Hrvatska Toskana u malom!

 „Hrvatska Toscana u malom“ čest je izraz posjetitelja za opis bilogorskog kraja. Pitoreskni brežuljci, šume i vinogradi, polja i ribnjaci stvaraju predivno okruženje za odmor i opuštanje. Osim automobilom i pješice, obronke Bilogore možete istražiti i na drugačiji način – jašući na konjima.

Osim što je bilogorski kraj poznat po velikanu hrvatske dječje  knjiženosti, Mati Lovraku koji je rođen u Velikom Grđevcu, a njegova djela poput ‘Vlaka u snijegu’, ‘Družbe Pere Kvržice’ su omiljena među svim generacijama, pa se tako njemu u čast održavaju ‘Lovrakovi dani kulture’, bilogorski kraj je također poznat po mitološkim bićima.

U sjećanjima djedova i baka sačuvane su brojne priče i legende o čudesnim bićima koja žive u kućama, šumama, potocima, pa čak i rudnicima pod zemljom.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Stara vrba #oldtree #misticalforest #starodrvo #BilogorskaČarolija #VilenjskoIgrišće #bilogorskecoprije #PrinčevaStaza

Objavu dijeli Miroslav Vincelj (@bilogorska_carolija)

Vedi, šumske dekle, vile i ostale Danje hranile su se gljivama sunčanicama koje možete naći upravo sada u jesensko doba kada je bilgorski kraj nestvarno lijep, a može se obići i istražiti jahajući na konjima.

90 km staza za istraživanje Bilogore

Bilogorska konjička turistička staza prva je međunarodno certificirana konjička turistička staza i jedina takva u Hrvatskoj. Na njoj se nalazi sjedište ENGEA Hrvatska, međunarodne asocijacije konjičkog turizma i nacionalne udruge konjičkih turističkih vodiča, pri kojoj djeluje 22 certificiranih vodiča turističkog jahanja. Projekt se temelji na tradiciji konjičkih udruga, educiranih konjanika i uzgajivača konja u tom kraju, od kojih je nekoliko njih proteklih godina otvorilo i svoja seoska turistička domaćinstva.

U suradnji s međunarodnom asocijacijom konjičkog turizma ENGEA iz Italije 2016. godine je dobivena prva u Hrvatskoj međunarodno certificirana „Bilogorska konjička staza“ s ISO certifikatom duga 90 kilometara i s dvadesetak „Horses welcome“ punktova. Nacionalna udruga konjičkih turističkih vodiča Hrvatske – ENGEA Hrvatska radi na pripremi i certifikaciji konjičkih staza, na obuci vodiča te objedinjavanju ponuda agroturizma unutar ove specifične grane turizma. Bilo da nikad niste zajahali ili ste iskusni jahač, možete se uključiti u program istraživanje Bilogore. Nude se različiti jednodnevni i višednevni programi u kojima početnici mogu naučiti sve o konjima i naučiti jahati, a napredni jahači mogu se uputiti na nekoliko staza – od lakših i zahtjevnijih do višednevnih trekking tura.

Prolazeći stazom možete istražiti obronke Bilogore, a staza povezuje seoska domaćinstva s bogatom gastronomskom ponudom autohtone hrane, vinarije Bilogorske vinske ceste, konjičke klubove, lovačke kuće, izletišta i brojne druge objekte u kojima možete stati, odmoriti se i uživati u blagodatima prirode i kulture. U tom vas otkrivanju prate certificirani konjički turistički vodiči koji vam pomažu i stoje vam na usluzi u novim avanturama. Osim što moraju poznavati konje, opremu te biti iskusni jahači, vodiči se moraju brinuti o konjima, njihovom zdravlju, hrani i zbrinjavanju. No, moraju poznavati i prometne propise, biti upoznati s kulturom kraja kojim prolaze, poviješću, florom, faunom i divljači koja obitava u šumama kroz koje se prolazi. Moraju biti i izvrsni psiholozi te moraju voljeti raditi s ljudima.

Poseban je doživljaj jahati pokraj šumske ceste uz rub šume od Planinarskog doma Kamenitovac prema selu Šandrovac, gdje se nalazi park skulptura u drvetu pod nazivom „Svijetle pruge“ – jedina galerija drvenih skulptura na otvorenome u ovome dijelu Europe. Izradili su ih studenti i profesori Kiparskog odsjeka Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, gosti studenti iz cijeloga svijeta, a u sklopu kiparskih kolonija organiziranih u ambijentu iste te šume.

Ova inicijativa potaknula je osnivanje konjičkih klubova diljem Hrvatske čime se znatno povećao uzgoj konja, ali i konjički turizam. U ruralnim područjima počela su nicati obiteljska poljoprivredna gospodarstva, kušaonice, izletišta, vinotočja i drugi sadržaji koji pored prirodnih ljepota daju idealne uvjete za razvoj konjičkog turizma, biciklističkih staza, šetnica i drugih sadržaja potrebnih za aktivni odmor koji postaje sve atraktivniji način odmora.

Poticanje mladih na turizam

Cilj svih aktivnosti je daljnji razvoj ruralnih područja kao i opstanak i podrška OPG-ovima i svima ostalima uključenim u turističku djelatnost te zaustaviti iseljavanje mladih iz ruralnih područja. Mlade se želi potaknuti da se aktivnije uključe u turizam i njemu srodne djelatnosti te tako pridonesu ukupnom razvoju kraja u kojem će graditi vlastiti život.

Sve to potiče i Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar koja promovira turističku ponudu kraja kao i njegove gastronomije. Tako ćete na mnogim mjestima moći probati tradicionalne proizvode i razne specijalitete od kojih su najviše ponosni na sir „Bjelovarski kvargl“ zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla. Dobiven od svježeg kravljeg sira, koji se nakon postupka ocjeđivanja miješa sa soli i mljevenom crvenom paprikom te oblikuje u male šiljate stošce koji se suše i dime, sir „Bjelovarski kvargl“ proizvodi se na tradicionalan način, isključivo ručnom obradom.

Na području bilogorsko-bjelovarskog kraja Turistička zajednica bilježi stalan porast broja dolazaka kako domaćih tako i stranih turista. S obzirom da je ova godina iznimka zbog cjelokupne situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, očekivani broj stranih gostiju je smanjen, no zato je povećan broj domaćih koji su krenuli u istraživanje Lijepe naše. Stoga je ovakav vid turizma dodatni i novi motiv za dolazak te daje dodanu vrijednost cjelokupnoj kvalitetnoj ponudi. Turistička zajednica objedinjava brigu o kulturnom nasljeđu i tradiciji, obrtnicima i proizvođačima te svima uključenima u turizam i ugostiteljstvo kako bi zajednički izgradili još bogatiju ponudu te razvili zanimljive turističke programe.

Autohtoni Gidran

Bjelovarsko-bilogorska županija ima dugu povijest vezanu upravo uz konje pa ne čudi činjenica da je pionir konjičkog turizma u Hrvatskoj prema međunarodnim standardima. U njoj djeluje 15 aktivnih konjičkih udruga i desetak OPG-ova koji se bave turizmom vezanim uz konjički sport. Konjički turizam jedna je od atrakcija Županije te može i treba biti oslonac posebnih vidova turizma koji omogućavaju da se ne ovisi o sezoni, nego o želji ljudi za dolazak. Tako Turistička zajednica Bilogora-Bjelovar u promociju uključuje brojne agroturizme, izletišta i restorane s aranžmanima koji spajaju prirodne ljepote, bogatu kulturno-povijesnu baštinu, ponudu domaćih jela i pića te konjički turizam.

Vojna povijesna postrojba „Bjelovarski Graničari – Husari 1756“ prenose duh tradicije i vojno-konjičke povijesti nastupima na brojnim manifestacijama te čuvaju kulturnu baštinu.

Uz njih se veže i zanimljiva i rijetka pasmina konja gidran koji se koriste pri upoznavanju i istraživanju bilogorskog kraja Stazom. Vrlo zanimljiva i vrlo rijetka pasmina konja iz vremena Austro-Ugarske monarhije ima atraktivan izgled, alate boje, uz miran i hrabar karakter, a u to je doba vila namijenjena vojnim potrebama. Danas članovi Uzgojne udruge Gidran rade na njegovom priznanju kao hrvatske autohtone pasmine koja ima najbrojniju populaciju upravo u ovoj županiji.

Konjički turizam i turističko jahanje relativno su slabo razvijeni u Hrvatskoj, a predstavljaju spoj ljubavi prema ovim plemenitim životinjama i putovanjima, pa se može reći da je to stil života putem kojeg otkrivate prirodu, kulturu i baštinu turističkih mjesta. Ovaj projekt odličan je primjer kontinuiranog rada i ulaganja Turističke zajednice Bilogora-Bjelovar u turističku ponudu i koji ima velikog potencijala da s daljnjim razvojem počne bilježiti izvrsne rezultate i pokazivati značajan turistički rast.

 

 

Oglas

Komentiraj

komentari