Festivalski treći dan educirao mlade i oduševio filmskim igranim i dokumentarnim programom

Zagreb, 11. travnja 2018. – Jezikom filma i vizualnih umjetnosti bliskim mladima, na primjeru sjajne ”Schindlerove liste”, Lucja Piekarska–Duraj, poljska stručnjakinja za socijalnu antropologiju i društveno sjećanje, govorila je o problematici holokausta na prvim Edukacijskim jutrima u Tuškancu, i ovoga puta popunjenim do posljednjeg mjesta. Program poučavanja mladih o holokaustu bilježi svoju desetu godišnjicu te je do sada okupilo više od 22 tisuće učenika i studenata.

“Iako sami nismo preživjeli holokaust niti smo izravni svjedoci holokausta, svejedno nasljeđujemo dramatičnost, kao i posljedice holokausta. Ova tematika utječe na mnoge današnje rasprave, a komemoracija holokausta ostaje ključna u državama koje imaju teškoće u dostizanju demokratskih standarda. U ovom smislu, slično je i s filmskom industrijom. Mnoge priče koje su promijenile živote i mnoge tužne priče, koje su pretočene u film, povezane su sa strahotama Drugog svjetskog rata”, rekla je Lucja Piekarska – Duraj.

Kratki film režisera Kena Winikura, gosta festivala, ”Poziv za pamćenje: Priča Davida Schaectera”, posvećen je prisjećanju na one koji su izgubljeni u holokaustu.

”Moramo uvijek pokušavati biti ispravni i uzorni i boriti se protiv nepravde. Zahvaljujem svima koji su uključeni u Festival tolerancije jer upravo to rade i bila mi je čast biti dio toga”, izjavio je Winikur.

Dokumentarna poslastica, pobjednik Velike nagrade žirija za dokumentarni film na filmskom festivalu u Sundanceu, Zadnji u Alepu sirijskog redatelja i scenarista Firasa Fayyada, prati međunarodno priznate Bijele kacige, organizaciju koju čine obični građani koji prvi hrle prema eksplozijama u nadi da će spasiti živote svojih sugrađana.

Napeti prikaz izuzetne hrabrosti, Zadnji u Alepu pruža potresnu novu perspektivu sukoba koji je promijenio svijet. Dokumentarac je otvorio zanimljivu diskusiju na okruglom stolu Budućnost Europe – Europa koju želimo na kojoj su sudjelovali Branko Baričević, voditelj Predstavništva Europske komisije za Hrvatsku, Giuseppe DiCaro, predstavnik Ureda Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice (UNHCR) u Hrvatskoj i Tvrtko Barun, ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice u jugoistočnoj Europi i dobitnik nagrade Europski građanin u 2017.

“Želja mi je da ova projekcija pomogne u zaustavljanju rata. Kao svjedoci tragedije u Siriji moramo pronaći rješenje kako pomoći Sirijcima koji su napadnuti kemijskim oružjem, koji su izvrgnuti svakodnevnom bombardiranju, i koji se svakodnevno suočavaju sa smrću. Ali ne postoji nitko tko reagira i donosi moralne odluke”, poručio je Fayyad putem video poruke posjetiteljima 12. Festivala tolerancije.

Oglas

Komentiraj

komentari