Jabuka je istinska riznica zdravlja

Kraljica ne samo zimskog voća već i svih godišnjih doba, jabuka je ukusna i ljekovita namirnica. U brojnim kulturama smatra se eliksirom života. Prema skandinavskoj mitologiji, bogovi su jeli jabuke kako bi vječno ostali mladi. I Kelti su jabuku smatrali posebnim voćem. Prema predaji, onaj tko bi pojeo jabuku iz čarobnog vrta ne bi nikada bio bolestan niti star. Rimljanima je jabuka bila omiljeno voće. U rimsko doba, za vrijeme cara Augusta, bilo je poznato oko 30-ak različitih vrsta jabuke.

U 16. stoljeću taj se broj povećao na 200 vrsta, dok je danas poznato oko 8000 uzgojenih vrsta jabuke. Jabuka pripada porodici ruža, a stablo pitome jabuke potječe iz južnog Sibira te srednje Azije i istočne Europe, odakle se proširilo po cijelom svijetu. Danas je stablo jabuke najviše kultivirano stablo na svijetu.

Ljekovita svojstva jabuke – Još u srednjem vijeku bili su poznati ne samo hranjivi sastojci jabuke već i njena ljekovita vrijednost. Za liječenje su se osim plodova također koristili cvjetovi i listovi. Mladi izdanci jabuke koristili su se protiv kostobolje, a pupoljci protiv glavobolje, grčeva i zatvora. I kršćanska svetica Hildegarda iz Bingena govorila je o ljekovitim svojstvima jabuke, pri čemu nije mislila samo na ljekovitost ploda.

U čemu je tajna ove namirnice? Jedna jabuka je poput škrinje s blagom.  Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin). Sadrži 20% dnevne preporučene količine vlakana. Vlakna iz jabuke sprječavaju nastanak srčanih oboljenja. Obiluje vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave.

Opskrbljuje organizam energijom, sprječava umor i razbistruje um. Ako prije spavanja pojedete jednu jabuku, imat ćete miran i ugodan san. Kako jabuka nema veliku energetsku vrijednost, jer njen najveći dio čini voda u kojoj su otopljeni vitamini i mineralne tvari, kroz želudac prolazi samo za 20 minuta.

Međutim ako jabuku uzimate nakon obroka, dolazi do fermentacije te jabuka gubi većinu svojih hranjivih i ljekovitih tvari.

Mršavite pomoću jabuke – U mnogim dijetnim jelovnicima pronaći ćete jabuku kao bitnu namirnicu za mršavljenje. To nije čudo, jer jedan plod jabuke srednje veličine sadrži samo 80 kcal, uz bogatstvo hranjivih sastojaka – vitamina, minerala i vlakana!

Jabuka sadrži pektin – vlaknastu tvar koja nabubri u doticaju s vodom, stoga kada pojedete jabuku javit će vam se osjećaj sitosti.

Taninska kiselina koja se nalazi u jabuci pospješuje metabolizam, te sprječava taloženje masti u jetri.

Budući da u sebi sadrži mnogo kalija, potiče izbacivanje tekućine iz organizma. Jedna jabuka sadrži do 90% vode, stoga odlično gasi žeđ i osvježava.

Sok od jabuke protiv umora i loše probave – Dokazano je da naše tijelo apsorbira više hranjivih sastojaka iz soka, nego iz krutih namirnica. Kada pijemo svježe sokove, svi hranjivi sastojci odlaze direktno u krv i tada naše tijelo dobiva brojne dobrobiti.

Sok od jabuke bogat je željezom, magnezijem, silicijem i kalijem. Pospješuje prijenos impulsa u živčanim stanicama, puni mozak kisikom te poboljšava rad srca. Stručnjaci tvrde da dvije čaše soka od jabuke dnevno smanjuju mogućnost obolijevanja od senilnosti i Alzheimerove bolesti. Ako imate probavnih tegoba, popijte sok od jabuke, jer vlakna iz jabuke pomažu regulirati probavu. Sok od jabuke s dodatkom đumbira uklanja umor i bezvoljnost, a posebno je pogodan za zimske dane jer zagrijava organizam. Ako se odlučite za konzumaciju soka, najbolje je piti svježi, nezaslađen sok od organskih jabuka.

Brojne dobrobiti jabuke – Polaganim grickanjem i žvakanjem jabuke, jačate zubno meso, a jednom jabukom možemo očistiti usnu šupljinu od čak 90% bakterija koje uzrokuju karijes. Kiselina koja se nalazi u jabukama može pridonijeti otapanju zubnog kamenca. U jabukama se nalazi i serotonin, poznat kao „hormon sreće“. Ako ste lošeg raspoloženja, posegnite za jabukom i osjećat ćete se bolje.

Jedite jabuku s korom jer ona ima šest puta više vitamina nego plod. Kora sadrži i pektin, vlakno koje na sebe veže toksine i pomaže crijevima da izbace ostatke probavljene hrane.

Ursolična kiselina u kori jabuke kontrolira razinu kolesterola i šećera u krvi, te jača i štiti mišiće tijela od propadanja. Svaki dan pojedite jednu jabuku i time spriječite nastanak brojnih zdravstvenih tegoba.

Preporučujemo da konzumirate jabuke iz ekološkog uzgoja, a ako kupite jabuke koje su tretirane pesticidima, svakako ogulite koru, jer se u njoj nalazi najviše kemikalija.

Toliko jednostavno , a toliko zdravo.

M.Z.

Oglas

Komentiraj

komentari