IKEA donirala sav namještaj iz Probne kuće u vrijednosti od 250.000 kuna dvjema udrugama

Privremena Probna kuća IKEA u centru Zagreba zatvorila je svoja vrata, a tvrtka IKEA Hrvatska sav je namještaj iz „pop – up“ izložbenog prostora vrijedan 250.000 kuna donirala dvjema udrugama. Udruzi Nova budućnost, za opremanje 6 kuća u kojima brinu o djeci bez roditeljske skrbi te udruzi Ženska pomoć sada za opremanje Prihvatnog centra za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja.

Tvrtka IKEA želi aktivno sudjelovati u životu zajednice u kojoj posluje te doprinijeti u stvaranju kvalitetnijeg života, posebno za najranjivije skupine. To uključuje i pomoć u rješavanju ozbiljnih društvenih problema s kojima se, nažalost, suočava gotovo svaka zajednica. Žrtvama obiteljskog nasilja ponekad je jedini mogući bijeg od zlostavljača sklonište čija je lokacija nepoznata. Zato smo odlučili dio namještaja predstavljenog u Probnoj kući donirati udruzi Ženska pomoć sada, odnosno njihovom prihvatilištu. Mi u tvrtki IKEA vjerujemo da svako dijete ima pravo na dom. Udruga Nova budućnost, koja skrbi o djeci bez roditeljske skrbi, a čija je specifičnost zbrinjavanje braće i sestara bez njihovog razdvajanja, pokušava upravo to. Djeca raspoređena u 6 kuća diljem Hrvatske žive u zajednicama s odgajateljicama. Zato je naša odluka bila da doniramo upravo tu udrugu“, istaknuo je Igor Štefanac, PR menadžer IKEA Hrvatska.

Probna kuća IKEA otvorena krajem listopada u Ilici na križanju s Frankopanskom inspirirala je gotovo 60 000 posjetitelja svojim rješenjima za bolji svakodnevni život kod kuće, a u 58 radnih dana organizirano je i gotovo 50 raznih aktivnostii radionica za djecu i odrasleu kojima je sudjelovalo nešto više od 3.000 članova IKEA FAMILY programa lojalnosti.

Najtraženije radionice u Probnoj kući bile su one sčlanicama Udruge Kamensko, s kojima IKEA surađuje i u robnoj kući u sklopu projekta socijalnog poduzetništva. Naime, dvije članice udruge nude usluge šivanja u robnoj kući IKEA za što im je IKEA osigurala radni prostor, dvije bruto plaće neovisno o učinku te pogodnosti poput korištenja besplatnog IKEA autobusa i subvencioniranih obroka. U Probnoj kući članice Udruge organizirale su dvije radionice, jednu o osnovama šivanja, a drugu namijenjenu mališanima o šivanju čizmica za Svetog Nikolu.

Jednako velik interes izazvao je tečaj osnova švedskog jezika koje su polaznici svladavali uz pomoć apsolvenata skandinavistike sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta. Probna kuća bila je i domaćinom partija iznenađenja koji je putem Facebooka osvojila kuma koja je kasnila 16 godina s organizacijom svadbene proslave.

Za djecu je u Probnoj kući IKEA bio rezerviran poseban kutak u kojem su ih osobito razveselile predstave koje je za njih pripremalo kazalište Tvornica lutaka, ali i prigodna proslava Halloweena, dolazak Djede, ali i bake Mraz, Svetog Nikole i Svete Lucijeu sklopu koje su mališani naučili raditi kućice od đumbira. Za djecu je organiziran i niz radionica u sklopu Tjedna održivosti na kojima su učili zašto je važno čuvati okoliš i brinuti o drugima, u sklopu radionice o rodnoj ravnopravnosti „Moja najdraža igračka“ te radionice „Probaj razumjeti druge“ na kojoj su mališani, uz pomoć stručnjaka iz Hrvatske udruge za školovanje pasa vodiča i mobilitet, mogli saznati kako psi vodiči i terapijski psi olakšavaju život građana u potrebi.

U sklopu Tjedna održivosti, IKEA je u Probnoj kući predstavila i rezultate istraživanja o održivim navikama Zagrepčana kod kuće koji su pokazali kako većina ne štedi resurse, poput električne energije i vode te da više od 73% ispitanika baca hranu. Kako bi doprinijela razvoju održivijih navika kod kuće, IKEA je organizirala i niz održivih radionica na kojima su odrasli uz podršku IKEA stručnjaka i onih iz udruge ZMAG naučili kako uz male promjene doći do većih ušteda, kako fermentirati napitke, kompostirati biootpad i živjeti održivije pripremom vlastite prirodne kozmetike i zdravih napitaka.

U Probnoj kući IKEA održano je i predstavljanje poslovnih rezultata tvrtke IKEA Hrvatska u poslovnoj godini 2016. na kojem je najavljeno i otvaranje pick-up pointa u Splitu tijekom ove godine.

 

Oglas

Komentiraj

komentari