Hoću knjigu počinje s radionicama biblioterapije

Biblioterapija u Hoću knjigu: Knjiga može biti najbolji prijatelj i malima, i velikima

Početkom listopada knjižarski lanac Hoću knjigu pokreće jedinstveni program biblioterapije za odrasle i djecu!

Jeste li znali da se biblioterapija odnosno terapija knjigom koristila još i u staroj Grčkoj kada je tragedija bila propisivana za manične, a komedija za depresivne pacijente? Aristotel je raspravljao o ulozi katarze u postizanju emocionalnog izlječenja, a mnoge su bolnice tijekom povijesti u svojim prostorima imale i knjižnice. Štoviše, one su bile i pomoćno sredstvo liječenja posttraumatskog stresnog poremećaja kod vojnika koji su preživjeli Drugi svjetski rat.

ZAŠTO NAM JE BAŠ SADA POTREBNA BIBLIOTERAPIJA?

Danas je knjiga također neizostavno sredstvo rada na sebi, a s obzirom na posljednju godinu i pol iza nas, to nam je potrebnije nego ikada.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske proveo je istraživanje čiji rezultati pokazuju da je 43,4 posto ispitanika danas nešto nezadovoljnije svojim životom u usporedbi s vremenom prije pandemije, dok je 33,8 posto ispitanika znatno nezadovoljnije. Na mentalno zdravlje 30 posto radnika pandemija je negativno utjecala, a gotovo 70 posto ispitanih smatra da im se zbog pandemije povećala razina stresa.

Što se tiče djece i mladih, okolnosti pohađanja nastave i nemogućnost kontakta s vršnjacima drastično su utjecale na njih. o čemu svjedoče i rezultati istraživanja Filozofskog fakulteta u Zagrebu prema kojima 10 posto mladih ima izrazito visoku razinu tjeskobe, depresivnosti i stresa, a svaki treći smatra da će mu trebati stručna pomoć.

Istraživanje Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba iz 2020. godine ukazuje na to da je 9 posto djece i mladih iz Zagreba imalo povišenje anksioznih simptoma, a čak 15 posto simptome postraumatskog stresa.

I zato je sada pravo vrijeme da i mali i veliki zaljubljenici u književnost na vlastitoj koži spoznaju kako pisana riječ može izliječiti i najdublje rane.

KAKO ĆE IZGLEDATI RADIONICE?

U čarobnom okruženju zagrebačkog Hoću knjigu Megastorea u malim će se grupama provoditi biblioterapija, zasebno za odrasle i zasebno za djecu. Kroz devet susreta polaznici će se upoznati s biblioterapijom, istraživati svoje sposobnosti pisanja i rješavanja kreativnih zadataka, upoznavati nove književne naslove, čitati, imati priliku porazgovarati s gostima te poraditi na onome s čime se trenutno teško nose.

Kod dječjih radionica poseban će naglasak biti i na razvijanju njihove mašte i kritičkog razmišljanja te, prije svega, uočavanju vlastitih snaga.

Biblioterapiju će voditi Tatjana Barat, profesorica hrvatskog jezika i književnosti te autorica popularnih knjiga za djecu „Priče o neustrašivim hrvatskim ženama“ i „Kad odrastem, želim biti liječnik“ koja često i javno progovara o toj tematici te surađuje s brojnim stručnjacima mentalnog zdravlja.

Kao književnica i profesorica  književnosti te zaljubljenica  u psihologiju, području u kojem se stalno usavršava, i sama je uvidjela snagu knjige u radu s ljudima, a vođenjem razvojne interaktivne biblioterapije u Hoću knjigu pomoći će da polaznici u periodu koji je pred nama osvijeste svoje probleme te iz ovoga izađu jači nego ikada prije.

Bilo da se vi ili vaše dijete nosite s depresivnim epizodama, stresom, blagom anksioznošću, tugom, gubitkom drage osobe, usamljenošću ili nekim drugim stanjem, biblioterapija i poetska terapija mogu pomoći u tome. Baš će zato čitav koncept radionica biti prilagođen potrebama grupe.

Sve što je potrebno da biste vi ili vaše dijete sudjelovali na našoj biblioterapiji je dobra volja i spremnost uhvatiti se u koštac s izazovima koji vas koče te tako za sebe ili svoje dijete odabrati ovu jesen kao novi početak.

Prvi susreti održat će se 15.10. (odrasli) te 16.10. (djeca), a prijaviti se možete na:

https://forms.gle/puDKxXFZVBCQE8pc6

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari