HAKOM i ove godine s partnericama projekta obilježio Međunarodni dan djevojaka u ICT-u

ZAGREB, 28. travnja 2016. – U Zagrebu je danas u prostorijama Esplanade hotela obilježen Međunarodni dan djevojaka u ICT-u u organizaciji Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) s ovogodišnjim partnerima projekta Fakultetom elektrotehnike i računarstva (FER) Sveučilišta u Zagrebu te tvrtkama Ericsson Nikola Tesla (ENT) i IBM Hrvatska.

˝Međunarodni dan djevojaka u ICT-u˝ (eng. ˝Girlsin ICT Day˝) potaknut je od Međunarodne telekomunikacijske zajednice (ITU) i provodi se u više od 140 zemalja diljem svijeta s ciljem promicanja obrazovanja i zapošaljavanja žena u informacijsko komunikacijskom sektoru kako bi se smanjila razlika u broju zaposlenih žena u odnosu na muškarce. U Republici Hrvatskoj nositelj projekta je HAKOM, a pomažu mu već spomenuti partneri projekta FER, ENT i IBM Hrvatska, kao i ambasadorice projekta – žene iz akademske zajednice ili na vodećim pozicijama u ICT sektoru, mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Uprave ENT, Vedrana Miholić, direktorica prodaje CROZ, Tanja PušeljOstroški, članica uprave IN2 i prof. dr. sc Željka Car, izv. prof. na FER-u.

vljNakon pozdravnog govora predsjednika Vijeća HAKOM-a, dr.sc. Dražena Lučića, uvodno izlaganje održala je pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, dipl. iur., koja je navela jedan zanimljiv primjer sedmogodišnje djevojčice koja se obratila LEGO kompaniji i naglasila kako se voli igrati lego kockicama, ali joj se ne sviđa što ima puno više lego dečki od lego curica te moli kompaniju da počne proizvoditi više figurica za cure. Ovim primjerom gospođa Ljubičić je naglasila da unatoč tome što smo biološki različiti, žene također mogu biti i graditeljice, stvarateljice, znanstvenice i potrebno je da svi imamo jednaka prava i jednake mogućnosti da se bavimo onim što želimo. „Među preprekama većem sudjelovanju žena u ICT sektoru su klasični stereotipi podjele poslova i profesija na muške i ženske. Najčešće prepreke danas ženama na tržištu rada su majčinstvo i dob.“, istaknula je Ljubičić.

A što možemo učiniti kao društvo? Gospođa Ljubičić poručuje da je obveza prema svima nama mjenjanje društvene svijesti prije svega edukacijom, odgojem, razbijanjem tradicionalnih stereotipa kao na primjer uvjerenje da je ICT sektor vezan uz isključivo muška zanimanja.

zmNazočnima se obratila i Zrinka Makovac, mag. oec.,izaslanica predsjednice Kolinde Grabar Kitarović i koordinatorica inicijative „eSkills for Jobs“.
„Naša uloga je promicati ICT zanimanja i ICT industriju i zainteresirati mlade da se što više odlučuju na karijere u sektoru informacijsko komunikacijske tehnologije. Na žalost, mladi ljudi još uvijek percipiraju takve studije kao teške i postoji trend opadanja interesa za takvim studijima. Prema podacima Europske unije jedna trećina žena radi u ICT-u, a riječ je o zanimanjima koja su iznadprosječno plaćena, stvaraju dodatnu vrijednost. Žene u tom sektoru imaju prilike ostvariti zaista veliki uspjeh i na globalnoj razini.“ Svi trebamo poraditi na tome da to područje napravimo što atraktivnijim, moramo zainteresirati i djevojčice i dječake za STEM područja, poručila je Makovac.

Središnje događanje Međunarodnog dana djevojaka u ICT-u bio je sada već drugi okrugli stol na kojem su eminentne stručnjakinje, koje su ostvarile uspješnu karijeru i danas rukovode tvrtkama u ICT sektoru  istaknule važnost edukacije i popularizacije područja informacijsko komunikacijskih tehnologija od najranije dobi za budući odabir karijere u području ICT-a.
Tijekom rasprave poseban naglasak je stavljen na ulogu industrije u promicanju ICT sektora među mladima te su istaknute smjernice što društvo općenito može napraviti kako bi potaknulo mlade (djevojke) da kao svoj profesionalni poziv odaberu karijeru u ICT sektoru.
Na okruglom stolu sudjelovale su prof. dr. sc. Željka Car (FER), Vedrana Miholić, dipl. ing. mat. (CROZ), Katija Rak, dipl. ing. el. (IBM), doc. dr. sc. Marija Boban (Pravni fakultet Sveučilišta u Splitu) i dr. sc. Ana Sović Kržić (FER/ŠUZA), a raspravljalo se o prilikama i mogućnostima koje nudi obrazovanje u ICT području, načinima poticanja i promoviranja ICT-a od najranije dobi te o dobrim i lošim primjerima iz prakse.

Kako Ericsson Nikola Tesla gleda na inicijativu pitali smo Gordanu Kovačević, predsjednicu kompanije Ericsson Nikola Tesla.
“Ovo je jako interesantna inicijativa koju Međunarodna telekomunikacijska zajednica organizira s partnerima, a cilj joj je da se vizualizira važnost  komunikacijsko informacijske tehnološke industrije i da se motiviraju mlade djevojke, žene te da zaista prepoznaju ovo područje kao jedno izuzetno područje  koje pruža velike mogućnosti  za rast i razvoj inovativnosti. Ericsson Nikola Tesla  ima oko tri tisuće zaposlenika, najjači smo razvojno istraživački centar u Hrvatskoj u kojoj radi 30% djevojaka što je jako veliki postotak u odnosu na broj djevojaka koje upisuju tehničke fakultete koje zajedno sa svojim kolegama postižu izvrsne rezultate i pokazuju izuzetnu inovativnost, odlično vode projekte i vjerujem da primjeri naše kompanije daju dodatni poticaj da je ICT industrija inovativna u kojoj mogu raditi i žene i muškarci.”

U tjednu uoči središnjeg obilježavanja HAKOM je s partnerima projekta organizirao niz edukativnih radionica za učenice viših razreda osnovnih škola, na kojima se na zabavan način, kroz igru i hobije, djeci približio svijet područja ICT-a i STEM-a (znanstvena, tehnološka, inženjerska i matematička područja). Tako su održane ˝SmartLumies˝ radionice, gdje su djeca uz pomoć interaktivne obrazovne kocke stjecala znanja o zakonima fizike, bojama i zvukovima. Održana je i radionica ˝Lego Edukacija˝, program koji se provodi na hrvatskom jeziku, a razvija se i koristi već 30 godina u suradnji s učiteljima i obrazovnim institucijama diljem svijeta, kao i radionice ˝Matematika s kriptografijom˝ te ˝IBM radionica˝, a organiziran je i posjet tvrtki Ericsson Nikola Tesla, regionalnom lideru u ICT industriji. Dio aktivnosti u svezi obilježavanja Međunarodnog dana djevojaka u ICT tehnologijama bio je i nagradni natječaj za djevojke na temu „Moj idealni robot“, a svečano proglašenje dobitnica održano je na današnjoj središnjoj svečanosti.

Međunarodni dan djevojaka u ICT-u obilježava se četvrtog četvrtka u travnju svake godine, a više o ovoj globalnoj inicijativi i pregled svih aktivnosti, koje organizira pojedina zemlja sudionica, moguće je vidjeti na službenim stranicama projekta www.girlsinict.org.

Program događanja može se pronaći na HAKOM-ovim internetskim stranicama, putem poveznice https://www.hakom.hr/default.aspx?id=7691.
Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari