Imate li prvašića?

Neovisno o tome jesi li majka prvašića ili djece koja su već prije ušla u školske klupe, početak školske godine mnogi doživljavaju kao vrlo stresno razdoblje, pa tako možda i ti.

Ako imaš prvašića koji će u ponedjeljak sjesti u školske klupe po prvi put, vjerujem da je u tebi mnoštvo emocija, a zbog toga možda preburno, intenzivno ili dramatično odgovaraš na situacije. Realno, velike su promjene pred vama i tebe i tvoje dijete čekaju neki novi izazovi i moguće prepreke koje ćete susretati kroz školsku godinu. Najvažnija stvar je da prvašića ne plašiš školom, učiteljicom ili ocjenama. To nikome ne treba. Djeca su kreativna, imaju razvijenu maštu, motivaciju, volju i vjerojatno će se većina vrlo brzo snaći i sklopiti nova prijateljstva. Na kraju krajeva, djecu bi trebala ostaviti u dobrim rukama učiteljice koja samo nastavlja posao koji su do sada radile odgojiteljice – odgoj i obrazovanje. Naravno, ovo je ipak mrvu drugačije.

Imaj na umu da je dijete dobilo dozvolu za polazak u školu – znači da bi trebalo biti spremno i ne možeš ništa nego zaista povjerovati stručnjaku koji je dao pečat i potpis na tu izjavu. Smiri se i nemoj se bojati. S tvojim djetetom će sve biti u redu. Najgore je plašiti ga vlastitim strahovima. Neka dijete samo izgradi vlastiti put kroz školu, naravno uz tvoju punu ljubav i  podršku. Isto tako, nemoj razbijati glavom ako dijete nije savladalo sve što si sama sebi zacrtala da mora savladati. Danas roditelji malo previše brinu ako dijete nije napredno i u pri upisu nije savladalo kojekakve vještine i znanja koja treba steći tek tijekom prve školske godine. Ostavi posao obrazovanja djeteta učitelju/ici razredne nastave.

Razgovaraj sa svojim djetetom o tome što ga brine, čega se boji, objasnite mu što ga čeka, ispričaj mu (ako se sjećaš) kako je tebi bilo tih prvih godina na početku školske godine, još bolje ako u rukavu imaš neku smiješnu anegdotu koja će nasmijati i opustiti klinca. Dopustite mu da bude otvoreno prema svijetu oko sebe i ako se veseli školi neka se veseli, nemojte minimizirati tu njegovu otvorenost, dječju radost i veselje za učenjem novih znanja i vještina. Upravo učenje, odnosno zabava i učenje, je temeljna ljudska potreba. Napredovali smo samo zbog te znatiželje i motivacije za napretkom. Nemojte ubijati to u djetetu.

Kad zapne, a vrlo vjerojatno će nekad zapeti, potrudi se na zabavnim, realnim i konkretnim primjerima objasniti svom djetetu ono što ne razumije. Sve što učimo – živimo. Neka dijete vidi ljepotu učenja i stjecanja novih znanja. Neka učenje ne bude mučenje!

Uz sve to, nadam se da nisi zaboravila kupiti školsku torbu, pernicu i sav potreban školski pribor koji se svidio djetetu i koji će rado koristiti i čuvati.

Sretno i uspješno učenje!

Iva Sambolek, mag.paed.soc.

Oglas

Komentiraj

komentari