Hrvoje Jukić: „Po ovoj definiciji obitelji velika većina nas nije obitelj!“

Nacrt prijedloga novog Obiteljskog zakona nas je okupio na konferenciji za novinare u prostorima Odvjetničkog ureda Jukić s ciljem da se jasno i glasno poruči koliko „moderna“ Hrvatska s ovim nacrtom prijedloga zakona ide na žalost svih nas unatrag.

Na konferenciji za novinare obratio se g. Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb i odvjetnik Hrvoje Jukić, predstavnik Udruge u Radnoj skupini za izradu zakona koja je dala prijedlog novog zakona.

Uz osvrt na najnoviji Nacrt prijedloga ObZ-a koji predstavlja omalovažavanje nad mnogim pravima i obavezama djece i roditelja, gospodin Jukić koji je ujedno i jedan od pet kandidata za Pravobranitelja djece, tom prigodom se obratio svim prisutnima i progovorio kako je zapravo tekao prijedlog izrade nacrta Zakona:

„Hrvatska Udruga za ravnopravno roditeljstvo prihvatila je poziv da sudjeluje kao član radne skupine koja je podjeljena u dvije kategorije užu i širu radnu skupinu. Sve skupa je održano tri sastanka na kojima su sudjelovali svi članovi radne skupine. Na prvi sastanak koji je održan na poziv sadašnje ministrice dogovoreno je kako će uža radna skupina izraditi jedan nacrt prijedloga i da će ga dostaviti široj radnoj skupini na daljnju raspravu čiji krajnji rok je predviđen do okvirno 1. travnja, međutim to se dogodilo tek krajem lipnja. Prvi sastanak koji je održala šira radna skupina, održala se početkom srpnja u dva navrata. Na oba ta sastanka bili smo prisutni i pokušali smo sa svojim  primjedbama i prijedlozima vezano uz ravnopravno roditeljstvo za što se Udruga i zalaže da se maksimalno uključi u izradu nacrta prijedloga novog zakona. Međutim osim rasprave koja je vođena na široj radnoj skupini, ništa od navedenog se nije usvojilo osim eventulano načelnog stava da su roditelji ravnopravni vezano uz djecu. Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo smatra je da je takvav prijedlog odnosno nacrt koji je došao pred nas loš u smislu zaštite interesa djece, zaštite djece u procesu razvoda brakova, zaštite djece u budućem životu i sudjelovanju roditelja u budućem razvoju i odgoju i obrazovanju vlastite djece.

Nakon tog sastanka u srpnju, rečeno je kako još nedostaju tzv. provedbene odredbe zakona i da će one biti sastavljene tijkom ljeta i da ćemo o njima raspravljati u rujnu. Do 15. rujna ništa se nije dogodilo, čak niti na naš upit prema ministarstvu, nismo dobili nikakve informacije, da bi prošli tjedan došao poziv da se saziva sjednica šire radne skupine 22. rujna, a da ćemo radne materijale dobiti kasnije. Radne materijale smo dobili u četvrtak popodne u 18 h, sa pozivom radnog sastanka koji bi se trebao održati u petak u 12 h. Naravno da u tih par sati ne možete niti s razumijevanjem pročitati tekst zakona, a kamoli da možete dati neke adekvatne primjedbe, prijedloge ili sugestije. Udruga je ipak smatrala da treba doći na tu sjednicu da pokušamo utjecati na neke poboljšice koje smatramo da se trebaju učiniti. Sjednica je trajala tri sata, bilo kakva argumentacija, prijedlozi koje smo pripremili u to kratko vrijeme nije prihvaćena odnosno obrazloženje je bilo: „Ionako će Zakon ići u javnu raspravu  pa Vaše zahtjeve probajte argumentirati u javnoj raspravi. Sjednica je završena tako da su neki članovi uže radne skupine radi drugih obaveza napustili sjednicu, ostala je nas nekolicinaiz šire radne skupine, po mojoj slobodnoj procjeni nije bilo niti polovice članova, što radi protesta da su ti radni materijali dostavljeni naknadno i kasno te se nisu mogli pripremiti adekvatni prijedlozi do toga da su neki očito izgubili interes jer se ne može primijeniti ništa od onoga što je predloženo. Prema stavu Udruge za ravnopravno roditeljstvo šira radna skupina nije podržala taj Zakon.“

„Apsurdno je to da se ovdje upuštaju u definiciju što je to obitelj, a s druge strane ono što je prirodno, ljudsko, legitimno pravo, pravo djeteta na oba roditelja, pravo roditelja na aktivnu ulogu u odgoju i odrastanju svoje djece, toga u Obiteljskom zakonu na žalost nema. Mislim da je zaista vrijeme da pokušamo sublimirati na koji način i kako riješiti ovu situaciju prvenstveno radi prava interesa djece.“, izjavio je Damir Doroda, član Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo Zagreb.

Ana Mišić

Oglas

Komentiraj

komentari