Dječja laž može biti simpatična, ali…

Dijete od malena oponaša svoju najbližu okolinu, svoje roditelje. I prije nego zakorači na ulicu, formira karakterne osobine. Stoga nas ne bi trebale čuditi neke pojave i reakcije djece. Laž je jedna od njih i njoj pribjegavamo kad nam istina ne odgovara, to jest, kad je nekako želimo zaobići.

Djeca lažu zbog straha od kazne, a jedan od načina da dijete u tome zaustavite jeste da mu pokažete kako je samo odgovorno za svoje postupke. Kad ga uhvatite u laži, nemojte ga zastrašivati prijetnjama, nego mu pružite priliku da ponovi cijelu priču, ali na ispravan način.

Zauzmite pomirljiv stav i objasnite mu da ga želite što bolje razumjeti. Postepeno će djeca shvatiti da mogu imati povjerenja u vas, te da ih nećete optuživati, nego im pomoći u ispravljanju pogreški koje su napravili.

U nekim situacijama ipak ćete morati zauzeti čvrst stav, ali uvijek izbjegavajte policijsko ispitivanje. Potrudite se upoznati potrebe svog djeteta i postanite mu najbolji prijatelj. Kvalitetna komunikacija osnova je dobrih odnosa s djetetom. Tada će ono i izvan obiteljskog kruga prakticirati ispravne postupke. Drugim riječima, dijete bi trebalo naučiti i znati što je dobro, a što loše. Kako odrasta, samo će morati odlučiti kojoj će se strani prikloniti, što će u konačnici kreirati njegov životni stav.
Ipak, ako dovoljno rano usvoji ispravne stavove, veća je vjerojatnost da će ih se držati tijekom cijeloga života.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari