Geonucleus.Si: Microsoft, Span i Društvo Juraj Dalmatinac za projekt digitalizacije stare gradske jezgre Šibenika

Informacijski sustav kulturno povijesne cjeline Šibenika temelji se na rješenju u oblaku Microsoft Azure, koje je u procesu odobrenja donacije kroz program Microsoft Philantropies, a razvoj, prilagodbu i implementaciju provodi tvrtka Span

ZAGREB, 17. prosinca 2018. – Microsoft Hrvatska, Span i Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac danas su u Zagrebu predstavili projekt informacijskog sustava kulturno povijesne cjeline Šibenika – Geonucleus.Si. U informacijskom sustavu Geonucles.Si, svakoj građevini stare gradske jezgre Šibenika pridružena je odgovarajuća informacijska kartica s osnovnim informacijama i konzervatorskim smjernicama. Rješenje je, prema potrebama Društva Juraj Dalmatinac, temeljeno na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, koje je u procesu donacije od strane Microsofta. Razvoj, implementaciju i prilagodbu rješenja provodi tvrtka Span, te će pomoći društvu u prvim koracima korištenja rješenjem, ali i samom platformom Azure.

“Potreba za projektom Geonucleus.Si nastala je iz dugogodišnje gradske problematike: prespore i neadekvatne obnove, te posljedično umanjenje spomeničkih svojstava građevina,” kaže Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, te dodaje: „Šibenska povijesna jezgra jedna je od najvrjednijih i najuščuvanijih na Jadranu. Projektom Geonucleus.Si želimo omogućiti da povijesna jezgra živi i da ljudi u njoj ostaju, a uz pomoć ovog projekta lakše će obnavljati svoje građevine po konzervatorskim uvjetima. Ističem da inicijativa za informacijskim sustavom dolazi iz lokalne zajednice, od naše udruge koja djeluje na lokalnoj razini i želi doprinijeti zaštiti svoje kulturne baštine. Ovo je naš doprinos u revitalizaciji gradske jezgre koji će građanima omogućiti da prije odlaska u konzervatorski ured dobiju osnovne konzervatorske informacije i smjernice, svojevrsnu ‘osobnu kartu’ građevina stare jezgre. Sve smjernice usuglašavamo sa nadležnim konzervatorskim odjelom,” dodaje Grubić.

Imajući u vidu problematiku i definirane ciljeve projekta, Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac odlučilo se za implementaciju rješenja temeljenog na Microsoftovom sustavu računalstva u oblaku Azure, koje će potrebama projekta prilagoditi i u potpunosti provesti tvrtka Span. Microsoft Azure je izabran kao idealna platforma za izvedbu projekta zbog svoje produktivnosti, prilagodljivosti, inteligentnih aplikacija te povjerenju koje mu daje poslovna zajednica.

“Zahvaljujemo Društvu Juraj Dalmatinac što nas je prepoznalo kao partnera koji je spreman i može izraditi takvu aplikaciju koja će, vjerujemo, biti od koristi, kako građanima tako i ostalim zainteresiranim subjektima. Cilj je bio dizajnirati sustav koji će riješiti stvarne probleme, a pri tome unaprijediti postojeće procese. Također, željeli smo kreirati čvrste temelje za buduća proširenja s obzirom na veliki potencijal npr. u turizmu. Span rado sudjeluje u ovakvim i sličnim projektima jer su oni dobri primjeri digitalne transformacije u gradovima,” rekao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave Spana.

Kad se u potpunosti završi rad na programiranju i izradi portala, projektom Geonucleus.Si postignut će se brojne pogodnosti:

    1. Unapređenje sustava

– za izradu konzervatorskih studija i podloga
– za dokumentiranje i praćenje stanja
– za izradu planova i programa korištenja
– za upravljanje kulturnim dobrima

      1. Poboljšanje primjena standarda vezanih uz sadržaj i način izrade stručne konzervatorske dokumentacije

3.Uspostava sustava i standarda
– evidencije i inventarizacije kulturnih dobara uz kontinuirano istraživanje, dokumentiranje, vrednovanje i praćenje stanja kulturnih dobara

4.Poštivanje načela o pravu na pristup informacijama sukladno zakonu:
– načelo javnosti i slobodnog pristupa
– načelo pravodobnosti, potpunosti i točnosti informacija
– načelo jednakosti
– načelo raspolaganja informacijom

“U Microsoftu smo vrlo zadovoljni uključenjem u ovaj projekt i njegovim dosadašnjim tijekom. Tehnologije, znanja i spremnost koje posjedujemo uvrštavaju nas u lidere digitalne transformacije u Hrvatskoj. Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj, a vjerojatno i regiji, u kojem je proveden ovakav projekt. Vjerujem kako će njegovu vrijednost prepoznati i drugi gradovi i krenuti u slične vlastite projekte,” rekla je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska, te dodala: „Posebno nam je drago što smo u ovom projektu Društvo Juraj Dalmatinac registrirali kroz program Microsoft Philantropies, čime je društvo u procesu odobrenja donacije rješenja Azure od strane Microsofta. Na ovaj način, kao kompanija, želimo potaknuti Društvo Juraj Dalmatinac – ali i sve ostale neprofitne organizacije koje djeluju u Hrvatskoj – da koriste najbolju tehnologiju, a istovremeno smanje operativne troškove projekata, kroz koje uštede mogu realizirati dodatne aktivnosti u okviru svojih projekata,” zaključuje Skoko.

U okviru projekta do sada je obrađeno oko 330 objekata. U konačnici, sustav će biti javno dostupan u obliku internetskog portala, putem kojega će se transparentno, brzo i precizno nuditi informacije koje će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru gradsku jezgru.

Donatori projekta su Solaris d.d., Zaklada Adris, Odašiljači i veze d.o.o. Zagreb, NP Krka te INA d.d., a podupiratelji projekta Ministastvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske, Grad Šibenik, zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić, Arhitektonski fakultet Zagreb, Geodetski fakultet Zagreb te SPAN d.o.o.

Oglas

Komentiraj

komentari