Hiperaktivno dijete ili samo nervozno dijete

Razlika između hiperaktivnog i nervoznog djeteta je vrlo bitna. Hiperaktivna djeca su u svakoj situaciji i na svakom mjestu nervozna, nestrpljiva ili agresivna, a djeca koja su “samo nervozna” nisu takva stalno već samo u određenim situacijama, kad osjećaju da se od njih previše zahtijeva, kad su previše napeta ili pak zapostavljena.

Određene vrste ponašanja sasvim su normalne u određenoj dobi djeteta. Iza toga durenja, prkosa i bijesa često se krije obična opozicija. To je sasvim normalan korak u razvoju. Čak i kad vas izvadi iz cipela, vaše dijete vas ne želi naljutiti. Ono vas voli, ali traži svoj vlastiti put. Djeci je potrebna naša pomoć da bi se naučila ophoditi sa svojim bijesom. Izbalansiran pristup, ni previše strog niti previše blag, amortizirat će nakupljenu emociju. Ako znamo situaciju, općenito, preokrenuti u šalu i igru, rezultat će biti zapanjujući.

Svako dijete zahtijeva vrijeme da se s njime bavimo, a vremena, iz dana u dan,  imamo sve manje. To djeca osjećaju i na to reagiraju, onako kako najbolje znaju.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari