Hrvat i Šveđanin udruženi za angažirano očinstvo: u subotu kreće Dadathlon, virtualno natjecanje za tate i djecu diljem svijeta

Kako biste bili u uspomenama svoje djece sutra, trebate biti u njihovim životima danas – poruka je očevima iz organizacije DaddyHood Europe koju su osnovali Šveđanin Thomas Pickelner i Hrvat Marino Manzoni. Kako bi muškarce potaknuli na angažirano očinstvo, organiziraju Dadathlon, virtualno natjecanje u koje se mogu uključiti očevi i njihova djeca iz svih dijelova svijeta.

U natjecanju nisu važni ni brzina ni ostvarivanje cilja, nego osnaživanje veze između očeva i djece bavljenjem fizičkom aktivnošću na svježem zraku što je kvalitetno provođenje vremena zajedno.

Dadathlon je natjecanje koje se sastoji od tri aktivnosti – trčanja, bicikliranja i pješačenja/planinarenja. Natjecatelji se u prvu aktivnost mogu uključiti od 17. do 24. travnja, u drugu u lipnju, a u treću u rujnu. Sudjelovanje u natjecanju je u potpunosti besplatno, a prijave se primaju putem linka.

Za Dadathlon prijave stižu iz cijelog svijeta – od Hrvatske, Danske i Portugala preko Južnoafričke Republike, Indije i Kine do Novog Zelanda. Natjecatelji se pozivaju na natjecanje u sve tri aktivnosti, ali, po želji, mogu odabrati i sudjelovanje samo u jednoj ili dvije aktivnosti.

„Natjecanja su osmišljena tako da budu potpuno prilagođena sudjelovanju djece raznih dobi. Vrlo su fleksibilna i usklađena s epidemiološkim mjerama. Kako bi i tate s manjom djecom mogli sudjelovati, dopuštena su kolica za trčanje, dječje sjedalice na biciklima te nosiljke za bebe. Budući da je cilj ovih utrka povezivanje tata s djecom, nagrade će se dijeliti za najbolje i najmaštovitije fotografije koje nam sudionici mogu poslati e-poštom ili ih objaviti putem društvenih mreža uz oznake @daddyhoodeurope te #DaddyHoodDadathlon“, kazao je Marino Manzoni, magistar brodostrojarstva koji trenutačno živi u Bruxellesu.

On i Šveđanin Thomas Pickelner odlučili su, kao novopečeni očevi, poticati druge muškarce na angažirano očinstvo. Naime, na vlastitoj su koži osjetili diskriminaciju očeva u odnosu na majke te kažu kako i u najrazvijenijim zemljama Europe društvo s čuđenjem gleda na muškarce koji se žele potpuno posvetiti brizi o svojim bebama. Zato žele educirati buduće očeve te stvoriti čvrstu međunarodnu zajednicu tata koji će se međusobno podržavati kroz razmjenu iskustava i savjeta te doprinijeti stvaranju ravnopravnog roditeljstva.

Foto i tekst: PR

Oglas

Komentiraj

komentari