udruga Biom (@udruga_biom)

Svi su posjetitelji imali slobodan ulaz u Centar, a glavni je naglasak u programu stavljen na pouku najmlađih o važnosti očuvanja bjeloglavih supova te osjetljivosti ekološkog sustava kojem te veličanstvene životinje pripadaju.

‘Mladi su naraštaji važna karika u očuvanju prirodnih vrijednosti, pa tako i bjeloglavih supova na Kvarneru i u Hrvatskoj. Ovakvi tematski događaji i prigodne edukativne aktivnosti su potrebni kako bi se djeca od malih nogu upoznala s prirodnim ljepotama svojeg zavičaja. Kada kroz igru zavole prirodu koja ih okružuje, budite uvjereni da će baš oni sutra biti čuvari našeg bogatog prirodnog naslijeđa. Kada znamo da su bjeloglavi supovi strogo zaštićena i ugrožena vrsta u Republici Hrvatskoj te da se danas gnijezde još samo na kvarnerskim otocima Cresu, Krku, Plavniku i Prviću, važno je da poruku o značaju njihova očuvanja prenesemo i na one na kojima svijet ostaje’, rekao je Zlatko Komadina, župan Primorsko-goranske županije.

Opadanjem ekstenzivnog stočarstva dolazi do mnogih nepoželjnih promjena u prirodi – od zarastanja izuzetno vrijednih travnjaka do smanjenja prirodne hrane u okolišu za ptice strvinare. Na kvarnerskim otocima te ptice još uvijek opstaju zbog prisutnosti ovčarstva, ali i zahvaljujući hranilištima. Zbog nedovoljno hrane u prirodi tzv. restorani za supove nalaze se na Cresu i Učki.

‘Upravo nedostatak hrane često predstavlja problem s kojim se nosimo, no Primorsko-goranska županija posljednjih pet godina osigurava potrebna sredstva za rad oporavilišta i dohranu supova kako bi se populacija održala u stabilnom stanju. O supovima se skrbi kroz čitavu godinu i praktički nema dana da se ne radi na njihovom očuvanju, no Međunarodni dan ptica strvinara prilika je da se u opuštenoj atmosferi družimo s mještanima, turistima, našim najmlađim posjetiteljima te svim ljudima dobre volje i ljubiteljima prirode. Posjetitelji su zaista sa zanimanjem sudjelovali u aktivnostima i vjerujemo da su mnogo toga naučili te da će ubuduće biti prenositelji poruke o važnosti očuvanja bjeloglavih supova’, rekla je Irena Jurić, ravnateljica Javne ustanove ‘Priroda’.

Tijekom ljeta u Oporavilište za bjeloglave supove u Belom primljeno je deset mladih supova. Upravo je rad Oporavilišta jedna od aktivnih mjera očuvanja populacije bjeloglavih supova jer svaki izgubljeni sup predstavlja značajan gubitak za populaciju koja se posljednjih godina kreće od 100 do 125 gnijezdećih parova.

Velika ugroza za mlade supove su njihovi prvi letovi tijekom kojih često završe u moru. Kada ih se na vrijeme ne uoči i spasi, nažalost ugibaju. Supovi na prve letove kreću za vrijeme turističke sezone i intenzivnog nautičkog turizma, a mladu pticu može uplašiti i najmanja smetnja nakon čega nerijetko završava u moru. Zbog toga je važno da nautičari i svi koji se kreću plovilima uživajući u odmoru, budu svjesni postojanja bjeloglavih supova i pripaze da ih ne uznemiravaju svojim aktivnostima. Često su upravo nautičari ti koji prvi uoče unesrećenog supa, dojave o istom te ga takvim postupkom i spase. Lokalno stanovništvo itekako dobro poznaje bjeloglave supove i dijeli s njima prostor tisućljećima, pomažući u spašavanjima i drugim aktivnostima koje su važne za njihovo očuvanje poput prikupljanja uginulih ovaca za prehranu supova.

U povodu Međunarodnog dana ptica strvinara djelatnik Centra za posjetitelje u Belom Tomislav Bandera Anić izradio je kratki film naziva ‘Histra – putovanje u Pirineje’. Priča je to o supu spašenom u Istri koji je nakon oporavka u Belom pušten ponovo na slobodu, a putem GPS uređaja i danas se prati njegovo putovanje.

Djeca su tijekom vikenda sa zanimanjem sudjelovala u radionicama ‘Tko je tko?’ i ‘Letjeti u 21. stoljeću’. Najmlađi posjetitelji tako su se upoznavali s biljnim i životinjskim vrstama Cresa, otoka iznimne bioraznolikosti, a upustivši se u avanturu zamišljenog leta, saznali su s kojim se izazovima susreću bjeloglavi supovi, ali i ostale vrste ptica, na svojim letovima te koje prepreke koje je stvorio čovjek, mogu biti kobne za nebeske letače. Oslikavanju lica pod nazivom ‘Razigrana priroda’ nisu mogli odoljeti najmlađi, a na red su strpljivo čekali i poneki stariji ljubitelji prirode. Make up artistica Aleksandra Domijan motivima supova te drugih životinja i cvijeća sa Cresa ukrasila je mnoštvo nasmijanih lica.

Program u povodu Međunarodnog dana ptica strvinara u Belom organizirali su Primorsko-goranska županija i Javna ustanova ‘Priroda’ uz potporu partnera Zoološkog vrta grada Zagreba, Udruge BIOM, Grada Cresa, Turističke zajednice grada Cresa i Udruge Tramuntana. Osim u Belom, Dan ptica strvinara obilježen je u Zoološkom vrtu u Zagrebu.

Oglas

Komentiraj

komentari