Dobra vijest nakon barbarskog čina: Dabrovi iz zapaljene nastambe u Lonjskom polju živi su i zdravi!

Krapje, 22. travnja 2020. – Dabrovi sa Struga su dobro! Vijest je to koju su s veseljem objavili djelatnici Parka prirode Lonjsko polje.

Oni posljednjih tjedana pojačano nadziru nastambu dabrova u kanalu rječice Strug nedaleko sela Plesmo jer su 19. ožujka tijekom redovitog obilaska rječice čamcem opazili rijetko viđen divljački čin. Iz nastambe dabrova dizao se dim. Značilo je to da je netko dan, dva ili najviše tri dana ranije zapalio nastambu.

Obavljen je očevid. Utvrđeno je kako je izgorio vršni dio nastambe, a da dvije komore ukopane u zemlju nisu oštećene. Sve je ukazivalo na to da dabrovi nisu stradali, ali trebalo je još malo pričekati kako bi se čuvari prirode u to i uvjerili.

Prošlotjedno zatopljenje mnoge je životinje izmamilo van, pa tako i dabrove. Oko nastambe su opaženi njihovi svježi tragovi što znači da su dabrovi iz zapaljene nastambe živi i zdravi.

‘Koliko je bilo uznemirujuće vidjeti spaljenu nastambu dabrova, toliko je bilo olakšavajuće doznati da su njezini stanari dobro. Populacija dabrova u Parku prirode Lonjsko polje u stalnoj je progresiji, no barbarski čin kojem smo svjedočili, zaslužuje najoštriju osudu’, kazao je Damir Culjak, glavni čuvar prirode Parka prirode Lonjsko polje.

Budući da počinitelj još nije pronađen, sa sigurnošću se ne može utvrditi zašto je nastamba dabrova zapaljena.

Dabar je najveći glodavac sjeverne polutke. Izvrstan je plivač i ronilac, a zbog sposobnosti sječe stabala i gradnje nastambi i brana od drveta, neki ga smatraju i drvodjelcem u životinjskom svijetu. Riječ je o monogamnoj životinji. Uz roditeljski par u nastambi može živjeti do šest mladunaca.

Dabar je nekada nastanjivao cijelu Europu, a do kraja 19. stoljeća živio je i u Hrvatskoj. Početkom prošlog stoljeća opstao je na samo četiri odvojena lokaliteta – jedan je bio zajednički u Njemačkoj i Poljskoj, a ostali se nalaze u Francuskoj, Rusiji i Norveškoj. S tih je mjesta počela reintrodukcija dabra u stara staništa diljem Europe.

U sklopu projekta Dabar u Hrvatskojdabar je 1996. godine doseljen u Hrvatsku. Naseljen je u šumu Žutica kraj Ivanić-Grada te rukavce Drave u okolici Legrada. Iz Žutice se dabar proširio Parkom prirode Lonjsko polje te sada nastanjuje sve tamošnje vodotoke.

Dabar je u Hrvatskoj strogo zaštićena vrsta te ciljana vrsta Parka prirode Lonjsko polje prema Direktivi o staništima mreže NATURA2000.

Fotografija dabra (koja nije nastala u Lonjskom polju) – autorica Sandra Šimunović/PIXSELL
Fotografije zapaljene nastambe – autor Park prirode Lonjsko polje
Ilustracije dabra i njegova traga – autor Krešimir Certić

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar

  1. cipro sale

    Dobra vijest nakon barbarskog čina: Dabrovi iz zapaljene nastambe u Lonjskom polju živi su i zdravi! – Sretna mama