Je li u redu da djeca vide roditelje gole?

Kada je vaše dijete mala beba, stalno ga gledate golog, bilo da ga kupate ili presvlačite. Kada su tako mali vjerojatno ne poklanjate ni puno pažnje vide li oni vas gole. No, kako mjeseci prolaze, svaki roditelj se pita kada je vrijeme za veću diskreciju i s koliko godina vas djeca nikako ne bi trebala vidjeti gole. Evo što kažu stručnjaci.

Psihološke posljedice

Prvo pitanje brojnih roditelja je hoće li to što me dijete vidjelo golo ostaviti na nju ili njega psihološke posljedice. Licencirana psihoterapeutkinja Shirin Peykar za portal SheKnows tvrdi da neće. ‘Pod uvjetom da ta golotinja nije seksualizirana i da su s njome okej i djeca i odrasli’, dodaje. No, važno je obratiti pažnju na reakciju djeteta. ‘Ukoliko vaše dijete pokazuje znakove nelagode, bez obzira što je niste ničim uvjetovali, vrijeme je za oblačenje.’

No, ukoliko vidite da je vašem djetetu to normalno i ne pridaje pažnju vašoj golotinji na putu od spavaće sobe do kupaonice, tada neće biti ni negativnih psiholoških posljedica. Istraživanje na tu temu trajalo je 18 godina i odnosilo se na 200 ženske i muške djece i rezultati su pokazali da nije bilo štetnih posljedica na djetetovo samopoštovanje, seksualnost ili odnose.

Jesu li godine odlučujući faktor

Definitivno. Kada su djeca već starija, bilo kakva golotinja od strane roditelja može izazvati konfuziju. U školskoj dobi djeca i kod kuće i u školi uče prihvatljive društvene granice svega pa tako i seksualnosti. Vidi li vas vaš školarac gole, možda će se poželjeti grliti jer se tada još uče granicama i ne znaju što je i nije prihvatljivo. ‘Na roditelju je da djecu školske dobi, ako ne i prije toga, nauče da se roditelj ne dira bez odjeće’, poručuje Dr. Lisa Lewis, certificirana pedijatrica.

S psihološke strane nema određene dobi od kada biste trebali uvijek biti odjeveni pred djetetom, no djeca često već sa 4 ili 5 godina počnu tražiti privatnost i pokazivati nelagodu pred golim tijelom roditelja. Dr. Lewis kao i drugi stručnjaci zaključuju kako je jedino mjerilo reakcija djeteta te je li mu ugodno ili nije u toj situaciji, no savjetuje kako bi roditelji trebali prestati biti goli pred djetetom kada ono navrši 9 godina, ukoliko bismo odredili dobnu granicu.

U cijeloj situaciji veliku ulogu igra i spol roditelja te djeteta. Tako je dokazano da dječaci ranije počinju osjećati nelagodu ukoliko vide mamu golu. A i roditelju je često drugačiji osjećaj ako ga vidi sin ili kćer, ovisno jesu li i sami mama ili tata. Ukoliko vam dijete počinje postavljati pitanja na temu golotinje i spola, to je zapravo izvrsna prilika da s njima porazgovarate o toj osjetljivoj temi u što opuštenijoj atmosferi. Osim postavljanja granica, to je i prilika da dijete naučite da voli i prihvaća svoje tijelo.

Zaključno, svi stručnjaci slažu se oko istoga – slušajte i pratite reakciju svog djeteta, tako ćete najbolje znati što im odgovara, a što predstavlja nelagodu i tada postupite u skladu s time.

M.K.

 

Oglas

Komentiraj

komentari