Izložbe Amre Zulfikarpašić u galeriji Kranjčar u sklopu Ja Bih..festivala

Druga večer Ja Bih…festivala započela je u galeriji Kranjčar izložbom Amre Zulfikarpašić i njene unuke Eme Kasumagić, prema postojećem galerijskom konceptu Mentalni sklopmentor_sljedbenik.

Amra Zulfikarpašić, redovna profesorica na ALU Sarajevo, poznata je kao vrsna i često nagrađivana grafička dizajnerica u zemlji i svijetu, a njen slikarski rad novina je za kulturnu javnost. Čitav život posvetila se uspješnoj grafici i grafičkom dizajnu. Zadnjih nekoliko godina sve više poklanja vrijeme crtanju i istraživanju područja slikarstva, čime se čitav život bavila skriveno i povremeno samo u vrijeme svojih godišnjih odmora. “Njeno igranje i eksperimentiranje sa bojom i kistom – nekad eksplozivno i gestualno, nekad mirno, kontrolirano i kontemplativno – iznenađuje svojom slikarskom zavodljivošću. U njemu istovremeno ima i ozbiljnosti i senzualnosti“ tako ju opisuje direktorica Nacionalne galerije, Meliha Husedžinović.

Nakon otvorenja izložbe program se nastavio u Art.kinu Griču  i Potepuh baru s dokumentarnim filmovima «Rus» i «Amra» i glazbenim nastupom Dade Džihana «Wanes and patterns»

Dado Džihan, rodom iz Sarajeva kompozitor je i muzički producent. Nekadašnji je član “Novog primitivizma” i Top liste nadrealista ranih 80-tih. Poznat je i kao klavijaturist u Zabranjenom pušenju. Od 1991. živi u Londonu gdje radi kao  filmski i TV kompozitor, muzički producent, pijanist i glumac. Radio je glazbu za film Benjamina Filipovića ´Dobro uštimani mrtvaci´, a surađivao je i sa Angelinom Jolie u njenom filmskom debiju ´U zemlji krvi i meda´.

Oglas

Komentiraj

komentari