Državne institutcije ne razumiju potrebe mama poduzetnica

Zagreb, 2018. Država bi trebala imati više razumijevanja za mikro poduzetništvo, a posebice za majke poduzetnice. Poruka je to odaslana s Konferencije mama poduzetnica.

„Biti poduzetnicom daleko je od šminkerske percepcije naziva onoga od čega poduzetnice žive. Poduzetnice se brinu o razvoju poslovanja, očuvanju i otvaranju radnih mjesta te podmirivanju obveza prema državi. U Hrvatskoj imaju i specifične izazove – od brige o naplati računa do poduke djelatnika jer sustav obrazovanja mlade ne priprema odgovarajuće za tržište rada. Sve to znači da poduzetnik ne poznaje kraj radnog vremena – na svojem poslu radi i o njemu razmišlja neprekidno. Poduzetnice pritom na plećima imaju i brigu o kućanstvu i djeci. Za dosadašnje inicijative da poduzetnicama troškovi čuvanja djece ili čišćenja kućanstva budu porezno priznati troškovi, nitko na vlasti nije imao sluha. S druge strane država revno djeluje kada je naplata njezinih potraživanja u pitanju“, iskustva poduzetnica prepričala je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

Čak trideset posto poduzetništva čini ono žensko, a većina poduzetnica su i majke. Mnoge od njih imaju ili su spremne imati više od jednog djeteta. Zato bi briga države o ženskom poduzetništvu trebala uključivati i demografske mjere, primjerice promjene u predškolskom odgoju.

„Dječji vrtići započeli su prilagođavati svoje radno vrijeme potrebama roditelja, no tek ćemo vidjeti kako će to izgledati u praksi. Vrtićki sustav danas traži i fleksibilnost. Naime, nekim bi roditeljima među kojima je i dosta poduzetnica, odgovaralo da dijete u vrtiću provodi samo dio radnoga dana. Potrebne su promjene i u kurikulima dječjih vrtića. Djeca već u vrtićima trebaju početi razvijati vještine koje će ih jednoga dana učiniti konkurentnima na tržištu rada, dovesti do inovacija ili pripremiti za poduzetništvo“, istaknula je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

Konferencija mama poduzetnica sudionicama je uz niz korisnih predavanja za razvoj poslovanja, donijela i priče poduzetnica iza kojih je kako poslovni uspjeh, tako i ispunjeno roditeljstvo. Maja Šesnić, direktorica EdukaCentra i majka petero djece, kazala je kako je u poduzetništvu naišla na niz prepreka, ali i tu je lekciju dijelila s ukućanima – poslovni se uspjeh gradi požrtvovno na duge pruge.

„Svatko za svoj biznis treba imati ambiciozne i velike ciljeve pa tako i mame poduzetnice. Budući da se radi o skupini žena koje često na sebe preuzimaju i veliki dio obiteljskih poslova i brige za djecu te kućanstvo, nužno je vidjeti kako olakšati tu konstantnu utrku s vremenom. Brojne su mogućnosti, primjerice, vaučeri za čuvanje djece i pomoć u kući ili porezne olakšice za zapošljavanje osoba koje će voditi brigu o kućanstvu. Time bi se pomoglo mamama poduzetnicama te ujedno potaknulo zapošljavanje ostalih, teže zapošljivih skupina, najčešće žena iznad četrdeset, a pogotovo pedeset godina. Također, velika podrška bi bilo i zakonsko rješenje koje bi osiguralo neprenosivi dio roditeljskog dopusta za očeve kako bi roditeljska odgovornost bila ravnomjernije raspoređena“, kazala je Diana Kobas Dešković, utemeljiteljica metodologije Mamforce kojom se promiče ravnoteža privatnog i poslovnog života.

Na konferenciji su uz mame poduzetnice sudjelovala i djeca. Ona najmlađa s mamama su slušala predavanja, a starija od tri godine mogla su se uključiti u zanimljiv program pod vodstvom odgojiteljica Čigre. Jedan je to od jednostavnih načina koji poduzetnicama olakšavaju profesionalno usavršavanje.

Konferenciju mama poduzetnica organizirala je mreža Women in Adria u suradnji s Institutom za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria te Zagrebačkim inovacijskim centrom. Potporu su im pružili Vip, Epson i Toyota.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar