Jačanje poslovnih aktivnosti žena

Sve više lokalnih samouprava u projektu Grad prijatelj ženskog poduzentištva za jačanje poslovnih aktivnosti žena na realnom sektoru

1/3 polaznica otvorila je svoje tvrtke nakon održanih besplatnih edukacija Virtualnog ženskog poduzetničkog centra ili je u postupku otvaranja pravne osobe. 2/3 polaznica i polaznika uspješno je pohađalo sve cikluse Poduzetničke akademije kroz besplatne edukacije. 1/2 polaznica i polaznika ostvarilo je kroz projekt Grad prijatelj ženskog poduzentištva učinkovit networking te plasman svojih proizvoda i usluga. 1/5 polaznica i polaznika prije pohađanja edukacija željela je odustati od svojih poduzetničkih aktivnosti, ali su se nakon edukacija predomislili – rezultati su to koje je u samo osam mjeseci provedbe pokazao projekt Grad prijatelj ženskog poduzentištva, kojega Virtualni ženski poduzentički centrar www.poduzetnica.hr provodi u suradnji s devet gradova i jednom općinom u Hrvatskoj.

Od prvog dana provedbe projekt koji je pokrenut 08. ožujka ove godine podržali su gradovi Lipik, Sisak, Zaprešić, Nova Gradiška i Zagreb. Ove jeseni pridružili su se i Vukovar, Petrinja te uskoro Pakrac i Sveta Nedelja. Potreba za poduzetničkim edukacijama iskazana je i u Čaglinu, s kojima se pregovara o pčektu programa radionica.

U Osijeku vlastitim sredstvima i donacijama poduzetnica i poduzetnika provode se edukacije s obzirom na veliku potrebu za znanjima, ali i izostanak potpore vlasti na lokalnoj razini u tom gradu.

Besplatne edukacije koje se organiziraju u suradnji s Gradovima prijateljima ženskog poduzetništva veliki su napredak u pravcu snaženja žena na vlastitu poduzetničku aktivnosti, koja se pokazala jednim od nasigurnijih načina zapošljavanja žena nakon što su im se, u krizom poharanom hrvatskom gospodarstvu, najbrže gasila radna mjesta.

– Edukacije, osim informativno – obrazovnog karaktera, nose obilježja motivirajuće i organizacijske radionice čime će polaznici unaprijediti svoje profesionalne živote, te preuzeti odgovornost za poslovne aktivnosti na učinkovitiji način od dosadašnjeg u poduzetništvu te dobiti poticaj za otvaranje svojih tvrtki i obrta ako još ne posluju na realnom tržištu. U Hrvatskoj se rijetko gdje može naučiti kako kvalitetno i učinkovito voditi poduzetničke aktivnosti jer takvih programa nema u našem obrazovnom sustavu, a rijetke su tek fakultetske institucije koje se osvrću na poduzetništvo. Stoga smo ga u suradnji s našim članicama i članovima (kojih je više od 2.300 diljem Hrvatske), potaknuti njihovim iskustvima, odličnim radnim referencama, višegodišnjim radom na realnom sektoru – sami kreirali edukacijske programe. Uspjeh kojega smo doživjeli pokazuje koliko smo biti u pravu kada smo se odlučili na ovaj projekt – istaknula je Sanela Dropulić, poduzetnica i voditeljica Virtualnog ženskog poduzentičkog centra.

Kroz projekt Grad prijatelj ženskog poduzetništva želi se svim budućim i sadašnjim poduzetnicama i poduzetnicima osigurati besplatno znanja, potrebne vještine, networking, ali i plasman proizvoda i usluga. Velika popularnost ovih edukacija koje se provode zajedno s partnerima Gradovima prijateljima ženskog poduzetništva, stoji i na odličnim statističkim pokazateljima – s više od 60 edukacija koje je pohodilo nešto malo manje od 800 polaznica i polaznika.

– Grad prijatelj ženskog poduzetništva je projekat koji otvara vrata ne samo poduzetništvu žene, nego povezuje sve činitelje ekonomskog razvoja. Malo i srednje poduzetnišvo je jedno od nosećih temelja ekonomskog razvoja. Kada smo povezani sa lokalnom zajednicom i iskoristimo još uspavani kapacitet žena u društvo koje mogu razviti svoj poduzetnički duh nema nam kraja. Kada sve lokalne zajednice prepoznaju značaj poduzetništva, međusobnog povezivanja i umrežavanja krenuti ćemo prema razvoju lokalnih područja a potom i čitave zemlje – komentirala je ugledna vukovarska poduzetnica Mirjana Semenić Rutko, članica gradskog vijeća te žena koja je u suradnji s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom od ove jeseni osigurala provedbu našeg projekta i u gradu na Dunavu.

Petrinja – jedan od najsiromašnijih gradova u Hrvatskoj zorno je prepoznala snagu ulaganja u žene koje se bave poduzetištvom ili će tek to započeti, zbog čega je lokalna samouprava poduprla ovaj projekt. Rezultati i već nakon pet održanih besplatnih eduakcija su fenomenalni, dvorane za predavanja pune, poduzetnice i sve one koje će to tek biti ispunjene pozitivom energijom, voljom, ali i prije svega znanjem, dobile su kroz projekt potreban vjetar u jedra poslovnih namjera.

Svakako treba raditi na osvještavanju lokalnih sredina za izdvajanje proračunskih sredstava za poticanje poduzentištva. Računica je jasna – na jednu kunu koju lokalna samouprava izdvoji iz proračuna za poduzetništvo, vraćaju joj se čak četiri kune natrag.

Oglas

Komentiraj

komentari