Inkluzivni filmski Festival o pravima djece održat će se u 18 gradova

Festival o pravima djece od petka, 7. listopada omogućit će osnovnoškolcima i srednjoškolcima u 18 gradova da uživaju u filmovima u kojima njihovi vršnjaci progovaraju o temama važnim za prava djece diljem svijeta te roditeljima i djeci u Zagrebu da uživaju u kvalitetnim filmovima i radionicama.

Filmski sadržaj biti će prilagođen i osobama s oštećenjem vida i sluha. Zahvaljujući podršci dm-a, za sve filmove koji će biti prikazani na Festivalu osigurani su standardizirani podnapisi koji se od „običnih“ razlikuju u tome što su dopunjeni označavanjem govornika u sceni te opisom zvukova. Kako bi i djeca s oštećenjem vida mogla sudjelovati, dm je osigurao snimanje naracija koje gledatelju omogućuju da stekne opću predodžbu slika na filmu. Naracije nastaju u suradnji urednika naracije (slijepe / slabovidne osobe) i dramaturga, a snimaju se u tonskom studiju uz pomoć glumca koji ih čita. Reprodukcija tako prilagođenih sadržaja vrši se uz pomoć slušalica koje će biti dostupne na početku svake projekcije.

Filozofija dm-a i vrijednosti na kojima temeljimo naše poslovanje usko su vezani uz inkluzivnost, a time i uz osiguravanje jednakog pristupa svim sugrađanima, posebno djeci. Prilagodbom festivalskog sadržaja osobama s oštećenjem sluha i vida, dm želi omogućiti djeci da uživaju u filmovima koje su snimili njihovi vršnjaci i tako osjete zajedništvo i razumijevanje koje Festival promiče“, izjavila je Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

Poznati glumci, Mirna Medaković Stepinac, Lucija Šerbedžija, Igor Kovač i Angel Naumovski snimili su prvi video spot u kojem se koristi znakovni jezik kako bi potaknuli što veći broj građana da pruži podršku 8. izdanju Festivala o pravima djece.

Partneri Festivala o pravima djece su Ured UNICEF-a za Hrvatsku, Ured pravobraniteljice za djecu, Hrvatski filmski savez i kina Cinestar, a više informacija i program Festivala možete pronaći na internetskoj stranici Festivala o pravima djece, a sve novosti možete pratiti i na Facebook stranici Festivala.

A.M.

 

Oglas

Komentiraj

komentari