Do Europass dokumenata u nekoliko klikova

Osim osvježenog dizajna, hrvatski Nacionalni centar za Europass na svojoj novoj stranici www.europass.hr nudi i mogućnost izrade dodatnih dokumenata. Uz već dobro poznati Europass životopis i Europass jezičnu putovnicu, od sada se i dokument Europass mobilnost može jednostavno popuniti putem obrasca na mrežnoj stranici, a srednje strukovne škole od lipnja ove godine za svoje će učenike na stranici moći preuzeti i Europass priloge svjedodžbi za ukupno 15 strukovnih kvalifikacija

Nacionalni centar za Europass, koji u Hrvatskoj djeluje pri Agenciji za mobilnost i programe Europske unije, predstavlja svoju novu, redizajniranu mrežnu stranicu www.europass.hr.

Europass je inicijativa Europske unije čija je svrha građanima Europe, ali i izvan nje, omogućiti jasno i razumljivo predstavljanje svojih znanja, vještina i kvalifikacija uz pomoć pet dokumenata. To su Europass životopis, Europass jezična putovnica, Europass mobilnost, Europass prilog svjedodžbi i Europass dopunska isprava o studiju. Prva dva dokumenta, koji su ujedno i najpoznatiji – Europass životopis i jezičnu putovnicu – građani mogu sami izraditi na internetu, a dokumente Europass mobilnost, Europass prilog svjedodžbi i Europass dopunsku ispravu o studiju svojim polaznicima izdaju relevantne ustanove. Na novoj, redizajniranoj mrežnoj stranici od sada se ustanovama pruža mogućnost jednostavnije izrade tih dokumenata.

Europass mobilnost je dokument u koji se bilježe znanja i vještine stečene tijekom razdoblja mobilnosti u inozemstvu. To podrazumijeva studentske razmjene, stručnu praksu, stažiranje, volontiranje ili rad u drugoj zemlji, na primjer kroz sudjelovanje u programu  Erasmus+. Osim što služi kao potvrda i dokaz o učenju ili radu u inozemstvu, Europass mobilnost važan je dokument za prepoznavanje i bilježenje konkretnih ishoda učenja stečenih tijekom razdoblja mobilnosti u inozemstvu, a što se na tržištu rada danas iznimno cijeni.

Europass prilog svjedodžbi standardizirani je dokument koji se na europskoj razini izdaje učenicima završnih razreda srednjih strukovnih škola uz njihovu školsku svjedodžbu. On pruža detaljan opis znanja i vještina stečenih pohađanjem strukovnih obrazovnih programa. Budući da ti podaci nisu dostupni u školskoj svjedodžbi, taj je dokument osobito važan za razumijevanje, vrednovanje i uspoređivanje znanja i vještina stečenih u različitim obrazovnim sustavima u Europi.

Srednje strukovne škole će od lipnja ove godine za svoje učenike moći preuzeti i Europass priloge svjedodžbi za ukupno 15 strukovnih kvalifikacija, a u sljedeće dvije godine planira se izrada Europass priloga svjedodžbi za dodatnih 19 kvalifikacija.

Prateći suvremene potrebe i usmjeravajući se prema tržištu rada, Europass prilog svjedodžbi temelji se na ishodima učenja odnosno konkretnim vještinama stečenim tijekom strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Stoga učenicima završnih razreda strukovnih škola daje prednost pri budućem zapošljavanju jer poslodavcima na jasan način prikazuje stečene kompetencije učenika, odnosno budućeg zaposlenika.

Europass prilog svjedodžbi izrađuje Agencija za mobilnost i programe Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje te Agencijom za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih. U Republici Hrvatskoj Europass prilog svjedodžbi dostupan je od školske godine 2014./2015. te je dosad izdano 1530 dokumenata za šest strukovnih kvalifikacija.

Dokument se dosad izrađivao u tiskanom obliku, ali s obzirom na rastući broj dostupnih dokumenata za sve veći broj strukovnih kvalifikacija te u skladu sa suvremenim potrebama ove se godine provodi njegova modernizacija i digitalizacija. Dokumenti na hrvatskom i engleskom jeziku bit će dostupni na redizajniranoj mrežnoj stranici početkom lipnja za sljedeće strukovne kvalifikacije: agrotehničar, dentalni asistent, prodavač, pomorski nautičar, tehničar za mehatroniku, tehničar za računalstvo, drvodjeljski tehničar dizajner, modni tehničar, medijski tehničar, web dizajner, strojarski računalni tehničar, tehničar za elektroniku, tehničar geodezije i geoinformatike, ekonomist i tehničar cestovnog prometa.

Pozivaju se srednje strukovne škole da uz školske svjedodžbe dodijele i Europass prilog svjedodžbi na hrvatskom i engleskom jeziku učenicima koji završavaju školovanje te stječu navedene strukovne kvalifikacije.

Oglas

Komentiraj

komentari