Evo zašto biste svoju bebu trebali upoznati s glazbom već od prvih dana

Malo je toga što možemo raditi s malom bebom prvih gotovo godinu dana njihovog života. Osim gugutanja, nježnog ljuljana i uživanja u raznim grimasama, većih aktivnosti u toj dobi baš i nema. Tu uskače slušanje glazbe, za koje je dokazano kako stvara podlogu za daljnje glazbene afinitete beba, učvršćuje odnos roditelja i bebe te podiže raspoloženje i vas i bebe.

Zapravo su sve bebe rođene s glazbenim potencijalom i vidjet ćete da najčešće na glazbu odgovaraju osmijehom i entuzijazmom. “Sluh je izuzetno razvijen gotovo odmah nakon rođenja pa novorođenčad mogu na glazbu reagirati već od ranih dana”, objašnjava prof. Diane Bales za Parents magazine.

Pametni zvukovi

Znate li da je dječji mozak predodređen za učenje glazbe jednako kao i za učenje jezika? Fascinantno, zar ne? Upravo to tvrdi dr. filozofije Daniel Levitin i dodaje “vaša beba može izmišljati kratke pjesmice i vježbati sebe da čuje i kreira razne glazbene ideje”. Tomu možete doprinijeti i vi kao roditelj ukoliko bebi pjevate, tapkate im po leđima ili ih njišate u ritmu glazbe. Sve to jača “glazbene spojeve” u njihovom mozgu.

Bolji odnosi

Iako je to još uvijek tabu tema, mnoge mame ne osjećaju instant povezanost sa svojom bebom i to je u redu! Upravo je glazba jedan od načina kako na jednostavan i zabavan način učvrstiti vezu i odnos sa svojom bebicom. Ples je ljubavni čin još od pradavnih vremena, a brojna istraživanja pokazuju kako je kretanje u istom ritmu s drugom osobom izlučuje oxytocin – hormon “povezivanja” koji se, zanimljivo, izlučuje i prilikom dojenja.

Koju glazbu odabrati? Možda mislite da je pravi izbor klasična glazba ili dječje pjesmice i uspavanke, ali zapravo je gotovo sva muzika “baby friendly”. Najbolje je stoga pustiti onu glazbu u kojoj najviše uživate jer ćete tako i na bebu prenijeti svoj entuzijazam i osmijeh.

Naprednija beba

Kada je glazba dio vaše svakodnevne rutine, velika je šansa da će vaša beba i prije progovoriti. Naime, istraživanja su otkrila kako bebe koje su upoznate s glazbom (bilo kroz jednostavne instrumente ili kretanje u smjeru glazbe uz pomoć roditelja), koriste više komunikativnih gesta. Tako biste mogli primijetiti da se, primjerice, pretvaraju da je banana teleon ili grle bebu kao znak ljubavi. Takve biste geste primijetili oko prve godine djetetova života, što je ranije nego kod djece koja nisu upoznata s benefitima svakodnevne glazbe.

V.V.

Oglas

Komentiraj

komentari