Interliber 2018 i Profilovi noviteti

Ove je godine Profil  za Interliber pripremio brojne novitete: prozne i publicističke naslove te knjige za djecu. Naslov koji se iščekuje s velikim nestrpljenjem svakako je Priča o izgubljenoj djevojčici, finale tetralogije Genijalna prijateljica Elene Ferrante, serijala koji je dosad prodan u 18 tisuća primjeraka te postao jedan od najvećih književnih hitova desetljeća. Sagu koja je proslavila talijansku spisateljicu uskoro ćemo gledati i na malim ekranima kao novu HBO-ovu seriju, a čija će se prva epizoda premijerno prikazati 19. studenog.

Izdvojili su bestseler Besmrtnici američke spisateljice Chloe Benjamin, ali i Silu prirode nove kraljice krimića Jane Harper.

Za Interliber će biti objavljena knjiga – Kolači moje omame VilmeAutor knjige je Maroje Mihovilović koji je u ostavštini svoje bake, književnice Vilme Vukelić, našao i njezinu bilježnicu recepata s kolačima koje je pekla svojim unucima. U kuhinji hotela Esplanade 35 kolača iz te bilježnice ispečeno je i fotografirano, pa je tako nastala jedinstvena knjiga kojom se oživljava slatko kulinarstvo jednog davnog vremena.

Na Interliberu će predstaviti i novitete hrvatskih književnika kao što su Jurica Pavičić, Veljko Barbieri i Frane Herenda, ali i novu slikovnicu Maje Šimleše:  Suli u avanturi: putovanje.

Uz popularnu Suli, od knjiga za djecu izdvajaju i novi naslov sjajnog Olivera Jeffersa Evo nas, tu smo te Atlas izuzetnih ljudi, a vjeruju da će tinejdžere obradovati prijevod hit-romana Duh Jasona Reynoldsa.

 PROFIL: Izbor naslova Interliber 2018.

PROZA

Elena Ferrante: Priča o izgubljenoj djevojčici, prevela Ana Badurina

Maestralno finale tetralogije Genijalna prijateljica Elene Ferrante – zadivljujuće sage o desetljećima prijateljstva Elene i Lile – djela koja se diljem svijeta unisono smatra jednim od najvažnijih književnih ostvarenja posljednjeg desetljeća. U posljednjem nastavku Elena se, nakon što je ostavila supruga, vraća u Napulj. Lila, pak, koja se nikad nije uspjela osloboditi okova rodnoga grada, postala je uspješna poduzetnica, ali njezin uspjeh dovodi je još bliže svemu što je oduvijek prezirala: nepotizmu, šovinizmu i zastrašujućem nasilju koje vlada rajonom…

Chloe Benjamin: Besmrtnici, prevela Patricija Horvat

Godina je 1969. New York. Susjedstvom se proširi  glas o vidovnjakinji koja svakom može proreći točan datum smrti. Četvero djece obitelji Gold iskrade se da čuju nešto za što nisu spremni. Takve priče lako se mogu odbaciti kao glupo praznovjerje, no Goldovi proročanstvo zapamte, a u godinama koje slijede pokušat će ignorirati, prigrliti, prevariti „znanje“ koje im je podareno tog dana i prkositi mu. Besmrtnici – remek-djelo nagrađivane američke spisateljice Chloe Benjamin – roman je koji se bavi granicama sudbine i izbora, stvarnosti i iluzije postajući potresan testament o snazi priče, moći uvjerenja i nemilosrdnim sponama obitelji.

Jane Harper: Sila prirode, preveo Dražen Čulić

Pet žena nevoljko odlazi na team building u divljinu. Vikend koji ih je trebao zbližiti pretvorit će se u noćnu moru kad jedna od njih, Alice, netragom nestane. Nijedna žena nije primijetila kad je nestala, ali svaka ima svoju verziju priče o događajima koji su tome prethodili.

Federalni agent Aaron Falk iznimno je zainteresiran za sudbinu nestale žene; ona je, naime, zviždačica u slučaju na kojem dugo radi i zna tajne tvrtke za koju radi, ali i ljudi s kojima radi. Istraga će Falka odvesti do zapetljane mreže privatnih i profesionalnih sukoba, sumnji i izdaja.

Sila prirode drugi je bestseler australske spisateljice Jane Harper koja je osvojila čitatelje diljem svijeta prvijencem Suša, dobitnikom brojnih nagrada, među kojima i nagrade za najbolji krimić godine – Gold Dagger.

 Andrea Camilleri: Zaštitna mreža, preveo Juraj Gracin

Dok vigàtsku tipično mediteransku letargiju do farsičnih situacija razbuđuje snimanje švedsko-talijanske televizijske serije, policijski se komesar Salvo Montalbano iz posve osobne znatiželje unosi u rješavanje nesvakidašnjeg, naoko bizarnog ali u krajnjoj konzekvenci tragičnog slučaja jedne ugledne obitelji. No, stjecajem okolnosti, uvučen je i službeno u koloplet uzbudljivih zbivanja u jednoj srednjoj školi, što će prouzročiti da, recimo tako, zagnjuri u njemu inače strani svijet društvenih mreža. Andrea Camilleri jedan je omiljenih talijanskih pisaca koji je u rodnu Siciliju smjestio radnju svojih kriminalističkih romana s komesarom Montalbanom.

 Mihajlo Pantić: Suviše vremena za nevažne stvari

Suviše vremena za nevažne stvari virtuozna je zbirka proznog pisca, kritičara, profesora Beogradskog univerziteta. Priče Mihajla Pantića prevedene su na više od dvadeset jezika i, uz posebna izdanja, uvrštene i u mnoge antologije i preglede. Iako krcate literarnim aluzijama, te priče uvijek svjedoče o neposrednom, gradskom iskustvu i zapravo ih sve objedinjuje pokušaj da se u malim ritualima obezličene svakodnevice, među anonimnim ljudima opsjednutim vječnim pitanjima sudbine, nesnađenosti, ljubavi i smrti, otkrije neki viši smisao koji će iskupiti njihove neobećavajuće živote.

Frane Herenda: Soba 909

Mladi menadžer zaposlen u marketinškom odjelu velike tvrtke već duže je vrijeme razočaran smjerom vlastitog života. Posao koji mu zapravo predstavlja sve sveden je na manevriranje pisanim i nepisanim pravilima korporacije za koju radi. Činjenica da je svjestan besmislenosti toga što radi i sve snažnija tjeskoba koju osjeća ne tjeraju ga, doduše, na bilo kakvu životnu promjenu. No iz životne kolotečine izbaci ga avantura s nepoznatom djevojkom, avantura koja se odvija po pravilima koja su njemu nepoznata… Frane Herenda zadarski je farmaceut. Autor je romana 1202. i zbirke pjesama Daleki vrhovi.

PUBLICISTIKA

 Jurica Pavičić: Knjiga o jugu

Zbirka eseja o hrvatskom Jugu (Dalmaciji), srednjoeuropskom Jugu (Jadranu) te sveeuropskom Jugu (Mediteranu). Nastojeći izbjeći stereotipne turističke slike, autor se bavi jadranskim i mediteranskim prostorom kao prostorom nedovršene modernizacije, osuđenim na stalne nove početke. Tema knjige je i jadranska antropologija; od kulturne povijesti bure, preko trajekata do vikendica. Autor se u  esejima bavi i zajedničkom industrijskom poviješću, od Jugoplastike do Dalmatinke, kao i nekim prosvjetiteljskim figurama dalmatinskog 20. stoljeća, od Dike Marjanović Radice do Tomislava Ivića. U Knjigu o jugu uključeno je i nekoliko autobiografskih eseja, u kojima autor propituje kako su ideologije i kolektivna povijest 20. stoljeća oblikovale sudbinu njegove obitelji.

Veljko Barbieri: Mediteranska kuhinja

Mediteranska kuhinja posljednji je nastavak u seriji koja uključuje Dalmatinsku i Hrvatsku kuhinju. Slavni kuhar i povjesničar gastronomije Veljko Barbieri zaokružio je ovu priču najboljim receptima čitava Mediterana. Mediteranska se kuhinja smatra najzdravijom na svijetu, a ova kuharica, u poznatom Barbierijevu stilu, pokazuju svu raznolikost tradicionalne kuhinje s povremenim suvremenim inačicama.

 Maroje Mihovilović: Kolači moje omame Vilme

Autor knjige u ostavštini svoje bake, književnice Vilme Vukelić našao je i njezinu bilježnicu recepata kolača koje je pekla svojim unucima. U kuhinji hotela Esplanade 35 kolača iz te bilježnice ispečeno je, fotografirano, pa tako nastaje jedinstvena knjiga kojom se oživljava slatko kulinarstvo jednog davnog vremena, ali i opisuje građanski život Hrvatske u doba Austro-Ugarske.

Fawas A. Gerges: ISIS, preveo Dražen Korda

Jedan od najvećih svjetskih stručnjaka za radikalni islamizam detaljno opisuje povijest ISIS-a, odnos između ISIS-a i Al Qaide, razloge zašto je ISIS imao više uspjeha od Al Qaide, o metodama kojima se ISIS služio prilikom izgradnje svoje organizacije i osvajanja vlasti. Govori i o budućnosti te organizacije koja je doživjela teške udarce u Siriji.

Danny Orbach: Urote protiv Hitlera, prevela Branka Maričić

Vrlo detaljan prikaz najveće zavjere protiv Hitlera, generalskog pokušaja puča u lipnju 1944. godine. U knjizi je opisana povijest svih zavjera, urota i atentata na Hitlera te geneza generalske zavjere koja je bila vrlo široka, ali slabo organizirana, stoga nije uspjela. Vrlo plastično opisane su biografije glavnih urotnika, njihove međusobne veze te dramatične sudbine nakon okrutne Hitlerove odmazde.

Amy Knight: Naredbe za ubojstva – likvidacije u Putinovo doba, prevela Iva Karabaić

Tijekom dugih desetljeća sovjetske vlasti bilježeni su brojni slučajevi likvidacija protivnika režima, a to se nastavilo u Rusiji i nakon pada komunizma. Autorica, inače vrsna stručnjakinja za rusku povijest, detaljno je opisala razne slučajeve likvidacija, pa i one najpoznatije novinarke Ane Politkovskaje, špijunskog prebjega Aleksandra Litvinjenka te vođe opozicije Borisa Njemcova, ali i drugihprotivnika režima.

John Man: Marko Polo ili Putovanje koje je promijenilo svijet, preveo Tihomir Tonković

Godine 1271. mladi talijanski trgovac po imenu Marko Polo otisnuo se iz Venecije na revolucionarni pohod preko Bliskog istoka i Središnje Azije sve do Kine. Njegova knjiga o tom putu unijela je u srednjovjekovnu Europu egzotični novi svijet nepoznatih zemalja, čudesnih gradova, careva i priležnica, kao i nevjerojatnih bogatstava.

Gotovo 750 godina kasnije priznati britanski autor John Man pratio je put Marka Pola sve do Ksanadua i Beijinga, a potom i diljem moderne Kine u potrazi za poviješću koja stoji iza legendi. Zahvaljujući najnovijim arheološkim otkrićima i mnoštvu dokumentarne građe daje nam živopisnu sliku puta Marka Pola i dvora Kublaj-kana. I usput se se osvrće na tvrdnje poput onih da Marko Polo nikada i nije putovao u Kinu ili da se rodio na Korčuli.

KNJIGE ZA DJECU

 Maja Šimleša, Sven Nemet: Suli u avanturi, Putovanje
Nakon prve prelijepo zabavne slikovnice o avanturama simpatične žirafe Suli koja traži prijatelje, u nastavku autorica Maja i ilustrator Sven pričaju nam, i ovaj put u sjajnim rimama, kako je Suli krenula na put u Hrvatsku. Budući da je Europa daleko, avionom će je prevesti arogantni hvalisavac krokodil Grom. No izgubili su kartu i pozivno pismo pa su, ne znajući točno kuda trebaju ići, prije slijetanja u Zagrebu posjetili Finsku, Pariz i Veneciju. U svakoj od tih zemalja i gradova ljubazna je Suli zamolila za pomoć i do kraja putovanja bahatog i neljubaznog Groma naučila reći: Hvala.

Jason Reynolds: Duh, preveo Dražen Čulić
Jason Reynolds nagrađivani je mladi američki autor čiji su romani i poezija na top-ljestvicama prodavanosti. Ovo je roman o desetogodišnjem dječaku koji počinje trčati za elitni trkački tim. Nevjerojatno je talentiran, a nikad nije trenirao. Nije baš ni da želi trčati, on bi rado igrao košarku. Ali nije mogao odlijeti izazovu, a kad je doživio što znači pripadati timu, počeo je trenirati i silno želi nastupiti na utrci. Još da se uspije otarasiti tog vriska koji neprestano osjeća u sebi, koji ga goni da se sukobljava, bježi iz škole, da laže i nikome ništa ne govori. Čak ni mami jer ona previše radi i brine se za njih dvoje otkad je tata u zatvoru. Čak ni Treneru, osvajaču zlatne olimpijske medalje, kojeg se boji i uistinu ga cijeni. No može li u toj trci pobjeći od sebe?

Stephan Pastis: Timi Promašaj, Knjiga koju ne biste trebali imati, prevela Andrea Bagović

Ovaj sjajni duhoviti serijal o Timiju Promašaju, najboljem detektivu u gradu, a možda i u državi, vjerojatno i u svijetu, postigao je velik uspjeh širom svijeta i bio na vrhu prodavanosti na top-listi New York Timesa. Ovo je peti nastavak serije o tom smiješnom dječaku čiji je moto Izvrsnost, koji želi biti najbolji, koji misli da je genijalan, no koji vrlo često izvodi krive zaključke. U ovom urnebesnom nastavku Timijev dnevnik s njegovim intimnim bilješkama je ukraden. Ako dođe u krive ruke, Timi će gadno nastradati. I još mu je zabranjeno da se bavi detetivskim poslom.

Miralda Colombo (autorica), Ilaria Faccioli (ilustratorica): Atlas izuzetnih ljudi, prevela Julija Gracin
Atlas izuzetnih ljudi nadahnjujuća je knjiga o 101 osobi koja je svojom hrabrošću, talentom, upornošću, smjelim idejama, slobodnim duhom i neumornim radom ostavila neizbrisiv trag u povijesti čovječanstva. Svaka od njih u ovom atlasu priča priču o sebi i zašto bismo je trebali slijediti. Knjiga je podijeljena u šest poglavlja: umjetnici, geniji, pisci, mudraci, junaci i vizionari. Neki su slavni poput Julesa Vernea, Shakespearea, Pabla Picassa, Beatlesa ili Audrey Hepburn, a o nekima možda djeca nisu učila u školi ili čula za njih, ali su veoma poticajni i inspirativni.

To ne može biti istina 2, prevela Dina Morić Bošnjak
Nastavak popularne serije koja uključuje knjige To ne može biti istina i Točno i netočno sadrži fascinantne podatke i usporedbe čuda koje skriva naš prekrasni planet. Ova knjiga nudi odgovore na zanimljiva pitanja poput: koliko na svijetu ima drveća, koliko je soli u moru, koliko bi trajao let do središta Zemlje, koliko dugo životinje mogu zadržati dah pod vodom, koja je zmija najotrovnija, koliko u životu prehodamo kilometara, koja namirnica ima najviše C vitamina… Odgovore na ta i još mnoga druga odlična pitanja mali će čitatelji pronaći u ovoj knjizi.

Oliver Jeffers: Evo nas, tu smo – bilješke za život na planetu Zemlji, preveo Ozren Doležal

O, dobar ti dan i dobro došao na naš planet. Zovemo ga Zemlja. Naš svijet zna biti jako zbunjujuće mjesto, pogotovo ako si na njega tek stigao. U glavi će ti se rojiti bezbroj pitanja, stoga krenimo u istraživanje svega važnog za naš planet i život na njemu. Od neba i tla pa do ljudi i vremena, ove ti bilješke mogu poslužiti kao vodič koji će te pripremiti za početak putovanja. A mnogo ćeš toga i sam otkriti. Samo se sjeti ostaviti bilješke za sve ostale… Evo nas, tu smo topla je i iskrena nova slikovnica Olivera Jeffersa, autora koji stvara umjetnička djela i priča priče. Nakon sjajno prihvaćenog prvijenca Kako uloviti zvijezdu, stvorio je cijelu zbirku nagrađivanih i najprodavanijih slikovnica koje su prevođene diljem svijeta.

Rachel Bright, Jim Field: Miš lavljeg srca, preveo Ozren Doležal

Biti malen nije uvijek lako. No kad se miš otisne na put da bi naučio rikati kao lav, otkrit će da i najsitniji stvor može imati lavlje srce. Ova prekrasna slikovnica u stihovima govori o malenom mišu koji je htio biti velik i važan i pomislio je da će to biti ako nauči rikati kao lav. Išao je od životinje do životinje s molbom da ga nauče rikati, no sve su mu odgovorile da rikati može samo lav. Kad je pronašao lava na vrhu stijene kako se odmara, hrabro se uputio prema njemu s istom molbom. Htio je da ga lav nauči kako rikati. Kad je došao do lava, lav se strašno preplašio i miš je shvatio da kakav god da je, i on može biti važan. Ova će slikovnica postati favorit za čitanje prije spavanja, a onima koji vole Grubzona i Žirafe plesati ne znaju bez sumnje osvojit će srce.

Gilbert Delahaye, Marcel Marlier: Maja i božićna želja, prevela Andrea Pongrac

Što je Maja zaželjela za Božić i je li joj se želja ostvarila, pročitajte u ovoj novoj slikovnici o legendarnoj djevojčici Maji, ujedno i dvanestom naslovu iz serije slikovnica Maja u izdanju Profila. Dražesna djevojčica Maja svjetski je poznat lik još od davne 1954. godine kada je objavljena prva knjižica o njoj – Martine a la ferme (Maja na farmi). Od tada je slijedilo još 60 naslova o toj simpatičnoj djevojčici koja je osvojila srca i malih i velikih čitatelja diljem svijeta. Uz ovaj izdavački fenomen vežu se fascinantni podatci – u svijetu je prodano više od vrtoglavih 105 milijuna ovih slikovnica, a godišnje se samo u Francuskoj proda više od 1,2 milijuna.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari