Hrvatska dobila prvu „Aleju prvašića“

Hrvatska je dobila svoju prvu „Aleju prvašića“ koja broji 12 stabala u ime 12 prvih razreda osnovne škole otvorenu u Jastrebarskom kao prvom gradu ovog iznimno kreativnog projekta.

„Aleja prvašića“ predstavlja projekt kojim se učenici prvog razreda osnovne  škole potiču na sadnju jedne sadnice drveta na lokacijama koju odredi jedinica lokalne uprave i samouprave s ciljem da se kreira „Aleja prvašića“ u kojoj će svaki naraštaj prvoškolaca imati svoje stablo.

Projekt predstavlja mogućnost aktivnog stvaranja kreativnih uspomena na prve školske dane, poticanja zajedničkih projekata među učenicima od prvog razreda osnovne škole i međusobnog povezivanja, suradnje i izgradnje zajedničkih sadržaja, ocijenila je idejna začetnica projekta Snježane Agostini, prilikom svečanosti otvaranja.

Oko 80 učenika iz 12 odjeljenja prvih razreda s područja grada Jastrebarskog uz njihove nastavnike i roditelje otvorilo je prvu „Aleju prvašića“, uz nazočnost idejne začetnice Snježane Agostini, gradonačelnika Zvonimira Novosela, ravnateljice Osnovne škole “Ljubo Babić” Sanje Sertić, te Frana Poštenjaka, prvog hrvatskog doktora za sadnju stabala.

Nakon Jastrebarskog, projekt će se širiti u konstruktivnoj suradnji s gradovima i općinama u Hrvatskoj, ali i izvan nje.

Prvi grad gdje će hrvatski projekt „Aleja prvašića“ biti pokrenut i izvan granica Lijepe naše je austrijski grad Passai.

Fran Poštenjak, prvi hrvatski doktor za drveće priključio se projektu „Aleja prvašića“ kako bi odabir za sadnju bio što kvalitetniji s ciljem dugovječnosti stabala, a zasađena stabla bila onih vrsta koja trpe različite klimatske uvjete, zagađenje zraka, vode i tla, te su otpornije na zaraze i bolesti.

Kroz transport na globalnom nivou unose se i organizmi koji u okolišu nemaju prirodnih neprijatelja. Takvi organizmi svojim životnim potrebama, najčešće hranjenjem, stvaraju često ogromne štete, na prostorima SAD-a nerijetko i do nekoliko stotina milijuna dolara godišnje, te se zbog njihove pojave često  uspostavljaju i karantene sa ciljem eradikacije. Iz navedenih razloga potrebno je pomno odabrati vrste stabla koje su veoma otporne na teške stanišne uvjete u gradovima i koje režimom rasta ne zahtijevaju intenzivnu njegu, pojasnio je svoju ulogu u projektu Fran Poštenjak.

Ovim je projektom predviđeno da ispred svakog stabla bude pločica s ugraviranim  razredom i odjeljenjem, te imenom učitelja, kao i učenika po redoslijedu iz razrednog imenika.  A za 20 – 30 godina plan je da to bude predivna gradska šetnica kojom će sadašnji prvoškolci, tada roditelji voditi svoju djecu uz stabla koja su posadili kad su krenuli u školu. Aleja ima za cilj postati mjesto susreta, srce i pluća jednog grada gdje će jednostavna izložba dječjih radova, koncert i ostala društvena događanja okupiti roditelje, bake, djedove, prijatelje…

Nakon Jastrebarskog projekt se širiti u Hrvatskoj i izvan nje – na redu su gradovi Slavonski Brod, Augsburg, Zagreb, Umag, Sarajevo, Mursko Središće, Landskrona …

Oglas

Komentiraj

komentari