Dokazana je veza između lošijeg vida i visoke inteligencije

Predodžba da je osoba koja nosi naočale i pametnija, čvrsto je utkana u popularnu kulturu. Međutim, sada je takva ‘diskriminacija’ dobila i znanstveno uporište. Prema novom istraživanju u kojem je sudjelovalo 300.486 ispitanika, dovedeni su u vezu loš vid i viši stupnjevi inteligencije.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Edinburghu proveli su opsežno istraživanje na preko 300.000 ljudi u dobi od 16 do 102 godine. Uspjeli su identificirati 148 genetskih lokusa koji su povezani s kognitivnim sposobnostima i procijeniti utječu li različite osobine, poput vida, visokog krvnog talaka i životnog vijeka na inteligenciju.

Ovo istraživanje je najveća genetska studija o kognitivnoj funkciji. Identificirane su mnoge genetske razlike koje doprinose nasljednosti vještine mišljenja. Otkriće zajedničkih genetskih utjecaja na zdravlje i strukturu mozga pruža osnovu za istraživanje mehanizama koji utječu na sposobnost mišljenja kroz život.

Ispitanici koji su nosili naočale imaju 30 posto veću vjerojatnost da su inteligentni. Osim toga, veća kognitivna funkcija povezana je i s nekoliko zdravstvenih osobina poput dugovječnosti, smanjenog rizika od raka pluća i boljeg kardiovaskularnog i mentalnog zdravlja.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari