Gyrocopter najsigurnija letjelica na svijetu sve popularnija i u Hrvatskoj

Zahvaljujući Loyalty članici Virtualnog ženskog poduzetničkog centra Nikolini Ćorković, vlasnici i direktorici tvrtke Dva krila d.o.o. iz Zagreba, već neko vrijeme nad hrvatskom metropolom pruža se mogućnost uživanja u letu gyrocopterom – letjelicom koja je iznimno, kažu svi koji su je isprobali, jedinstvena, posebna, nezaboravana i iznimno sigurna za letenje.

Gyrocopter (u hrvatskom prijevodu žirokopter) mješanac je zrakopolova i helikoptera. No rotor gyrocoptera nakon što je u zraku, nije pogonjen snagom motora kao u helikoptera, već zračnom strujom koja prolazi kroz rotor-listove. Rotor gyrocoptera uvijek je u autorotacija te iz tog razloga gyrocopter može da nastavi sa letom i sigurno sleti čak i u slučaju otkaza motora.

Gyrocopter

Nikolina Ćorković, čija tvrtka simbolično i nosi ime Dva krila, aludirajući na njezine poslovne aktivnosti kako na zemlji, tako i na nebu, kaže: „Moj suprug u Njemačkoj bavio se sportskim letenjem Gyrocopterom prvo kao hobijem, poslije je to preraslo u poslovne letove. Pri njegovom povratku 2010. godine u Hrvatsku, shvatili smo da njegov hobi možemo pretvoriti u poslovanje te da time možemo proširiti granu zrakoplovstva u našoj državi. Pa smo krenuli i kroz ovaj segment poslovanja u realizaciju svoje poduzetničke ideje“.

U uspjeh, koji ju je pratio i u dosadašnjem poduzetničkom angažmanu, ne sumnja. Napose jer je gyrocopter iznimno sigurna letjelica, koja dobro amortizira turbulencije u zraku čak i za iznimno lošeg vremena, te s kojom se može i u  nemogućim vremenskim uvjetima sigurno “ploviti”.

Gyrocopter

„Gyrocopter može služiti u razne namjene. Neke od njih su: promicanje i poticanje sportskog zrakoplovstva, osposobljavanje i tečajevi (sportski klubovi), za razvoj turizma i širenje turističke ponude, u raznim poljoprivrednim branšama, usluga zaprašivanja i kao vozni park, kao i za bolji pristup bržem servisu velikih poljoprivrednih kombajna i ostalih poljoprivrednih strojeva kojima je prilaz ograničen. No sve češće se koriste i za letove razgledavanja ali i aktivnosti promocije,  oglašavanje kao i foto letove, razna snimanje i slikanje iz zraka. Gyrocopter je vrlo uporabljiv za za kontrolu područja u svrhu požarne ophodnje, kontrolu plinovoda, energetskih postrojenja. Nerijetko se koristi i za charter i spasilačke letove“ – opisuje poduzetnica Nikolina Ćorković.

A sve je za ovu letjelicu, koja postaje sve popularnija i na nebu iznad Hrvatske, krenulo 1920. godine, kada je španjolski zrakoplovni dizajner Juan da la Cierva u padu zrakopolova izgubio najboljeg prijatelja, te se zarekao da će dizajnirati najsigurniju letjelicu na svijetu. Već tri godine kasnije svijetu je predstavio Auto Gyro – prethodnika današnjeg Gyrocoptera. Iz dizajnerovih zamisli brzo je konkretizirana najsigurnija letjelica ikad napravljena u svijetu.

„Njezina posebnost prije svega leži u činjenici da i u slučaju kvara pogonskog motora, lagano plovi i spušta se prema zemlji, bez ikakve bojazni od pada i loma. Uz navedenu činjenicu, gyrocopter je stekao svjetsku slavu nakon što je korišten u filmovima „Mad Max 2″ i u filmu Jamesa Bonda „You only live twice” . Najpoznatiji pilot ove letjelice svakako je slavni škotski glumac Sean Connery kada je upravljao takozvanom letjelicom „Little Nelly” na azijskom otoku“ – iznosi činjenice o ovoj zanimljivoj letjelici njegova vlasnica iz Zagreba.

Popularnost ove letjelice koja je sve veća u svijetu, s razlogom je potaknula poduzenticu i vlasnicu tvrtke Dva krila da osluhne domaće tržište te krene s ponudom letova i po hrvatskom nebu.

„Shvatili smo da uvozom gyrocoptera te ponudom charter te uvodnih letova možemo uvelike obogatiti ponudu u domaćem zrakoplovstvu, ali i turizmu Hrvatske. I to slijedom pozitivnih iskustava koje imaju mnoge države, pa i u našem okruženju.  Do sada je ova naša djelatnost dala samo pozitivne rezultate, iako je realizacija samog projekta uvoza letjelice do njene registracije u našoj državi trajala je dulje od tri godine. No, nismo odustajali, te možemo s ponosom reći da je naš gyrocopter prva registrirana letjelica u Republici Hrvatskoj“ – s ponosom naglašava Nikolina Ćorković.

Ujedno ističe kako njezina tvrtka Dva krila koja posjeduje ovu mikrolaku letjelicu, u suradnji sa Aeroklubom Gyrocopter Croatia, organizira i nudi uvodne letove te osposobljavanje (školovanje) članova kluba za let gyrocopterom.

„U suradnji sa klubom nudimo i charter letove, foto letove te razne trening letove. Uz godišnju članarinu u Aeroklubu GYRO-CRO svaki novi član ima mogućnost iskustiti letenje Gyrocopterom 1 na 1 s iskusnim pilotom letenja. Trajanje cijelog iskustva može trajati uvodnim letom 20 min ili 30 min ovisno o visini članarine. Leti se iznad Zagreba, a polazište je Zračna luka Lučko. Ujedno postoji mogućnost kupnje personaliziranog poklon bona koji uključuje godišnju članarnu u našem aeroklubu sa uvodnim letom i time poklonite dragoj osobi neprocjenivo iskustvo s pogledom na Zagreb iz visina“ – kaže vlasnica gyrocoptera te poziva sve zainteresirane za let ovom letjelicom da se jave na: mail tvrtke DVA KRILA d.o.o. info@dva-krila.hr

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari