Djeca i pretilost

Podjednaka borba protiv pretilosti i pretjerane mršavosti kod djece, jedan od apsurda modernog svijeta. Posljedice pretjeranog i nezdravog jedenja su pomicanje dobne granice pretilosti prema dolje, pa je sve više djece s viškom kilograma.


Roditelji su najčešće neobjektivni, odnosno znaju svoju djecu normalne težine proglašavati debelima, jer su pod utjecajem mentaliteta koji promovira anoreksični izgled kao normalan.
Drugi su roditelji slijepi i kad im je dijete očito debelo, tješeći se iz godine u godinu kako će se sve to promijeniti u pubertetu, a dijete za to vrijeme usvaja loše životne navike i deblja se. Znanost je potvrdila da debela djeca mogu imati ozbiljne zdravstvene probleme u kasnijoj životnoj dobi, pa čak i ako postanu vitki kao odrasli. Pored tablica, koje određuju gornju i donju granicu, unutar kojih se prosječno dijete određene dobi treba nalaziti po visini i težini, dovoljno je da promatrate svoje dijete.
Svaka pretjerana mršavost vidljiva je okom kao i svaka debljina: pretjerano mršava djeca nemaju dovoljno mišićne mase, često su pogrbljena, pretjerano istaknutih prsa, rebara, koljena, laktova i drugih velikih kostiju i zglobova. Kod debele djece salo je često vidljivo golim okom, a svakako se može pipati: kad se koža stisne, osjete se prilično debele naslage.
Kad uzmemo u obzir igru na otvorenom s drugom djecom, te intenzivni rast i razvoj, kod većine djece (osim u slučajevima nekih poremećaja i bolesti) za postizanje i održavanje normalne tjelesne težine dovoljno je da roditelji vode računa o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani, o barem jednom kuhanom obroku dnevno, te da djetetu ograniče unos slatkiša, gaziranih pića i brze hrane.
Iako brza hrana, gazirana pića, slatkiši i grickalice nisu najsretniji izbor hrane, gotovo sva djeca ih vole, pa je teško potpunosti im zabraniti konzumaciju na izletima, dječjim rođendanima i u drugim, povremenim zgodama. Važno je da to bude iznimka, a ne pravilo. Statistike pokazuju da su djeca, koja dolaze iz porodica koje udovoljavaju ovako jednostavnim pravilima, najčešće dobroga zdravlja i normalne tjelesne težine.
Dakle, kao i u svemu, važno je naći mjeru a ne poticati krajnosti, a još manje podupirati i slijepo slijediti aktualne trendove, kako u modi, ‘must have’ predmetima i naročito ishrani, što se djece tiče.
M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari