Godišnji odmor s djecom

Planirate li već sada godišnji odmor za ovu godinu? Planine, more, selo ili avantura?

Nekada je putovanje s obitelji bilo puno teže i kompliciranije, danas, sa svim mogućim dostupnim sredstvima i informacijama, taj je pothvat uvelike lakši. Kamo god se zaputili, najbitnije je da vaš godišnji odmor ostvari svoju svrhu, odnosno da to vrijeme iskoristite za zabavu sa svojom obitelji. Godišnji odmor bi trebao poslužiti za psihičku i fizičku obnovu, odnosno „punjenje baterija“. Iskoristite to vrijeme tako da se posvetite jedni drugima, tako da radite stvari koje inače ne stignete. Ako ste neodlučni o destinaciji, osluškujte svoje potrebe tijekom radne godine – sigurno postoji željena destinacija ili aktivnosti kojih se često sjetite. Godišnji je vrijeme da to ostvarite (naravno, prema vašim mogućnostima).

Godišnji je tu za opuštanje, no, samim time što tada izlazimo iz dnevne rutine, susrećemo se s određenom promjenom koja donosi stres. Sreća pa on traje dok se ugodno  ne smjestimo dolaskom na lokaciju. Ako imate malu djecu i smatrate neizvedivim otići na godišnji s njima, varate se. Istina, nije isto putovati s malim bebama ili klincima od pet godina. Stručnjaci preporučuju da bi dijete trebalo biti staro godinu dana za neki duži put. Kada ipak odlučite otputovati s klincima, osim stresa oko organizacije tu je i strah. Strah od mogućih ozljeda, zaraza, svega… Ovi se problemi prije samog putovanja velikim dijelom mogu ublažiti dobrom pripremom.

Dopustite malenima da sudjeluju u planovima za godišnji odmor. Upoznajte ih s odabranom destinacijom – istražujte s njima. Uputite ih u aktivnosti koje planirate, predložite im alternative, dopustite da i oni sudjeluju u izboru nekih aktivnosti. Na taj će način biti „prisutniji“ na odmoru, zainteresirani i sretni. Pokazuje li dijete interes za određenu lokaciju, znamenitost… Zašto ne? Ako je to izvedivo, udovoljite im. Čak i ako već imate bookiran određeni aranžman, ako mislite da bi vam u određenom trenutku odgovaralo nešto drugo, nadomjestite to aktivnošću iz vašeg izbora. Kao na odrasle, tako i na djecu svako putovanje ostavlja određeni utisak. Nemojte misliti da im putovanja ništa ne znače, „jer se i onako ničeg neće sjećati“. Sve nas oblikuje i svatko na svoj način pohranjuje utiske, koji će jednom izaći. Upoznavanje novih krajeva, kulture i hrane za djecu nije samo učenje već stvaranje tolerancije prema različitostima.

Nakon odluke o destinaciji i rezervaciji smještaja slijedi pakiranje. Kada je riječ o pakiranju, u većini slučajeva pretjerujemo. Pratite vremensku prognozu, i uzmite ono najpotrebnije. Ako putujete s bebom ili manjim djetetom, nemojte se ustručavati ponijeti njegovu omiljenu igračku od koje se ne odvaja. Lijekovi čine neizostavan dio kofera – tablete za bolove, sirup za temperaturu, pastile, flasteri, maramice za dezinfekciju… Spakirajte se tako da imate ono najbitnije za dijete, ali i za sebe, uvijek pri ruci.

Što se tiče smještaja, obitelji s djecom najbitnija je sigurnost djeteta i da se ono zabavlja. Hrvatske hotelske kompanije počele su sve više ulagati u family hotele koji imaju ponudu potpuno prilagođenu obiteljima s djecom. Štoviše, Jadran je poznat kao obiteljska destinacija. I dok stranci češće biraju kampove za ljetovanje s djecom, domaći gosti češće odlaze u obiteljske hotele ili hotele s obiteljskim aranžmanom. Obiteljski hoteli su pravi raj za mališane; dječji bazeni, tobogani, dječji klubovi, igraonice, animatori… Neki hoteli imaju čak i dječju recepciju i poseban dječji restoran.

Godišnji odmor bi trebao biti sinonim za uživanje sa svojom obitelji. Za „povratak k sebi“ u smislu otpuštanja svih uobičajenih briga i posvećivanja svojim najdražima. Zbog toga, čuvajte te dane upravo za to. Nemojte se smesti ‘fancy’ slikama godišnjih odmora koje moraju biti objavljene na društvenoj mreži. Šteta što ga neki ljudi potrate doživljavajući ga kao obavezu koju moraju obaviti. Moraju ispasti super na slikama. Moraju otići na neko cool mjesto jer o čemu će pričati kad se vrate? Čime će se hvaliti? Nemojte se zavaravati. Gdje je u svemu tome godišnji, ono pravo vrijeme posvećivanja jedni drugima? Bez obzira na priče, trendove, druge obitelji, nemojte dopustiti da se to toliko priželjkivano vrijeme pretvori u ispunjavanje obaveza. Najbitnije je osluškivanje sebe, vaše obitelji i kreiranje vašeg zajedničkog vremena po Vašoj mjeri! Čak i ako smatrate da vam djeca još nisu spremna na duži put, tko to zna bolje od vas! Uz dobru volju, zabava je moguća bilo gdje (još ćete uštedjeti vrijeme predviđeno za put).

A vi koji već naveliko planirate svoj godišnji odmor, sretan vam put i dobru zabavu želimo!

Jelena Ivančić

Oglas

Komentiraj

komentari