IKEA i Veleposlanstvo Švedske proslavili na Zrinjevcu dan Svete Lucije

IKEA i Veleposlanstvo Švedske su u subotu, 12. prosinca u sklopu Adventa na Zrinjevcu posjetiteljima predstavili dio švedske kulture i blagdanskih običaja. Ususret danu Svete Lucije koji se svečano slavi po cijeloj Švedskoj, Lars Schmidt, veleposlanik Švedske u Hrvatskoj, okupljene je upoznao s legendom o Svetoj Luciji koja se u Švedskoj slavi 13. prosinca. Na dan Svete Lucije, u Švedskoj djeca ustaju rano, oblače bijele haljine i na glavi nose krune od svijeća i na taj način svima donose svjetlo u noći za koju se smatralo da je najduža noć u godini.

„Dan Svete Lucije, 13. prosinca jedan je od najmračnijih dana u Švedskoj. Svetu Luciju slavimo kako bismo se podsjetili da svjetlost uvijek pobjeđuje tamu – slavimo nadu koju donosi svjetlost“, izjavio je Lars Schmidt, čestitavši Zagrepčanima na tituli najboljeg Adventa u Europi.

Zbor Sveta Lucija, koji okuplja studente švedskog jezika na zagrebačkom Filozofskom fakultetu, otpjevao je nekoliko prigodnih pjesama na švedskome jeziku, a svi okupljeni imali su priliku na niskim temperaturama okrijepiti se uz švedske blagdanske slastice.

Za najmlađe posjetitelje IKEA je pripremila i kreativne i zabavne radionice gdje su mogli ukrašavati jestive kućice od đumbira. Radionice i igraonice na Zrinjevcu, u organizaciji tvrtke IKEA, nastavit će se tijekom cijelog prosinca i prve polovice siječnja, a prva sljedeća održat će se u subotu, 19. prosinca od 11 do 13 sati.

A.M.

Oglas

Komentiraj

komentari