Djeca ne bi trebala dijeliti igračke dok su prehlađena

Jesen i zima su najčešće vrijeme za prehlade i ako niste preventivno djelovali, podigli imunitet sebi i djeci, ovih nekoliko savjeta dobro će doći.

Roditelji koji njeguju prehlađeno dijete mogu prepoloviti šanse da se i sami zaraze ako često peru ruke. Brzo ispiranje nije dovoljno – ruke je potrebno trljati najmanje 20 sekundi, u što toplijoj vodi. Dobro je pri ruci imati i antibakterijske vlažne maramice. Iako neprestano trljanje ruku može izgledati opsesivno, isplati se jer se najviše zaraza širi putem ruku.
Malenom bolesniku trebalo bi privremeno zabraniti pristup u kuhinju. Bakterije dugo mogu preživjeti na radnim površinama i stolovima, preseliti se na hranu i zaraziti cijelu porodicu. Nije dobro ni da dijete samo uzima hranu iz frižidera jer tako na vratima ostavlja viruse. Ali, bez obzira na to koliko je velikodušnost pohvalna osobina kod djece, u sezoni gripe pazite da djeca ne dijele igračke, ručnike, pa čak ni tubu paste za zube ako je jedno od njih bolesno.
Bolesnom djetetu češće recite da ga volite i šaljite mu poljupce, ali ga rjeđe dodirujte. Bolje ga je poljubiti u čelo nego u obraze koji su preblizu usta i nosa punih virusa. Dok je dijete bolesno, rublje treba prati u toplijoj vodi nego inače. Vruća voda ubija više virusa od hladne, a i izbjeljivač pomaže. Dok stavljate rublje u perilicu ne dodirujte nos i usta.

Dok je dijete bolesno, svakog dana nekoliko puta dezinfekcijskim sredstvom za čišćenje prebrišite stvari koje svi u porodici dodiruju – kvake, daljinski upravljač i telefon.
Uz sve mjere dezifencije i ‘karantene’, djeci dajte hranu bogatu vitaminima i mineralima, kako bi čim prije uspostavila ravnotežu u organizmu i ozdravila.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari