Dođite na Žablji dan u zagrebački Zoo – od dodirivanja krastače do potrage za čovječjom ribicom

U subotu 17. travnja u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba održati Žablji dan. Tim se danom javnost osvješćuje o važnosti zaštite vodozemaca. U Hrvatskoj živi dvadeset vodozemaca – od žaba preko daždevnjaka do čovječje ribice. To našu zemlju svrstava u sam vrh europskih zemalja po biološkoj raznolikosti vodozemaca.

Vodozemci predstavljaju neizostavnu kariku u hranidbenim lancima i imaju važnu ulogu u zdravlju ekosustava. Iako je skupina vodozemaca tijekom evolucijske povijesti bila mnogo raznolikija, danas žive tri reda vodozemaca – bezrepci, repaši i beznošci.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Zoološki vrt grada Zagreba (@zagrebzoo)

 O njihovoj raznolikosti i vrijednosti edukatori će posjetitelje Zoološkog vrta poučavati u subotu od 11 do 17 sati. U jednom će se edukativnom kutu prikazati čimbenici koji negativno utječu na vodozemce poput zagađenja i eksploatacije njihovih staništa.

Zahvaljujući edukativno-zabavnim igrama posjetitelji će upoznati način kretanja žaba, nedaće s kojima se ti vodozemci susreću, te njihov životni ciklus. Poseban listić djecu će potaknuti na samostalnu potragu za vodozemcima u Vrtu među kojima je čovječja ribica. Zoološki vrt grada Zagreba jedini je zoološki vrt na svijetu u kojem se može vidjeti taj čudesni endem podzemlja dinarskog krša.

Posjetitelji će na Žablji dan moći dodirnuti krastaču. Dio je to edukacije o načinu njezina disanja. Zoološki vrt grada Zagreba svakodnevno je otvoren od 9 do 19, a ulazak je moguć do 18 sati kada se zatvaraju blagajne.

Oglas

Komentiraj

komentari