Hrvatski vrtićarci sudjeluju u Europskom tjednu programiranja

Zagreb, 20. listopada 2020. – Osnove programiranja mogu se svladati već u vrtiću. Potvrđuju to polaznici Dječjeg vrtića Čigra koji se i ove godine pridružio obilježavanju Europskog tjedna programiranja.

Cilj tog tjedna je na zabavan i angažirajući način građanima približiti programiranje i digitalnu pismenost.

Diljem Europe u manifestaciji Code Week sudjeluju milijuni ljudi i tisuće ustanova među kojima je najviše škola. Među nekoliko vrtića koji su se Europskom tjednu programiranja pridružili iz Hrvatske, je Dječji vrtić Čigra. Iako je robotika dio njegova standardnog kurikula, vrtić već treću godinu zaredom posebne radionice organizira tijekom Europskog tjedna programiranja.

U vrtiću djeca ovaj tjedan uče programirati Ozobotom i Osmom. Pomoću robota Ozobota djeca se upoznaju s osnovama programiranja bez upotrebe informatičke opreme. Robot se koristi za crtanje i pri pričanju priča. U drugoj pak radionici gdje se koristi Osmo, djeca upoznaju četiri glagolske naredbe koje su gradivni elementi Awbiejeve interakcije sa svijetom. Awbie je lik koji djeca programiranjem vode kroz igru. O njima tako ovisi razvoj igre, tj. nivoa. Budući da djeca žele što zabavniju igru, izuzetno se trude pri programiranju.

„Učenjem programiranja naša djeca idu ukorak sa svijetom. Taj se svijet ubrzano mijenja i za uspješan život u sutrašnjici, djeca trebaju moći razumjeti način na koji funkcionira tehnologija. Shvaćajući osnove programiranja prihvaćaju tehnologiju kao oruđe, a mi ih potičemo da to oruđe koriste razvijajući svoju kreativnost i inovativnost“, kazala je Ina Horvat, odgajateljica Dječjeg vrtića Čigra.

Europski tjedan programiranja traje do nedjelje. Prošle godine okupio je 4,2 milijuna ljudi, a prosječni sudionik imao je 11 godina. Među sudionicima bilo je 49 % žena i djevojaka.

Europski tjedan programiranja podupire Europska komisija.

Više: https://codeweek.eu/

 

Oglas

Komentiraj

komentari