Tri načina kako učinkovito podići energiju

Pravilna prehrana, redovita tjelesna aktivnost i popodnevni odmor glavni su aktivatori pozitivne energije

Energija je jedina djelotvorna sila koja ne nastaje i ne nestaje, stoga je važno naučiti kako je pravilno oblikovati i usmjeriti da bismo se osjećali dobro. Gotovo svakodnevno mogu se čuti izrazi poput „pun sam energije“, „mogla bih poletjeti“ ili „nemam energije“, „osjećam se umorno“. Zanimljivo je da je u svim navedenim slučajevima količina energije u tijelu gotovo ista, dok njezina iskoristivost i oblik utječu na naš subjektivan osjećaj. Kako bismo se tijekom cijelog dana osjećali dobro, potrebno je izbalansirati tri čimbenika, a to su način prehrane, dnevna tjelesna aktivnost te količina sna i odmora.

Na vrhu energijske piramide svakako je kvalitetna prehrana koja podrazumijeva konzumaciju velikog broja različitih namirnica u komponiranju glavnih obroka te upotrebu prirodnih začina jer se upravo tako jelu dodaje značajna količina bioaktivnih supstanci koje povoljno utječu na zdravlje. Sve hranjive tvari, proteini, ugljikohidrati, masti, vitamini i mineralne tvari, ali i antioksidansi, probiotici i prebiotici imaju svoje specifične funkcije koje omogućuju organizmu pravilno iskorištavanje i oblikovanje energije. Kada bismo unosili samo jednu vrstu namirnica, primjerice isključivo bijeli šećer, naše tijelo ne bi moglo proizvesti energiju jer bi mu nedostajali ostali nutrijenti koji sudjeluju u probavi i pretvorbi šećera u druge oblike energije. Zbog toga je važno imati dobro izbalansiranu i cjelovitu prehranu. Namirnice uvijek treba odabirati pametno pa umjesto krafne, kroasana ili bijelog peciva za doručak radije posegnite za cjelovitim žitaricama, jogurtom, kvalitetnim sendvičem ili voćem. Isto tako, u svakodnevnu prehranu uključite i kvalitetne masti.

Nutricionističko istraživanje pokazalo je da se iz salata koje imaju dodatak kvalitetnih ulja, poput maslinovog ili bučinog, bolje apsorbiraju ključni antioksidansi i pojedini vitamini u odnosu na salate bez dodataka masti. Jednostavna formula za dobro izbalansirani obrok s kojom ne možete pogriješiti glasi: voće ili povrće + cjelovita žitarica (müesli/kruh) + proteini (mliječni proizvod, jaja, meso, riba) + kvalitetna biljna ulja (maslinovo, bučino, laneno, ulje uljane repice)/orašasti plodovi + bilje/začini (bosiljak, vanilija, cimet, origano, češnjak).

Znanstvena istraživanja nepobitno su pokazala da uz kompleksnu prehranu tjelesna aktivnost povećava osjećaj energije. Svaka tjelesna aktivnost, osobito rekreativnog tipa, usmjerava pretvorbu energije u aktivan oblik te dodatno potiče stanice na stvaranje energije iz zaliha u organizmu, što pobuđuje cijeli organizam i stvara osjećaj energiziranosti i ugode. Upravo zato nakon laganog tjelesnog napora, poput jogginga, vožnje biciklom, plivanja i dužih šetnji, nemamo osjećaj da smo potrošili energiju, već upravo suprotno, da smo puni energije. Stoga bi dnevna tjelesna aktivnost od 30 do 60 minuta trebala biti neizostavan dio dana jer se time tijelo dovodi u stanje aktivnosti i potiče stanice na iskorištavanje nutrijenata u cilju stvaranje aktivne energije. Tjelesna aktivnost igra veliku ulogu posebno kod djece i mladih koji imaju povećanu potrebu za oslobađanjem energije iz tijela.

Da je djecu od najranije dobi potrebno educirati o važnosti svakodnevne tjelesne aktivnosti pokazuju i rezultati istraživanja provedenog na 4.900 učenika sedmih razreda iz 111 hrvatskih škola u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film. Prema njima, samo 18,47% učenika i učenica zadovoljavajuće je tjelesno aktivno odnosno najmanje 60 minuta svaki dan, dok čak 10,79% učenika sedmih razreda provodi dijetu umjesto sportskih aktivnosti. Vrtim Zdravi Film je program edukacije osnovnoškolske djece o pravilnoj prehrani i važnosti tjelesne aktivnosti kojim tvrtka Nestlé nastoji doprinijeti odgoju zdravijih generacija.

Raspoloženje i dobar osjećaj uvelike ovise i o tome jesmo li tijelu i mozgu dali dovoljno vremena za odmor i regeneraciju, stoga su san i popodnevna tzv. siesta važan dio energijskog trokuta. Tijekom sna dolazi do preusmjeravanja potrošnje energije na oporavak tijela i stanica, ali i opuštanja mišića, mozga i ostalih organa. Najnovije istraživanje španjolskih znanstvenika pokazalo je da siesta u trajanju od maksimalno 30 minuta pozitivno utječe na rad kardiovaskularnog sustava, poboljšava koncentraciju i pamćenje te značajno smanjuje razinu dnevnog stresa. To je potvrdilo i istraživanje NASA-ine skupine znanstvenika prema kojem najbolji učinak ima odmor u trajanju od 26 minuta, prilikom čega se dnevna produktivnost povećava za čak 34 posto.

Deset savjeta kako svakodnevnom tjelesnom aktivnošću i pametnim planiranjem obroka podići energiju organizma

  • Dok obavljate rutinsku jutarnju higijenu, naprimjer dok perete zube, napravite nekoliko vježbi za noge i stražnjicu podižući noge prema iza i u stranu. Preporučeno je prati zube 3 minute, što je dovoljno vremena za jednu seriju vježbi.
  • Ako ste krenuli u šetnju gradom ili razgledavanje, vaša je aktivnost već započela, ali izbjegavajte prečice i električne stepenice.
  • Svakodnevni odlazak na posao tramvajem možete pretvoriti u kratku vježbu ako izađete nekoliko stanica ranije i prošećete do posla. Ako vam nije jako daleko, idite na posao biciklom.
  • Nakon dužeg sjedenja na poslu izađite prošetati oko zgrade ili jednostavno napravite krug unutar zgrade po stepenicama i hodnicima.
  • Na godišnjem odmoru, umjesto da se brčkate u moru, odredite si rutu i otplivajte nekoliko dužina.
  • Odlazak u trgovinu isto može biti koristan za podizanje energije i to tako da nekoliko puta podignite vrećice kao da dižete utege.
  • Doručak složite prema formuli: maline + žitarice za doručak + acidofil + bademi + cimet, dok užine mogu biti svježe voće, voćni sladoled, zamrznuti jogurt ili salata.
  • Ručak složite prema formuli: ljetna miješana salata + lešo krumpir + srdele na naglo + maslinovo ulje + peršin i češnjak.
  • Večeru složite prema formuli: krastavac + kuhana tjestenina (hladna) + svježi kravlji sir i vrhnje + maslinovo ulje + papar.
  • Iza ručka priuštite si odmor, no ne idite u krevet, već se zavalite u udoban naslonjač ili sofu. Znanstvenici navode da se odlaskom u krevet popodnevni odmor pretvara u dugi san, što nije preporučljivo jer se time narušava noćni san. Zato je najbolje odmoriti pola sata u hladovini i onda otići u šetnju gradom ili se okupati u moru.

Autor: dr.sc.Tena Niseteo, dipl.ing.preh.teh.

Oglas

Komentiraj

komentari