Glazbeni život grada Zagreba

Zagreb, 22. studeni, 2016. – „Glazbena riznica umjetničkih obljetnica“ naziv je koncerta klasične glazbe s tematikom isticanja značajnih obljetnica iz glazbenog života grada Zagreba, a povodom dvadesetpete obljetnice umjetničkog djelovanja zagrebačkog violiniste Krešimira Marmilića i posebne gošće koncerta, dugogodišnje vanjske članice Opere HNK Zagreb, mezzosopranistice Merite Juniku, koja, također, obilježava dvadesetpetu obljetnicu umjetničkog rada. Koncert će se održati u Kulturnom centru „Napredak“ u Bogovićevoj ulici 1/I u Zagrebu, u nedjelju, 27. studenog 2016. godine u 11.00 sati.

Koncert u izvođenju obljetničara Krešimiria Marmilića i Gudačkog kvarteta CADENZA na glazbalima Slavka Domitrovića, graditelja  gudačkih instrumenata, uz prigodnu izložbu glazbala, dodatno će upotpuniti već spomenuta albanska mezzospranistica Merite Juniku, dok će u retrospektivnom presjeku koncertnog djelovanja Krešimira Marmilića sudjelovati drugi glazbeni kolege.

Na programu će se naći djela Krežme, Schulhoffa, Lowlanda, Elgara, Mozarta, Rossinija, Bobića, te solo popjevke u izvođenju Merite Juniku.

Dijelom svečanog koncerta glazbenici će podsjetiti i značajnog graditelja gudačkih instrumenata, majstora Slavka Domitrovića, hrvatskog Stradivarija, jer će svi glazbenici svirati na posebno odabranim instrumentima majstora Domitrovića. Na koncertu će ujedno biti predstavljeni svi gudački instrumenti s namjerom da posjetitelji koncerta steknu uvid u iznimnu kvalitetu radova Slavka Domitrovića, ali da to bude i podstrek živućim graditeljima da nastave njegovim putem, te da se i njihovi novi instrumenti što češće predstavljaju u javnosti, kao poseban, ali nedjeljiv dio hrvatske koncertne baštine.

Nakon tri koncerta izvedena po ovom konceptu, uz vrlo pozitivnu reakciju sisačke i šibenske publike, ovaj koncert u Zagrebu je od primarnog značenja, jer daje višestruki značaj izvođačima, graditeljima glazbala, ali i samom gradu Zagrebu kao kulturnom središtu Hrvatske.

Oglas

Komentiraj

komentari