Izbirljiva djeca: stručnjaci savjetuju kako da jedu više i raznolikije

U nekom periodu odrastanja mališana, svaki roditelj susreo se sa izazovima oko jela. Bilo da dijete ne želi jesti određenu vrstu hrane, voće, povrće ili čak do toga da odjednom ne žele jesti ono što su prije obožavali. Pristupi roditelja su razni – od toga da se prazan tanjur nagrađuje slatkišima pa do toga da se ignorira cijela stvar dok dijete samo ne ogladni. Potražili smo savjete stručnjaka na ovu temu koja muči brojne roditelje ne – jedača. Evo što kažu!

Pripazite na skrivene greške

Pratite prehrambene navike vašeg mališana kroz cijeli tjedan kako biste uočili skrivene obrasce te utjecali na njih. Ako primjerice, doručak i ručak pojedu solidno, a večeru “brljave” možda su jednostavno umorni. Probajte prilagoditi vrijeme obroka tome. Druga stvar što roditelji često rade je da za samo jedan obrok ponude povrće, a u ostalima ne. Dijete to može lako primijetiti te postati izbirljivo upravo za taj obrok, dok ostale pojede normalno. Stoga probajte povrće uključiti u svaki obrok – bilo kroz mali smoothie ili naribanu mrkvu zakamufliranu u jelo koje dijete voli. 

Jasna pravila i raspored

Djeca često zaborave da su gladna pa roditelji kroz dan često nude razne obroke i snackove kako bi bili sigurni da dijete ne pregladni. Međutim mali, a često obroci kroz dan mogu biti broj 1 razlog zašto dijete ne jede glavni obrok kako treba. Za stariju djecu koja već razumiju kada im nešto objašnjavate jako je važno odrediti raspored obroka i što oni uključuju te biti dosljedni u tome da nema alternative. Često roditelji ponude neki snack nakon obroka jer dijete nije dovoljno jelo i naučite li mališane na to, već će znati da mogu ne pojesti ručak ili večeru i svejedno dobiti jelo koje vole.

Zdravi odnos prema hrani

Nakon što ste neko vrijeme proučavali odnos djeteta prema određenoj vrsti hrane i vremenu obroka sigurno ste već uočili neki obrazac. Važno je znati da i djeca imaju pravo na to da neku hranu ne vole ili je vole manje od druge. Uključite ih u proces pripreme hrane i serviranja na tanjuru. Kada su stariji neka sami odaberu koliko količinski žele jesti. Ponekad roditelji zaista serviraju preveliku porciju, a da nisu toga svjesni. Važno je da djetetu pomognete povezati se sa unutarnjim signalima koje mu vlastito tijelo šalje – “gladan sam”, “sit sam”. I sami znate koliko vam je smetalo čuti od vlastitih roditelja “pojedi sve na tanjuru” i “hajde još 2 griza” ili “hajde za mamu i tatu”. 

Također probajte imati isključen TV i mobitel za vrijeme obroka. Istraživanja su pokazala da su djeca više izbirljiva prema hrani kada je konzumiraju uz ekran. Djeca također kopiraju vas – ako ste djetetu dali komad povrća koji sami ne jedete, nije realno za očekivati da će ga dijete pojesti. 

Isprobavanje novih okusa

U prehrani bilo kojeg čovjeka pa tako i kod djece važna je raznolikost. Zanimljivo je to što, ako djeca ne konzumiraju određenu namirnicu neko vrijeme, pa makar i tjedan dana, kada je ponovo ugledaju na tanjuru, bit će im nova. Stoga je važno rotirati sve namirnice koje je dijete probalo, ono što voli u većoj količini, a ono što baš ne voli – u manjoj. Kada dodajete novu namirnicu ili jelo, poslužite uz nešto što znate da dijete voli kako bi se osjećalo sigurnije. Dajte do znanja da je u redu ako ne želi probati novo jelo na tanjuru bez da stvarate pritisak. Ukoliko uz sve ove savjete instinktivno vjerujete da problem vašeg mališana s prehranom veći, ne bojite se potražiti savjet stručnjaka. Odnos prema hrani i zdravlju koje dijete stekne u mlađoj dobi, prati ga cijeli život!

Foto: Pexels

Oglas

Komentiraj

komentari