Europski dan jednakih plaća

S ciljem ujednačavanja iznosa mjesečnih primanja muškaraca i žena koji se bave istim poslovima, a na inicijativu Europske komisije utemeljen je Europski dan jednakih plaća koji se ove godine obilježava 4. studenoga. Naime, prema istraživanjima vodećih europskih i svjetskih institucija, jaz između primanja muškaraca i žena je izrazito velik, a dodatno raste odlaskom u mirovinu – čak 20% u korist muškaraca.

U Kauflandu ne postoji tolerancija za bilo koji oblik diskriminacije pa ni spolnu diskriminaciju i struktura plaće je unaprijed definirana za svaku poziciju, neovisno o spolu. Transparentnim i pravednim postupanjem Kaufland osigurava provedbu visokih standarda tokom čitave karijere svih zaposlenika – već od samog selekcijskog postupka. Kroz strukturirani proces upravljanja talentima, Kaufland svojim zaposlenicima osigurava razvojne mogućnosti bez obzira na spol, a svaki zaposlenik jednom godišnje u suradnji sa svojim nadređenim izrađuje i individualni razvojni plan.

Uzroci nejednakosti plaća muškaraca i žena u Europskoj Uniji su različiti, žene češće rade u nepunom radnom vremenu, češće se suočavaju sa sprječavanjem napredovanja na više hijerarhijske razine na radnom mjestu, a često moraju preuzeti i glavnu odgovornost za skrb o svojoj obitelji. Kaufland je svjestan tih problema i mnogo ulaže u poboljšanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života zaposlenih roditelja. Dodatnim mehanizmima osiguran je položaj roditelja koji se vraćaju s roditeljskog dopusta, a fleksibilnim radnim aranžmanom osiguran im je lakši povratak u poslovni svijet.

„Kontinuiranim obrazovanjem rukovoditelja, osnaživanjem zaposlenika uz savjete Povjerenika za zaposlenike i uvođenjem programa koji roditeljima, našim zaposlenicima, omogućavaju rad na pola radnog vremena pri povratku s porodiljnog nastavljamo s primjenom dobrih praksi i svakodnevno pružamo primjer učinkovitog, dinamičnog i poštenog poslodavca“, izjavila je Dunja Firšt, direktorica sektora Ljudskih resursa Kauflanda.

Oglas

Komentiraj

komentari