Iz Čigrine virtualne igraonice: 5 zabavnih aktivnosti za vrtićarce

Zagreb, 14. travnja 2020. – Vrtićarci i njihovi roditelji ovih se dana kod kuće mogu baviti aktivnostima koje predlaže Čigrina virtualna igraonica.

Iako su aktivnosti namjenjene u preduskrsno vrijeme, možete ih raditi i sada. Nikada nije kasno! Odgajatelji Dječjeg vrtića Čigra osmislili su pet aktivnosti koje će kod vrtićaraca razvijati kreativnost, finu motoriku, predčitačke i predmatematičke vještine.

To su:

  • Izbijeljene pisanice s porukama

Ovaj Uskrs odaberite nešto drugačije pisanice – bijele. Ako ne uspijete kupiti bijela jaja, jednostavno ih je izbijeliti. Na štednjak stavite lonac u koji su djeca prethodno natočila vodu, a vi ocat. Voda i ocat moraju biti u istom omjeru. Kada voda proključa, stvarat će se pjena. Uklonite je žlicom. Kada se jaja skuhaju i izbijele, ohladite ih i osušite. Djetetu dajte da na izbijeljeno jaje napiše poruku koju želi. Ako tek uči slova, učinite to zajedno.

  • Vegetarijanski zalogajčići

Dijete je lakše nagovoriti na zdrave namirnice ako mu jelo na tanjuru izgleda privlačno. U pripremi vizualno atraktivnih zalogajčića i samo može sudjelovati. Za pripremu zalogajčića nalik mrkvicama potrebni su vam: tost razrezan na trokute, sirni namaz, naribana mrkva i prokuhana brokula.

  • Zec od tuljaca

Čuvajte kartonske tuljce od papirnatih kuhinjskih ručnika i toaletnog papira. Vole ih svi kreativci, a posebno najmlađi. Od njih lako možete izraditi obris zeca – lice i uši. Taj obris potom možete koristiti kao pečat. Zeca umočite u neku tekuću boju, npr. temperu i nanesite otiske po papiru.

  • Špagom opleten uskrsni motiv

Ovaj kreativni zadatak razvija finu motoriku koja je djeci važna za učenje pisanja. Izrežite neki uskrsni motiv – jaje, mrkvu, zeca… Na njemu probušite rupice i dajte djetetu da kroz njih provlači špagu ili vunu. Na kraju vi dodajte komadić špage koji će poslužiti za vješanje dekoracija po granama. Bit će vam to jednostavan, a iznimno lijep ukras na blagdanskom stolu.

  • Mala škola s mrkvicama

U pripremu jela dobro je uključiti najmlađe. Zato mrkvi ovih dana dajte novu svrhu. Izrežite je na kolutiće i dajte djetetu da od njih stvara slova i slaže svoje ime ili vježba zbrajanje. Priprema ručka postat će zabavna, pogotovo ako djetetu objasnite da bi mu na takvoj maloj školi zavidio i uskrsni zeko.

Ove je sadržaje osmislila Martina Petrović, odgajateljica Dječjeg vrtića Čigra.

Čigrina virtualna igraonica pokrenuta je kad je građanima dana preporuka da djecu zbog pandemije novog koronavirusa ne vode u vrtić. Napravljena je na platformi Padlet i svakoga radnog dana donosi raznovrsne sadržaje za djecu vrtićke dobi. Roditelji joj mogu besplatno pristupiti putem interneta. Koncept igraonice kreirala je Vedrana Džanić, osnivačica Dječjeg vrtića Čigra.

Dječji vrtić Čigra unaprjeđuje svoje usluge prema potrebama suvremenog načina života. Zato je sada u tijeku projekt Unaprjeđenje usluga Dječjeg vrtića Čigra koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Čigrina virtualna igraonica: https://padlet.com/cigrahypo/fnvdv28sj0vk

Oglas

Komentiraj

komentari

1 komentar