Ginekologinja otkriva odgovore na najčešća pitanja koja dobiva od pacijentica

Većini žena odlazak kod ginekologa je pomalo nelagodna, ali obavezna stavka na ‘to do’ listi.

Najčešće jedva čekamo što prije ući i izaći, no nekad imamo i pitanja koja je bolje pitati ginekologa nego Google. Ovo su najčešća:

Hoću li se od kontracepcijskih pilula udebljati

Često pitanje mnogih žena krije jednostavan odgovor: naime brojna istraživanja su provedena na ovu temu i pokazuju da uzimanje pilula ne uzrokuje debljanje. ‘Pubertet i odlazak na fakultet su periodi kada najviše žena počinje s korištenjem pilula, a to je ujedno i period kada se mlade žene prirodno obično udebljaju.’ objašnjava dr. Sherry Ross iz Santa Monice. Iako nije povezano, često se događa u isto vrijeme pa u glavi povežemo uzrok i posljedicu, no odgovor je u principu – ne.

Mogu li dobiti HPV ili herpes putem zahodske školjke

Svi nekako imamo strah od javnih wc-a i bolesti koje se tamo mogu kriti, no iznenadit će vas činjenica da je, primjerice kuhinjska spužvica čak 200.000 puta prljavija od zahodske školjke! I odgovor je ne – sjedanjem na nepoznatu zahodsku školju možete dobiti svašta, no HPV ili herpes ne. HPV se prenosi kontaktom kože na kožu, obično tijekom seksualnog odnosa pa se svakako raspitajte o zdravstvenom stanju partnera prije upuštanja u takve aktivnosti.

Na koji način najbolje održavati higijenu spolnih organa

Higijena vagine trebala bi vam biti jednako važna kao i njega bilo kojeg drugog dijela tijela, čak i ako nemate nikakvih problema ili smetnji. Između urina, znoja i blizine anusa važno je stalno održavati to područje čistim kako biste prevenirali nakupljanje bakterija i neugodan miris. Dr. Ross objašanjava kako se vagina ‘sama čisti’ pa je dovoljno korištenje sapuna i čiste vode, po mogućnosti svakodnevno. Pripazite da je pH sapuna ogovarajuća za vaginalno područje.

Kako se najlakše nositi s menstrualnim bolovima i grčevima

Ponekad prirodne metode ne pomažu i jednostavno morate posegnuti za lijekovima. Tada je najbolje uzeti one s ibuprofenom. “Koristite aplikaciju za praćenje menstruacije kako biste lijek mogli krenuti piti netom prije nego dobijete menstrauciju i tako si olakšati” poručuje dr. Ross. Ukoliko koristite ili razmišljate o kontracepcijskim pilulama bit će vam drago znati da i one pomažu u smanjujenju obilnom krvarenja, a time i smanjuju bolove. Uz tablete svakako prakticirajte toplu kupku, topli uložak koji se zagrije i stavit na trbuh ili flašu tople vode za sličan učinak. Prije i za vrijeme menstruacije izbjegavajte kavu, šećer, previše soli i alkohol.

Moram li zaista raditi samopregled dojki

Mnoge žene bilo iz straha ili iz lijenosti izbjegavaju samopregled dojki, no to je zaista nužno. Štoviše, od rane dobi biste već trebali upoznati svoje grudi i pratiti njihov razvoj. Ukoliko imate tinejdžericu, najbolje bi bilo da na prvi ginekološki pregled ide između 13 i 15 godine i da joj se tada pokaže i kako raditi sampregled dojki.

Obraćate li pažnju na svoje grudi često, tada ćete već znati koje su grudice ili nepravilnosti normalne i bezopasne, jer svaka ih žena ima, a na vrijeme primijetiti ako se nešto novo pojavi. Najbolje vrijeme za obaviti samopregled je prvi tjedan menstruacije kada je efekt hormona na grudima normaliziran.

Zašto se oko grudi pojave dlačice niotkuda

Mnogo žena prirodno nema odlutale dlačice oko bradavica, no tijekom raznih perioda života ili hormonalnih mjena, one se mogu pojaviti. Područje oko bradavica prirodno ima folikule dlake, no one većinom ne izrastu. Ako se i pojave to je obično uslijed puberteta, trudnoće ili menopauze, vremena kada su hormonalne promjene pojačane.

Mogu li zatrudnjeti tijekom menstruacije

Tehnički da, posebice ako imate kratke intervale između dvije menstruacije, što znači i da ovulirate rano tijekom ciklusa. Znamo da sperma živi 3 dana, što bi značilo da ako imate odnose bez zaštite tijekom šestog dana menstruacije i ovulirate na deveti dan, možete zatrudnjeti.

Zašto osjećam neugodan miris vaginalnog područja iako ga redovito perem

Kada je vagina zdrava, ona prirodno ima svoj miris i okus koji ne bi trebao biti neugodan. Ukoliko vi ili vaš partner zamijetite neobičan miris, obično podsjeća na ribu, gljivice i slično, tada bi trebali posjetiti ginekologa. Možda će uvidjeti da imate neku blažu infekciju, a čak i ako je sve u redu obratite pažnju na ono što unosite u tijelo. Svaka hrana koju konzumirate se drugačije manifestira na miris vagine, posebice češnjak, luk, prokulice ili crveno meso. Pripazite i na pušenje, alkohol i konzumaciju kofeina.

Sretna dobitnica u darivanju objavljenom 12. prosinca je Ivana Medlobi. Molimo dobitnicu da se javi u inbox🙂 Hvala svima na sudjelovanju!

 

Oglas

Komentiraj

komentari